www.deinktpot.com-bodyworlds

Body Worlds, The Happiness Project. Art or no art, that’s the question!

Body Worlds, The Happiness Project.

Body Worlds: Een geweldige kunstexpositie of is dit geen kunst?

Gunther von Hagens:

Dr. Gunther von Hagens (1945) heeft in Amsterdam een permanente tentoonstelling van Body Worlds, in het voormalige kantoor van American Express in Amsterdam op het Damrak. Dit is een expositie door het echte menselijke lichaam te laten zien om mensen te informeren over anatomie, fysiologie en gezondheid. Er zijn in de tentoonstelling ongeveer 20 hele lichamen te zien. Verder ook afzonderlijke organen. Je ziet ook de meest voorkomende ziektes in de vorm van gezonde en aangetaste organen. Het is dus een spannende ontdekkingsreis door het menselijke lichaam.

Body Worlds:

Body Worlds (ook wel Korperwelten genaamd) is gebaseerd op een donorprogramma met een bestand van 13.756 personen, waaronder 61 Nederlanders. Lichaamsdonoren dienen expliciet het verzoek in om hun lichaam na overlijden op te nemen in de openbare tentoonstellingen van Body Worlds. Na overlijden ondergaat het lichaam een conserveringstechniek (plastinatie) wat het verval van het dode lichaam stopt, reukloos en permanent maakt (alle lichaamssappen en oplosbare vetten worden aan het preparaat onttrokken. Dan volgt een vacuümgeforceerde impregnatie, waarbij de lichaamssappen vervangen worden door kunststoffen als siliconenrubber. Daarna wordt het uitgehard met behulp van licht, warmte of bepaalde gassen.

plastinatie body worlds

Nieuwe ontwikkelingen

Daarnaast maken nieuwe ontwikkelingen het mogelijk om ook de vaatvormen, zenuwstelsel en spieren tentoon te stellen). Dr. Gunther von Hagens heeft deze techniek in 1977 ontdekt aan de universiteit van Heidelberg. Voor de vervaardiging van een plastinaat van een volledig mens zijn ongeveer 1.500 werkuren nodig. De eerste tentoonstelling was in 1995 in Japan. En in 2010 is er een Body Worlds of Animals bij gekomen, waarbij het grootste plastinaat ter wereld is te zien. Een olifant van 6 x 3,5 meter.

www.deinktpot.com-bodyworlds

De expositie

Onder leiding van Curator Dr. Angelina Whalley, is de expositie een ware hit geworden met wereldwijd meer dan 40 miljoen bezoekers , waaronder kinderen. Zij wil met de tentoonstelling The Happiness Project, mensen informeren, inspireren en voorlichten wat de aspecten zijn van geluk op ons lichaam en geest.

Body Worlds The Happiness Project vertelt het verhaal van ons eigen lichaam en de invloed van het fenomeen “geluk” op onze gezondheid. uit de expositie blijkt dat mensen die gelukkig zijn, langer leven en dat is goed nieuws, want de Nederlandse jeugd blijkt het meest gelukkig van de westerse wereld.

www.deinktpot.com-bodyworlds

body worlds

Overzicht van wetenschappelijke bevindingen over het verband tussen leefgewoonten en geluk en wat we daar zelf aan kunnen doen:

– Word een geluksmagneet: Connecties met andere mensen zijn onmisbaar voor wie gelukkig wil zijn. Zorg daarom goed voor familiebanden, hechte vriendschapen en andere relaties.
– Zorg voor lichaamsbeweging: De hele dag zitten kan leiden tot allerlei ziekten. De buitenlucht doet wonderen voor je geluksgevoel en je gezondheid. Ga dus in de pauze even een luchtje scheppen!
– Gewoon ademhalen: Neem elke dag een kwartiertje de tijd om naar je eigen ademhaling te luisteren. Ook goed om te ontspannen.
– Neem deel aan iets groter dan jij: dat geeft een bron van steun, saamhorigheid en kracht.
– Trek de natuur in: De natuur is goed voor ons. Zonlicht, frisse lucht en een groene omgeving geven lichaam en geest nieuwe energie.
– Geven in plaats van nemen: Een schenking aan een goed doel levert meer geluk op dan doelloos shoppen. Mijn eigen tip: geef eens een kleinigheidje aan een lieve vriendin die het nodig heeft. Fleurt ze van op en jij voelt je ook fijn daarna!

www.deinktpot.com-bodyworlds

Conclusie van mijn ervaring bij Body Worlds The Happiness Project:

Wat vond ik nu eigenlijk van deze expositie? In een paar woorden: origineel, informerend en bovenal indrukwekkend! Erg mooi hoe je alles kunt zien wat er eigenlijk in het menselijk lichaam afspeelt. Wat ik indrukwekkend vond was het zenuwstelsel en de bloedbanen. Hoe hebben ze dat zo mooi uit een lichaam kunnen halen en weer kunnen reconstrueren? De foetus van begin tot eind was ook heftig om te zien. van garnaal tot baby, zal ik maar zeggen. Maar dan te bedenken dat het allemaal echte mensjes zijn geweest. Dat maakt het zo uniek en ook wel confronterend.

www.deinktpot.com-bodyworlds

Moet je er een sterke maag voor hebben? Ik zeg nee, maar ik kan op dat gebied ook wel veel hebben. Soms vergat ik even dat het echte mensen zijn geweest.

Maar ik zou zeggen: ga er beslist heen en laat je verwonderen!

www.deinktpot.com-bodyworlds

www.deinktpot.com-bodyworlds

Informatie Body Worlds The Happiness Project:

– Adres: Damrak 66, 1012 LM, Amsterdam
– Openingstijden ma t/m zo van 9.00 – 18.00 uur
– zaterdag worden eer gegidste rondleidingen gegeven door studenten anatomie en geneeskunde
– Bereikbaarheid: vanaf Centraal Station 5 minuten lopen. Parkeren oa in de Bijenkorf garage
– Tickets:

Met dank aan Renate de Bruijn voor haar fantastische foto’s! Voor meer foto’s kijk even op: www.deinktpot.nl

 

Geen reactie's

Geef een reactie