arnhems keramiek atelier

Mooi porselein is niet lelijk! En bij het Arnhems keramiek atelier zeker niet.

Porselein en keramiek

Als we het over porselein en aardewerk hebben, denken we snel aan de potjes in de kast bij oma. Maar dit is echt niet meer realistisch. En vooral niet bij het Arnhems keramiek atelier!

Wat is het Arnhems Keramiek Atelier?

In 1994 heeft Esther van Groeningen het Arnhems keramiek atelier opgericht. Na haar afstuderen aan ArtEZ, maakt ze nu bijzondere gebruiksvoorwerpen uit aardewerk en porselein. Daarnaast geeft zij ook leuke workshops en kun je ook een cursus bij haar volgen.

Het keramisch proces:

Het keramisch proces is tijdrovend. Vooral als je gebruik maakt van ee mal die je eerst nog eens zelf moet maken van gips. Ik leg even in het kort uit hoe het in zijn werk gaat:

* er wordt een model gemaakt of gekozen
* daar omheen maak je een mal van gips.
* dan de klei: deze moet een goede vloeibare massa worden om te kunnen gieten. Zonder lucht, anders kan het object ontploffen bij het bakken
* deze vloeibare klei, giet je in de mal dat na een tijdje hard wordt.
* het object moet daarna goed drogen
* dan wordt het voor de eerste keer gebakken op ongeveer 900 graden. Dit proces van bakken en afkoelen duurt 14 uur
* het object moet stofvrij worden gemaakt om geglazuurd te worden. Het glazuren kan op verschillende manieren: gieten, spuiten, dompelen of met een penseel.
* ook nu moet het object weer goed drogen
* nu wordt het voor de tweede keer gebakken op een temperatuur van 1020 tot 1250 graden. Ook nu duurt het proces van bakken en afkoelen 14 uur.
* en het object is klaar

Zoals je ziet is het dus een tijdrovend proces en er kan veel mis gaan. Het object kan ontploffen in de oven, er kunnen scheuren ontstaan, het glazuur kan niet hechten en eraf vallen. Vandaar dat een handgemaakt object vaak vrij prijzig is.

Producten Arnhems keramiek atelier:

Esther heeft zich dus vooral gericht op bijzondere gebruiksvoorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan de lettervazen. De vazen zijn in de letters A, E, H, I, J, K, L, M, N, S, V en X en zijn ongeveer 20 cm hoog en 5 cm dik en variëren van prijs van €19,95 tot €49,95. Ook kunnen ze in een andere kleur besteld worden of met een afbeelding. Erg leuk om kado te geven. Natuurlijk kun je ook zelf een vaas neerzetten met de beginletter van je naam. Ik vond “ik” wel toepasselijk. Ik ben ik en ik is Kiki. Daarnaast is “ik” ook nog eens achterstevoren (dubbel gespeld) Kiki. Hoe leuk is dat!

arnhems keramiek atelier

Daarnaast heeft ze ook erg leuke kopjes van porselein. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de vorm van een wegwerp plastic bekertje. Hierop komt bv een ouderwets oortje, een goud randje of bloemen. Zo wordt het een servies dat je niet meer wilt weg doen.

arnhems keramiek atelier

Eigenlijk wordt de wegwerpmaatschappij op de hak genomen met deze leuke kopjes die de namen: Rosa, Blanche en Fleur dragen. Lekker kitsch zeg maar en daar houd ik van. De kopjes zijn 9 cm hoog en kosten €11,95 tot €14,95 ps.

2 Reactie's
 • Jonna@Burgertrutjes
  Geplaatst op 19:44h, 24 oktober Beantwoorden

  Oh die theepot is GENIAAL! Die wil ik hebben!

  • Kiki
   Geplaatst op 11:44h, 27 oktober Beantwoorden

   Dank je, dat is alleen wel privé bezit ;-), dus niet door het Arnhems Keramiek Atelier gemaakt. Sorry.

Geef een reactie