Jessica maes

Jessica Maes en haar spreekwoordelijke kast!!!!!!

Jessica Maes en haar kast.

Jessica Maes is een schrijfster en zij schreef als gast een artikel op mijn blog. Ik heb veel respect voor haar en daarom verdient zij een plaatsje op mijn kleine deel van het World Wide Web. Een heldin, een wereld vrouw, een initiatiefneemster en lesbisch. Ik zou zeggen: Take it away:

Gastblog van Jessica Maes:

“Van Kiki´s naar Jessica´s closet. Een gastblog over kasten, labeltjes, en hedendaagse helden.

De kast:

Inderdaad vandaag zullen we het in de plaats van Kiki haar kast hebben over mijn kast. Kasten heb je in al de varianten wat je maar kunt bedenken. Kijk maar in ieders huiskamer. Overal staan kasten en vaak zijn deze heel verschillend. Sommige gemaakt van het hippe steigerhout, andere een geüpdatet versie van de vintage kast van de oma. Kasten! Uiteraard zijn er vele wat de PAX IKEA kast tot hun trotste bezittingen mag rekenen. Ook denk ik dat het bezitten van een kast iets is wat je overal ter wereld tegenkomt. Ga in Bolivia kijken of in Alaska. Gegarandeerd dat je een kast tegenkomt.

Hoe deze kast gevuld is, is heel persoonlijk. Zo heb je kleding kasten. In de high society vindt je in hun kasten vaak kleding met de duurste labeltjes, terwijl in een andere buurt een middenklas tiener trots is op haar kledingkast vol primark spulletjes. Ook kan een kast, een keukenkast zijn. Frivool gevuld met potten en pannen.

De spreekwoordelijke kast:

Nu dat is een feitelijke kast. Er is nog een ander soort kast wat je echt overal tegen komst. En ook deze kan in vele verschillende maten en vormen voorkomen. En wat in deze kast zit is zeer verschillend.

Zelf heb ik ook zo´n kast. Ik heb deze kast nu zo´n dertien jaar. Hij is een beetje muffig en grijs. De deuren zijn van die logge exemplaren, waarbij je eerst flink moet duwen waarna hij gemakkelijk open springt. In het begin maakte ik super veel gebruik van deze kast. Dagelijks, twee jaar lang. Nu gebruik ik hem sporadisch. Ik heb er een beetje een haat- liefde verhouding mee.

Als ik gebruik maak van de kast, dan bevind ik me een beetje in fairytaile go go land. Alles gaat dan net ietsje gemakkelijker. Als ik geen gebruik maak van de kast, zit ik in de realiteit.

Van België naar Nederland:

Ik ben opgegroeid in België en woon nu sinds 3 jaar in Nederland. Ik heb in beide landen een keuze om wel of niet gebruik te maken van deze kast.

Over de hele wereld zijn er landen waar mensen gewoon die keuze niet hebben. Stappen ze uit de kast, stappen ze in een vreselijk lot tegemoet.

De kast waar ik het nu over heb is ook gevuld met labeltjes wel zitten ze niet aan kleding, maar aan mensen.

Homo, fagget, flikker, lesbo, pot, transgender, biseksueel…

jessica maes
De gevolgen van uit de kast komen kunnen verschrikkelijk zijn. Ik denk hierbij aan de anti – homo wet in Rusland, het verbod in verschillende staten van Amerika op het trouwen tussen mensen met hetzelfde geslacht. En ik denk hierbij aan de schijntolerantie die in zowel Nederland als België nog steeds hoogtij viert… Want als je in zowel België als Nederland uit de kast komt stapt je niet direct in fairytail go go land. Het gebeurd dat als ik met mijn vriendin hand-in-hand loop bespuwd wordt. Het gebeurd dat ik `vieze lesbo` nageroepen krijg.

Nederland 2015.

Wel moet ik zeggen dat er momenteel helden zijn opgestaan. Zo hebben we een held wat rappend rond dwarrelt in zijn grandpa coat. Macklemore met ´Same love´. En zo hebben we een held wat een beetje lijkt op Jezus met zijn lange haren, baard en `Amen!` gezang. Hozier laat in `take me to church` een bruut beeld zien, wat voor vele homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders de realiteit is.

Kina Grannis:

Mijn persoonlijke heldin in Kina Grannis. Ze maakt op youtube cover video´s en echt deze cover van Magic! met ´Rude´ vind ik zo kwetsbaar en krachtig tegelijkertijd. Tip!

Korter bij huis zijn ook helden opgestaan en nog steeds aan het opstaan. In Nederland is het wel zo dat we wel allemaal dezelfde rechten hebben, echter heerst er nog eens maatschappelijke ongelijkheid.

En net daarvoor strijden deze helden.

Allen op hun eigen manier.

Helden:

Sommige maken liedjes, sommige praten erover in hun talkshow (Paul de Leeuw), andere maken er grootste programma´s over (Arie Boomsma) en sommige schrijven er boeken over. Zo heb je bijvoorbeeld Sanne van der Eerden wat met haar boek  ‘1000 gevoelens’ het liefdesleven en al de gevoelens van een jonge lesbienne laat zien. Ze bracht haar boek in eigen beheer uit. Ik vind dat heel heldhaftig (hier te koop).

Momenteel zie ik helden opstaan die al insteken op het prille begin. De kindjes.

Ik vind het zo leuk om kinderboek over dit thema tegen te komen. Op de website van ´meer dan gewenst´ vond ik een overzicht. Dapper hoor. Zo heb je bijvoorbeeld ´Pippa zoekt een papa´ van Linda Amendt en ´Arwen en haar papa´s´ van Jarko de Witte van Leeuwen. En waarom? Om te strijden.

Ik merkte op dat de boeken vaak door `roze` ouders worden uitgeven. Roze ouders zijn lesbische –bi moeders of homo – bi papa´s. Ze zullen dag in dag uit voor bepaalde hindernissen staan en ik denk dat ze hiervoor een boekje uitbrengen.

Zelf vind ik dat heel bewonderingswaardig.

School:

Naar schattig groeien er anno 2015, 25 000 kindjes op in een roze gezin. Deze kinderen gaan naar school. Je kunt zeggen dat de gezinnen nog nooit zo divers zijn geweest. Het is een lekker mengel moesje geworden.

Wel moet ik zeggen dat ik de les materialen op basisscholen niet optimaal vind. Je ziet nog steeds bijna enkel het `normale` gezin afgebeeld. Ik zet normaal tussen aanhalingstekens om het op de korrel te nemen. Want wat is normaal? Zijn bijvoorbeeld biseksuelen niet normaal dan?

Wel wordt door enkel deze gezinsvorm weer te geven al het andere als abnormaal belicht.

Spijtig hoor.

Nu ik merkte ook dat niet enkel de kinderboeken ook de kleurplaten een onrealistisch beeld van de maatschappij weergeven…

Vandaar dat ik samen met COC Limburg eens ga strijden. Hoe? Met papier, potlood en een kopieer apparaat. Op 20 juni 2015 ziet namelijk het kleurboek gezinsdiversiteit `Every colour of the rainbow` het levenslicht. Een kleurboek boordevol kleurplaten van het `normale` gezin. Gezinnen met twee mama´s, twee papa´s, eenouder gezinnen en samengestelde gezinnen.

Tot 17 mei mag iedereen een kleurplaat ontwerpen en inzenden. De 10 leukste komen dan in het kleurboek. Het recente nieuws is dat het kleurboek uitgebracht zal worden via de uitgeefservice van bol.com.

Deze blog wil ik dan toch eindigen met een krachtige quote van mijn favo rapper:

jessica maes
Bron: weheartit.com

-xxx- Jessica Maes Proud lesbian”

Jessica Maes

Social Worker / auteur Mannenpakken/vrouwenhakken – eerste lesbische chicklit (hier te koop) / gast docent seksuele diversiteit COC Limburg / initiatiefneemster kleurboek gezinsdiversiteit

Meer weten over het kleurboek? Klik dan hier.

2 Reactie's
 • Conchita
  Geplaatst op 22:33h, 03 mei Beantwoorden

  Ik ben via instagram op deze blog terecht gekomen. De foto maakte mij nieuwsgierig. Bovenstaand verhaal veranderd mijn kijk op onze ”zogenaamd” tollerante samenleving. Veel van de dingen die bovenstaand worden benoemd had ik nog nooit over nagedacht.

  • Kiki
   Geplaatst op 08:39h, 04 mei Beantwoorden

   Voor mijn waren sommige punten ook een eye opener.

Geef een reactie