Een Hoofdkussen is van essentieel belang voor een goede nachtrust!

Een Hoofdkussen is van essentieel belang voor een goede nachtrust!

Al jaren ben ik op zoek naar een goed hoofdkussen. Tot op heden heb ik HET kussen  nog niet gevonden. Ze zijn te hard of te zacht. Te dik of te dun. Geen nekondersteuning of juist te veel. In de loop der jaren heb ik een verzameling van kussens bij elkaar gespaard. Ik werd er helemaal gek van. Totdat ik een kussen van Silvana mocht testen.

silvana
 

Mijn zoektocht:

Maar eerst mijn verslag van mijn zoektocht:

Ik ben eens gaan googlen en heb het een en ander gevonden over hoofdkussens, wat ik graag eerst met jullie wil delen. Je nachtrust is van groot belang voor je afweersysteem, het herstel van je hersenen, voor betere geestelijke en lichamelijke prestaties overdag, ontwikkeling van je spieren en wederopbouw van je lichaamscellen. Dus een goed hoofdkussen is dus zeer belangrijk!

Je hebt natuurlijk verschillende soorten hoofdkussens, die elk zo zijn voor – en nadelen hebben.

Dons en Veren:

Plus Punten:
– je kunt het kussen goed vormen en vouwen voor de gewenste vorm.
Min Punten:
– het is niet eenvoudig te wassen
– en de aanpassing van de hoeveelheid vulling is vaak lastig

Synthetisch:

Pluspunten:
– je kunt het kussen goed vormen
– als het kussen een rits heeft is het vrij gemakkelijk om de vorm en hoogte aan te passen (extra vulling erbij of eruit).
– het kussen is eenvoudig te reinigen/wassen.
Minpunten:
– omdat de vulling gladder is dan bij een dons/veren kussen, is het wat moeilijker te vormen.

Visco-elastisch schuim/ traagschuim:

Pluspunten:
– het kussen en de warmte past zich aan aan diegene die erop ligt.
Minpunten:
– doordat het oppervlakte groter wordt naarmate de nacht vordert, kan dat problemen opleveren met de warmte- en vochtontwikkeling
– de vochtontwikkeling is hoger. Dit is een probleem voor mensen die snel zweten.
– wisselen van houding is lastig, terwijl dit wel belangrijk is tijdens het slapen, ivm vormvast.

Daarnaast heb je ook verschillende slapers die allemaal een ander kussen nodig hebben:

Traditionele slaper:

– Heeft geen voorkeur voor een speciale slaappositie.
– Voorkeur voor donzen of vormbaar hoofdkussen, want door het vormen is een kussen geschikt te maken voor de meeste slaaphoudingen

Multi-functionele slaper:

Dit is voor mensen die naast slapen ook lezen en televisie kijken in bed.
– Hoofd moet het liefst wat hoger liggen.
– Voorkeur voor een hoger en harder hoofdkussen.
Let altijd wel op dat het belangrijkste bij het uitzoeken van een kussen, het slaapcomfort is.
Kies bijvoorbeeld voor tv kijken of lezen voor een Lekker-Lui-Lezen kussen. Hiermee kun je heerlijk lezen of televisie kijken om vervolgens dit kussen te vervangen voor je eigen hoofdkussen.

Lekker Lui Lezen

 

Buikslapers:

– Goed ademhalen tijdens de slaap is hier erg belangrijk
– Ademhalen op de buik is lastig bij hoge donzen/verenkussens, omdat u in het kussen wegzakt;
– De voorkeur gaat uit naar een laag hoofdkussen, zodat de nek zo min mogelijk wordt belast. Of zelfs helemaal geen kussen.

Neksupport:

Mensen die extra ondersteuning van de nek willen, kunnen een hoofdkussen kiezen waar een verdikking ter hoogte van de nek inzit, een soort ‘nekrol’.
Experts raden de ‘nekrol’ kussens niet aan, maar ook niet af. Of een kussen prettig ligt, blijft toch iets persoonlijks. Het is erg belangrijk de hoogte en stevigheid goed af te stemmen op je eigen bouw, de stevigheid van het matras en je eigen voorkeuren.
Nadeel van een nekrol kussen is dat, het mogelijk is dat, als u tijdens de nacht draait, uw nek niet meer goed op de rol ligt, waardoor hij op de verkeerde manier wordt ondersteund.

Ga je een hoofdkussen kopen? Let dan op de volgende punten:

kussens
 

Probeer het hoofdkussen uit

Vraag in de winkel of het mogelijk is om het kussen thuis een aantal nachten te proberen. Bij de duurdere kussens zoals van Silvana kan dit meestal wel. Vraag ernaar bij de desbetreffende dealer. Als dit niet kan, ga dan liggen op het kussen in de slaaphouding die je veel gebruikt. Blijf een tijdje liggen en draai ook om. Voelt dit na een enige tijd niet comfortabel, koop dit kussen dan niet.

Vormen

Let op de vormbaarheid van het hoofdkussen. Een goed vormbaar kussen is in iedere vorm te duwen en blijft vervolgens ook in deze vorm. Donzen/veren kussen zijn over het algemeen het best te vormen. Synthetische vulling is vaak te glad om op zijn plaats te blijven en visco-elastische kussens zijn vaak vormvaste kussens. De synthetische vulling van bv het merk Comforel zijn wel goed vormbaar door de synthetische bolletjes. Een vormbaar kussen is niet per se beter dan een vormvast.

Geur

De geur van een hoofdkussen moet je meteen aan staan. De geur van een kussen kan je namelijk bijblijven, zelfs als deze is weggetrokken. Vind je de geur vies: niet kopen!

Geluid

Als het geluid van het hoofdkussen je niet aanstaat wanneer je bijvoorbeeld draait op het kussen, koop het dan niet. Over het algemeen maken kussens met een hoog percentage veren het meeste geluid (kraken).

Hoog matras

Hoe harder het matras, des te hoger/dikker het kussen moet zijn voor goede ondersteuning van het hoofd. Een zijslaper heeft een hoger kussen nodig dan een rugslaper. Buikslapers hebben een dun kussen nodig, voor een goede ademhaling.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik bij het kopen van een kussen niet gelijk denk aan het geluid en de geur. Maar zo zie je maar weer waar je op moet letten.

Conclusie:

Maar nu het resultaat van mijn testperiode van het Silvana Hoofdkussen:

Op Silvana kun je een kussentest doen welk kussen het best bij jou past. Deze test vindt je hier. Uit deze test kwam voor mij de Fluorine uit. Een wat steviger kussen met in de bovenvakken een mix van Comforel (zachte synthetische vezelbolletjes) en Nature Bamboo (voor betere ventilering en vochtregulering). De nekrol is gemaakt van Vita Talalay Latex (dit is soepeler en beter ventilerend dan gewoon latex). Verder is het kussen speciaal behandeld voor mensen met een huisstofmijtallergie en heeft het een behandeling gehad met Aegis (het kussen is dan schimmel- en bacteriewerend). En het kussen kun je op 60 graden wassen (let wel op dat je eerst de neksteun verwijdert!!).

silvana
 

Persoonlijk houd ik van een steviger kussen dat wat hoger is en de Silvana Support Fluorine was volgens de test van Silvana, het ideale kussen. Eerst maar zien, dan geloven!

Ik heb snel last van nekklachten en hoofdpijn, dus ik was benieuwd. Als eerste wil ik zeggen dat hij gelijk al lekker lag toen ik er voor het eerst op ging liggen. De nekrol heeft een soort van inkeping waar je nek goed in past. Daardoor is je nek goed ondersteunt en zorgt het dat je hoofd niet te zwaar belast wordt. Erg fijn.

The next morning:

De volgende ochtend werd ik wakker en voelde mij uitgerust. Dit had ik al lang niet meer ervaren. Ik sliep wel, maar op de een of andere manier was het niet de ideale nachtrust. Nu wel. En ik had geen hoofdpijn of last van mijn nek! Waardoor ik goed wakker werd en de dag met frisse moed aanging.

Ik heb het kussen meer dan twee weken getest en ik moet zeggen dat ik tot nu toe geen nek- en hoofdpijn heb gehad. Een verademing dus!

Het enige nadeel van een Silvana kussen is de prijs. Voor €99 heb je een kussen. Best prijzig, maar elke cent meer dan waard!!

Daarnaast heeft Silvana ook Dekbedden. Kijk eens op hun website voor meer varianten van de kussens en dekbedden of ga naar een verkooppunt om te kijken welk kussen het beste bij jou past en laat je goed informeren!

bron: oa. http://www.consumentenbond.nl/
foto’s: Flickr.comflickr.com
5 Reactie's
 • Gino
  Geplaatst op 19:50h, 27 maart Beantwoorden

  Een goed kussen is zo belangrijk voor een goede nachtrust! Zelf vind ik kussens fijn die niet ze zacht zijn en die koud zijn. Dat laatste klinkt misschien nogal vreemd, maar ik vind het heerlijk slapen als ik een koud kussen heb haha. Leuk artikel! 🙂

  • Kiki
   Geplaatst op 19:55h, 27 maart Beantwoorden

   dank je!!! Ik wil ook graag een harder kussen, alleen hoeft het niet koud te zijn. 🙂

 • Rob Alberts
  Geplaatst op 10:12h, 01 april Beantwoorden

  Dank voor deze tips.
  Ik ben weer toe aan een nieuw kussen.
  Ik zal met jouw tips weer een zoektocht beginnen.

  Slaperige groet,

  • Kiki
   Geplaatst op 10:22h, 01 april Beantwoorden

   succes!!! en slaap lekker alvast! 🙂

 • Knus of Kneuterig patchwork? Of is het juist hip en happening?
  Geplaatst op 22:39h, 16 februari Beantwoorden

  […] tijd ben ik bezig om mijn slaapkamer op te pimpen. Zo heb ik de juiste matras gevonden en de juiste hoofdkussens. Maar ook de gordijnen en het beddengoed kwamen voorbij. Nu was het tijd voor de puntjes op de i. […]

Geef een reactie