sky ballonvaarten

Een sensatie die je een keer moet hebben meegemaakt: Een ballonvaart!

Sensatie ten top:

Ja, eindelijk was het dan zo ver: mijn ballonvaart!! Ik neem je mee op deze geweldige reis.

Zoals je al eerder op mijn blog hebt kunnen lezen, kon je kaartjes winnen voor een ballonvaart. Deze actie is helaas afgelopen, maar ik zou jullie nog meenemen op mijn vaart. Dus riemen vast, we gaan opstijgen!!!

Waar komt de luchtballon vandaan?

De heteluchtballon werd op 4 juni 1783 uitgevonden door de gebroeders Joseph en Jacques Montgolfier. Toen deze twee heren bij de open haard zaten en hun dienstmeisje een drankje kwam brengen, waaide haar jurk op door de rook van de open haard. Zo kwamen ze tot de conclusie dat warme lucht opstijgt en het idee van een heteluchtballon was geboren. Ik ga jullie niet verder vermoeien met deze geschiedenis les, want jullie willen vast weten hoe mijn vaart is gegaan?!

Hoe vond ik de ballonvaart?

Oke, als eerste wil ik even zeggen dat ik absoluut geen hoogtevrees heb, dus ik was helemaal niet zenuwachtig. Ik vond het natuurlijk wel spannend, maar het was gezonde spanning. Samen met een vriendin reden we naar het ontmoetingspunt waar we werden opgehaald door de ballonvaarders en we naar de bestemming werden gebracht waar de ballon zou opstijgen.

sky ballonvaarten

 

We hadden een ballon met een mand eronder voor 12 personen. Natuurlijk zijn er ook manden voor meer personen.

Aangekomen op de plaats van bestemming, liepen we een leeg weiland in. Daar werd de ballon klaar gemaakt voor de vaart. Er kwam een flinke tas tevoorschijn waar (wat uiteindelijk bleek) de ballon in zat. Het verbaasde mij hoe groot de ballon wel niet was en dat dat allemaal in dat “tasje” paste! De ballon werd uitgerold en er werd een grote ventilator opgezet zodat de ballon werd gevuld met lucht. Intussen werd de mand aan de ballon gevestigd, werd de meetapparatuur (voor de wind ed) geïnstalleerd en werden de gasflessen geïnspecteerd (niet geheel onbelangrijk natuurlijk). Toen dat allemaal in orde was, werd er hete lucht in de ballon geblazen en kreeg de ballon nog meer vorm. Uiteindelijk kwam de ballon omhoog en moesten we in de mand stappen (work-out heb ik ook weer gehad voor vandaag!).

sky ballonvaarten sky ballonvaarten

 

De mand bestaat uit verschillende compartimenten, waarbij er vier mensen in 1 compartiment staan. Dit is ook voor de veiligheid bij de landing.

sky ballonvaarten

 

Oke, daar gingen we dan. Up we go!!!

Gaan met die banaan, uh, ballon!!

Je voelt niet echt dat je van de grond afkomt. Ineens vlieg je. Een geweldig gevoel! Al snel zaten we op 1 km hoogte en hadden we een fantastisch uitzicht over o.a. Houten, Zeist, Driebergen en de Bilt. We hadden fantastisch mooi en helder weer en konden zelfs de Noordzee zien. Onze ballonvaarder kon precies vertellen wat er allemaal te zien was. Fenomenaal! Wat mij gelijk opviel is de stilte (buiten natuurlijk het gekakel van de medepassagiers en de hete lucht die zo af en toe de ballon in wordt geblazen). Je hoort niets! Bijzonder. Beneden is natuurlijk altijd wel geluid. Denk aan verkeer, vogels, mensen die praten, muziek etc etc. Maar hier, niets! Wat een bijzondere ervaring is dit zeg!

sky ballonvaarten sky ballonvaarten sky ballonvaarten sky ballonvaarten

 

Landen:

Na ongeveer een uur in de lucht te hebben gevaren, gingen we op zoek naar een landingsplekje. Dit werd de Bilt. Maar ja, waar ga je zo’n gevaarte aan de grond zetten? Op een gegeven moment was daar een weiland dat de ballonvaarder wel een goed punt vond. Landen maar!! Oh, toch niet! Hij steeg weer op en scheerde rakelings over de moestuintjes, waar de mensen verbaasd hun werk neer legde en naar ons keken. Tja, je ziet natuurlijk ook niet elke dag zo’n groot ding over je heen komen, die bijna de aardbeitjes uit je tuintje kunnen plukken. Na de moestuintjes kwam het KNMI in zicht. Maar waar moeten we nu landen dan? Ach, wat dacht je van de parkeerplaats?!

sky ballonvaarten sky ballonvaarten

 

Het gebouw van het KNMI was inmiddels ook leeggelopen en stond toe te kijken hoe de ballonvaarder met uiterste precisie dat ding aan de grond zette. Bewondering voor deze man! We moesten natuurlijk wel even de ballon naar het dichtstbijzijnde grasveld brengen, maar dat deden de mannen onder ons.

sky ballonvaarten

 

Eenmaal met de voetjes weer op vaste grond, kwam natuurlijk de vraag of we wilde helpen met het inpakken van de ballon en dat is een flink karwei. Weer een work-out gedaan! Ik hoef deze week niet meer te sporten!!

Ballonvaart

 

Als afsluiter kregen we champagne en werden we gedoopt tot de adellijke stand. Dit is een wet voor iedereen die een ballonvaart maakt en veilig landt. Die worden verheven tot de adellijke stand. Dus voortaan wil ik graag Hertogin Kiki Hasselton genoemd worden! Dat je het maar weet! Ik heb een oorkonde gekregen, dus graag niet mee dissen! 😉

Wil je ook zo’n te gekke ervaring opdoen? Kijk dan eens even op de site van Sky Ballonvaarten en laat je verrassen! Ook leuk om cadeau te geven!

Thank you Sky Ballonvaarten for this amazing adventure!

 

2 Reactie's
 • Darina
  Geplaatst op 08:58h, 22 juli Beantwoorden

  Geweldige ervaring! Ik heb twee jaar geleden een ballonvaart gemaakt en ik vond het super! Zo hoog in de lucht, de wereld onder jou, just perfect!

  • Kiki
   Geplaatst op 16:11h, 22 juli Beantwoorden

   Inderdaad! Just perfect!! Genieten met een grote G!

Geef een reactie