geschiedenis van de tatoeage

Geschiedenis van de tatoeage. Hoe het allemaal begon.

Geschiedenis van de tatoeage

Er was eens………

Ja, we gaan beginnen met de geschiedenis van de tatoeage.

De eerste tatoeages:

De eerste tatoeages zijn gevonden bij de ‘Otzi’, de ijsmummie uit de Alpen, die zo’n 5350 jaar geleden leefde. Er zijn zelfs tatoeages gevonden op egyptische mummies, die 2000 voor Christus leefden.
De huidige Europeanen ontdekten de techniek van de tatoeage bij oa de Amerikaanse indianen.

In 1769 schreef kapitein James Cook, na zijn eerste reis naar Polynesië, over mensen die hun lichaam versierd hadden. Toen werd het tatoeëren ook populair onder de zeelieden. Het was een bewijs van hun avonturen naar verre landen. De zwaluw op je borst betekende dat je 5.000 mijl had afgelegd. Had je de evenaar gepasseerd? Dan kreeg je Neptunus op je been. Als talisman tegen verdrinking kreeg je een varken op je ene voet en een haan op de andere. Verder was een draak het bewijs dat je de “datumgrens” overschreden had en was je in Hawaii geweest, dan kreeg je een hoelameisje op je arm.

Tot 1880 werden de tattoo’s met de hand opgebracht. Samuel F. O’Reilly ontwikkelde in dat jaar de eerste elektrische tatoeeërmachine. Zijn neef Tom Riley in Engeland verbeterde en patenteerde deze machine.

Great Omi:

Een bekende verschijning was de Engelse majoor Horace Ridler, beter bekend als de Great Omi. Hij vocht in de eerste Wereldoorlog en werd eervol ontslagen. Omdat hij toch geld nodig had om rond te komen, liet hij zich van top tot teen tatoeëren met zebra-achtige strepen, zodat hij in het circus kon werken en daar geld mee kon verdienen. 3 sessies per week en 1 jaar verder was hij klaar met z’n tatoeage en kon hij aan de slag.

WOII:

Verder is de tatoeage uit de strafkampen tijdens de tweede wereldoorlog, zeer bekend. De gevangenen in Auschwitz kregen een identificatienummer op hun arm getatoeëerd. Bij leden van de SS, het elitekorps van nazi-Duitsland, werd hun bloedgroep, onder hun oksel getatoeëerd.

Maori’s:

De tatoeages van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland zijn nog steeds enorm populair. Deze werden geplaatst met verschillende soorten beitels, gemaakt van botten van de albatros (ook wel Moko’s genoemd). Het staat symbool voor het oversteken van een belangrijke grens. Bv de overgang van kind naar volwassene of voor toegang van de ziel tot het dodenrijk. Een niet getatoeëerde overledene vond nimmer rust. De tatoeages bestonden uit fraaie, cirkelvormige patronen, die een code bevatte waaraan men de afkomst, de rang, huwbaarheid, vruchtbaarheid en schoonheid van de drager, kon herkennen.

Tear-drop:

In criminele bende’s en organisaties worden nog steeds tatoeages aangebracht om je rang aan te duiden. Een zeer bekende tatoeage was en is de “tear-drop”. Wat men vaak niet weet is dat deze tattoo gedwongen werd gezet in de gevangenissen in de VS. De gevangen kregen deze tattoo van hun “sugar daddy”. De tattoo zou betekenen dat de gevangene een mietje was, maar er zijn meerdere betekenissen waaronder: het aantal jaren dat men in de gevangenis heeft gezeten, dat diegene een ander persoon (meestal in de gevangenis zelf) heeft vermoord of dat er een geliefde overleden is. Een andere welbekende criminele tattoo zijn de stippen tussen de wijsvinger en de duim. 5 stippen staat voor het individu tussen de vier muren van de gevangenis. 3 stippen betekent: ‘dood aan de politie’. En een enkele punt op de wang betekent dat diegene een pooier is.

Tatoeëren:

Tatoeages worden aangebracht door tatoeage-naald voorzien met inkt, te prikken in de lederhuid. Dit word gedaan met een speciale tatoeeërmachine. ‘Doe-het-zelvers’ gebruiken een enkele naald met draad om de punt gedraaid en oost-Indische inkt. De huid wordt dan doorprikt met 1 of meerdere naalden die meer dan 100 x per seconde op en neer gaan en zo de tekening onder de huid zetten. Het is vaak een pijnlijk proces, maar vooral de plek waar de tatoeage wordt gezet is bepalend hiervoor.

Let dus wel op dat een tatoeage voor eeuwig is (ja, natuurlijk kun je het laten weglaseren, maar dat is niet de bedoeling van het plaatsen van een tatoeage, toch?!).

Plaatsen van een tatoeage:

 • Bedenk goed van te voren wat je wilt!
 • Zet een tatoeage niet in een opwelling!
 • Je moet erop toe zien dat de tatoeëerder hygiënisch te werk gaat!
 • En laat je adviseren en tatoeëren door een tatoeage shop waar jij je goed bij voelt!

Volgende week wordt mijn tatoeage gezet bij Renate van de inktpot in Driebergen. Ik neem jullie mee op mijn reis naar de pijn en verrukking! So: stay tuned!

Update 2018: Helaas kampt Renate even met gezondheidsklachten, waardoor het tatoeëren even op een laag pitje staat.

http://www.deinktpot.com

 

3 Reactie's
 • Estrella
  Geplaatst op 17:01h, 30 januari Beantwoorden

  Interessant om te lezen. Ik heb zelf 7 tattoos en allemaal met een bijzondere betekenis. De meeste heb ik ook zelf ontworpen.

  • Kiki
   Geplaatst op 20:47h, 30 januari Beantwoorden

   Binnenkort het resultaat. Van de week 4 uur pijn geleden. Nog niet af. Komt nog een sessie van 3 uur. Pffff…… Maar ja, wie mooi wil zijn moet pijn lijden he!

 • Asociale trut met je tatoeage! Ja, that's me! Problemen mee?
  Geplaatst op 12:18h, 22 januari Beantwoorden

  […] maar dat is niet de bedoeling van het plaatsen van een tatoeage), lees hier meer over de geschiedenis van de […]

Geef een reactie