keramische pannen

Keramische pannen, werkt dat nu echt zoals ze beloven?

Keramische pannen.

Ik ben absoluut geen keukenprinses. Maar nu heb ik keramische pannen, waarbij je geen boter nodig hebt en dus is het gezonder. Toch?

Koken:

Ja, ik houd dus echt niet van koken. Komt ook omdat ik alleen ben en alleen eten is zo ongezellig. Ik eet dus meestal voor de tv en dan heb ik geen zin in een berg afwas naderhand. Dus uitgebreid koken zit er al sowieso niet in. Meestal is het een eenpans gerecht, oven gerecht of een simpele salade. Ook lekker hoor, maar ja, absoluut niet culinair ofzo. Verder heb ik ook een hekel aan die vieze lucht van vlees bakken, dat in mijn huis blijft hangen. Ik heb geen afzuiger, maar twee gaten in de muur voor de centrale afzuiging, die tussen 5 en 7 aanslaan en dan mag je hopen dat het werkt. Meestal dus niet, want die lucht blijft altijd lekker hangen. Komt meestal ook door de boter die lekker knettert en spettert. Maar ik heb misschien daar een oplossing voor.

Keramische pannen:

In de meeste “normale” pannen zit een anti-aanbaklaag van Teflon. Het grote nadeel van een Teflon laag is dat er bij hoge temperaturen (260 gr. C), een giftige stof vrijkomt genaamd PFOA. Dit stofje is dodelijk voor kleine huisdieren en zeer slecht voor de mens (oa kankerverwekkend). Wist ik dus echt niet. Verder kan de Teflon laag loslaten, naarmate de pan ouder wordt. ook slecht voor de gezondheid! Helaas gebruikt 70% van de mensen dus nog deze pannen. De overheid heeft in 2015 besloten om Teflon pannen niet meer te laten produceren. Maar er is nu ene zeer goed alternatief: de keramische pannen.

keramische pannen

De voordelen van een keramische pan

 • Minder vet:
  Bij een keramische pan hoef je lang niet zoveel boter of olie te gebruiken omdat de keramische pan bijna niet aanbakt. Je krijgt hierdoor veel minder vet binnen wat uiteraard veel gezonder is. Vaak zit er in vlees genoeg vet waardoor je dus helemaal geen boter of olie nodig hebt. Zelfs een ei kun je bakken zonder olie of boter te gebruiken.
 • Koekt niet aan:
  Ook al heb je geen anti-aanbaklaag, het eten gaat niet vast zitten en koekt niet aan in de pan. De keramische laag zorgt ervoor dat er niets blijft plakken en heeft een afstotende werking.
 • Makkelijk schoonmaken:
  Omdat er niets aankoekt is de keramische pan heel gemakkelijk schoon te maken. Met een sponsje en wat zeepsop is de pan zo weer schoon.
 • Verdeelt warmte beter en houdt warmte langer vast:
  Omdat de keramische laag langer de warmte vasthoudt is er minder energie nodig om het voedsel te bereiden. Daarnaast geleidt de keramische beter de warmte waardoor er geen hotspot ontstaat in de pan. De kans op aanbranden wordt hierdoor aanzienlijk teruggebracht.
 • Gezonder:
  Afgezien van de vermindering van de hoeveelheid boter en olie is de keramische pan niet gemaakt is van giftige stoffen en kunnen deze dus ook niet loslaten bij hoge temperaturen.
 • Geschikt voor alle warmtebronnen:
  De keramische pan is universeel en te gebruiken met gas, inductie, elektrisch en keramisch.

De nadelen van een keramische pan

 • Gewicht:
  Een keramische pan is wat zwaarder dan de teflon pan. Dit komt door de keramische laag welke een stuk zwaarder is dan Teflon.
 • Blijft lang warm:
  Wil je met de hand de pan gaan afwassen dan moet je langer wachten voordat deze is afgekoeld.
 • Keramische laag kan scheuren:
  Bij ouderdom kan de keramische laag scheuren vertonen. Afhankelijk van de kwaliteit van de pan kan het zijn dat het metaal rondom de keramische laag gaat vervormen door de hitte. Maar ze gaan wél veel langer mee dan een Teflon pan.
 • Aanschaf prijs:
  Een keramische pan kan duurder zijn dan een pan met een Teflon anti aanbak laag maar een keramische pan gaat wel veel langer mee.

Nu heb ik bij Alveru een set keramische pannen bemachtigd en ik ga ze testen. Maar eerst ga ik je wat vertellen over Alveru.

Alveru:

Alveru (Algemene Verkoopunie) is een distributiekanaal, waar je de meest uiteenlopende producten kunt bestellen tegen een mooie prijs. Betrouwbaarheid en flexibiliteit zijn hun kernwoorden. Tot de afnemers behoren oa veilinghuizen, dagaanbieders (denk bv aan Groupdeal), retailers, postorderbedrijven en grootwinkelbedrijven, maar natuurlijk ook de particulier, die kan profiteren van mooie aanbiedingen op hun eigen website. Ze hebben een uitgebreide collectie met merken als Michael Kors, Armani, Dolce & Gabanna, Adidas, Beats By Dre en Swissblue. Verder leveren ze ook de service voor hun zakelijke partners mbt de inkoop, verpakken, voorraadbeheer en verzenden. Een all-in pakket zeg maar.

Maar nu dus de keramische pannen die Alveru verkoopt. Wat vond ik ervan? Werkt het echt zoals hierboven beschreven? De pannen zijn van het merk: Blaumann. Deze pannen van de Cookwell Line hebben geklonken handgrepen, zijn vaatwasbestendig en hebben een 2-laags keramische coating van hoge kwaliteit. 3-delig €49,95.

keramische pannen

Conclusie:

Laat ik dus gelijk nogmaals duidelijk maken dat ik GEEN keukenprinses ben!!! Dit om misverstanden te voorkomen, heb dus geen hoge verwachtingen voor een 5-gangen culinair hoogstandje. Ik ben eigenlijk begonnen met een ei bakken. Ja, wie kan dat nou niet. Moet niet zo moeilijk zijn, toch? Ik heb er expres geen olie of boter in gedaan om te kijken wat er zou gebeuren. Daar gaan we. Eerst de pan heet laten worden, ei erin en afwachten.

keramische pannen

Hij kwam niet echt los toen hij zo goed als klaar was, maar toen ik met een spatel (Let op: gebruik geen scherpen voorwerpen in de pan. hier kan de keramische laag niet tegen) onder het ei ging, plakte hij niet vast aan de pan! Victorie!

keramische pannen

De pan was na afloop niet vies, ik heb er eigenlijk alleen even een doekje doorheen gehaald, toen hij afgekoeld was. Ik zeg: TOP! Ik voel mij nu echt een keukenprinses! Welk sterrenrestaurant wil mij inhuren?!

Bron: http://keramische-koekenpan.nl/

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie