lat relatie

Latten of niet latten in een relatie? Hoe denk ik erover?

LAT relatie. Wel of niet?

Mijn vriend en ik hebben nu meer dan 5 jaar een LAT-relatie (Living apart together of lange afstand relatie). Maar waarom? Er zitten natuurlijk voor – en nadelen aan. Hier beschrijf ik mijn visie op een LAT relatie. Wat is er leuk aan en wat juist niet? Dus: Latten of niet latten in een relatie?

Mijn vriend en ik.

Mijn vriend en ik hebben geen kinderwens (lees hier meer over in mijn artikel). Daardoor zijn wij ook nergens aan gebonden en hebben wij geen haast om te gaan samenwonen. Ik ben 37 en mijn vriend is 40. Mocht je kinderen willen is het wel verstandig om dan eens op zoek te gaan naar een huisje etc., maar ja, wij dus niet.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik het fijn vind om mijn eigen stekje te hebben met mijn eigen inrichting, mijn eigen regels en mijn eigen tv schema. Heerlijk! Maar ik verlang ook naar het weekend zodat ik mijn vriend weer kan zien. Lekker samen zijn!

Het heeft dus zo z’n voor – en nadelen. Ik zal ze even op een rijtje zetten:

Voor – en nadelen van een LAT relatie:

Voordelen:

– Je bent onafhankelijk, wat voor mij erg fijn is. Ik moet geen dingen opgelegd krijgen. Ik heb mijn eigen routine, afspraken en regels, wat ik erg belangrijk vind.
– Als je elkaar ziet is het weer super fijn. Je mist elkaar door de weeks en daardoor zijn de weekenden extra bijzonder.
– Door de weeks hoef ik mij niet te “verantwoorden” (niet dat ik voor alles goedkeuring nodig heb, mijn vriend laat mij vrij in mijn eigen wensen, maar je moet toch overleggen wat je plannen en afspraken zijn).

Nadelen:

– Je moet alles plannen in de weekenden als we samen dingen gaan doen (verjaardagen, familie, feestdagen en etentjes). Dit kan soms lastig zijn ivm wanneer we wel en niet kunnen en waar we dat weekend zullen zijn (bij mij of bij hem).
– Het is of het gemis steeds groter wordt door de weeks, naarmate de relatie langer duurt.
– Iets samen opbouwen kan nog niet qua woning etc.
– Reiskosten.

Ik heb met een paar exen samengewoond. Dus ik weet ook wat dat is. Dat heeft natuurlijk ook zo z’n voor -en nadelen. Hier mijn bevindingen:

Voor – en nadelen van samenwonen:

Voordelen:

– Je ziet elkaar ook door de weeks, dus geen gemis.
– Geen reiskosten.
– Samen 1 huis, dus niet dubbele kosten.

Nadelen:

– Je zit 24/7 op elkaars lip.
– Je eigen regels en schema’s zijn “weg”.
– Sneller last van een sleur.
– Je moet je “verantwoorden” wat je gaat doen qua afspraken en plannen.

Met vriendinnen spreek ik vaak af door de weeks. Dit is handiger voor zowel mijn vriend als mijn vriendinnen. Ik heb geen verantwoording/tijdschema af te leggen en ik kan doen en laten wat ik wil.

Mijn vriend en ik vertrouwen elkaar voor 200% en dat is wel een nodig in een LAT-relatie: VERTROUWEN! Door de weeks weet je natuurlijk niet wat de ander doet en als er geen vertrouwen is is de relatie denk ik gedoemd te mislukken.

Hoe staan jullie er tegen over?

21 Reactie's
 • Nicky
  Geplaatst op 11:09h, 21 juni Beantwoorden

  Je kan je partner ook ‘vrij’ laten terwijl je wel samenwoont. Ik heb niet het gevoel dat wij op elkaars lip zitten, ook al wonen we samen. Misschien ligt dat wel aan het feit dat ik op zaterdag vaak moet werken, dat ik vaak ’s avonds werk, … En dat we dus ook elk ons eigen ‘ritme’ hebben/blijven behouden. Een LAT-relatie zou niets voor me zijn, ik kruip graag ’s avonds bij vriendlief in bed.

  • Kiki
   Geplaatst op 11:24h, 21 juni Beantwoorden

   Ik denk dat alles zo z’n voor – en nadelen heeft 🙂 😉

 • Julie
  Geplaatst op 11:16h, 21 juni Beantwoorden

  Ik denk dat het maar net is wat je als koppel fijner vind. Ik ben nu 7 jaar samen met mijn vriend en wonen sinds begin dit jaar samen, maar ook vooraf deden we alles al samen. Wij zijn eerst 5 jaar beste vrienden geweest en deden vooraf ook al veel dingen samen + we hebben ontzettend veel gemeenschappelijke vrienden! 🙂 Dat 24/7 op elkaars lip zitten is natuurlijk ook niet helemaal waar, aangezien je beiden ook gaat werken en dan alvast niet thuis bent. Bovendien is samen slapen natuurlijk heel fijn! 🙂 En dat gevoel van verantwoorden heb ik helemaal niet. Dat woord heeft zo’n negatieve bijklank en als alles goed zit, heb je dat gevoel niet vind ik! 🙂
  Maar ik vind het goed dat een LAT relatie ook kan werken natuurlijk! 😉

  • Kiki
   Geplaatst op 11:23h, 21 juni Beantwoorden

   ik kon niet even zo snel een ander woord vinden voor verantwoorden 🙂 😉

  • Deborah
   Geplaatst op 16:00h, 22 november Beantwoorden

   weet je hoe lékker ALLEEN slapen is!

   • Bliss
    Geplaatst op 01:14h, 23 maart Beantwoorden

    Daar ben ik het volledig mee eens! Samen slapen wordt overgewaardeerd.
    Ik slaap toch écht het lekkerste als ik alleen slaap ♡

    • Kiki
     Geplaatst op 10:56h, 28 maart Beantwoorden

     me too! 🙂 op de een of andere manier slaap ik onrustig als mijn vriend weer naast mij ligt.

 • Astrid
  Geplaatst op 20:49h, 21 juni Beantwoorden

  Interessant om deze voor- en nadelen te lezen. Ik kan me in veel van deze punten inleven. Mijn man en ik zijn ruim 3 1/2 jaar getrouwd en hebben ruim zeven jaar een relatie (ik ben bijna 29, hij is 26) maar we wonen niet samen. Nou heeft dit in ons geval ermee te maken dat ik in een zorginstelling zit. Eén van de redenen dat we nu toch aan samenwonen denken (voor over ongeveer een jaar), is ook dat ik moeilijk in een groep kan functioneren en mijn man er als we gaan samenwonen bijna altijd voor mij is. Soweiso houden we ontzettend veel van elkaar en willen graag bijna altijd samen zijn. Toch heeft het ook nadelen, want ik heb in de instelling mijn eigen kamer en in ons appartement niet. Soms zie ik er dan ook tegenop. Wij gaan overigens ook geen kinderen proberen te krijgen, dus ik ga eens je post over het feit da tje geen kinderwens hebt lezen.

  • Kiki
   Geplaatst op 23:07h, 21 juni Beantwoorden

   Je eigen stekje is zo fijn! Bedankt dat je dit wilt delen bij mij! Xx

 • Elisabeth
  Geplaatst op 09:02h, 04 september Beantwoorden

  Hee Kiki,
  Mijn vriend en ik hebben nu tweeënhalf jaar een relatie en wonen ook apart van elkaar, ook op grote afstand. Uit een vorige relatie heb ik nog drie kinderen die hier eens in de twee weken langs komen. Wij doen het zo dat hij hier om de week een weekje is en dat ik regelmatig een paar dagen naar hem ga, dat is voor mij lastiger te combineren met het werk en de kinderen dan voor hem. Met name hij ziet samenwonen nog niet echt zitten op dit moment, ook vanwege de kinderen die regelmatig langskomen, waardoor het voor hem ook moeilijker is om zijn werk te doen. Hij werkt gewoon vanuit huis.
  Ik merk dat ik soms wel eens verdrietig ben, als we net helemaal op elkaar zijn ingespeeld, gaat ie weer…. En tegelijkertijd voel ik ook dat dit precies is wat ik te leren heb: namelijk om in mijn eigen kracht te gaan staan, mijn eigen leven ook te leven…

  • Kiki
   Geplaatst op 10:49h, 04 september Beantwoorden

   kan mij voorstellen dat het een heftige situatie is. Maar je kunt het! Communiceren is the key!

   Fijn dat je je verhaal hebt verteld hier, waardeer ik enorm!

   Dank je en heel veel succes!

 • Deborah
  Geplaatst op 16:06h, 22 november Beantwoorden

  Mijn partner en ik kennen elkaar al 25 jaar. Altijd vrienden geweest. Altijd wel een oogje op elkaar gehad.
  We zijn sinds 10 jaar echt samen en 8 jaar getrouwd. We hebben een zoon van 9.
  De laatste jaren en vooral weken onze strubbelingen en nu besloten dat we het huis verkopen en beide een eigen huisje gaan nemen. Mijn huis word het basishuis, en hij komt dan op woensdag en in de weekenden bij ons slapen. Op dinsdag bijvoorbeeld extra eten.
  En wanneer ik hem nodig heb, staat hij zo op de stoep.
  IDEAAL.
  Samen slapen is lekker, zeker, maar onderschat alleen slapen niet 😉 !
  Je eigen ritme, savonds lekker alleen op het bankie uitrusten van de lange werkdag & zorg voor zoon. Je eigen TV programmas.
  Geen ergenissen over rommel van de ander. Geldproblemen niet.
  IDEAAL!!!!
  Wel samen op vakantie en leuke dingen doen.
  Als je elkaar weer ziet, weer verliefd zijn.
  Als ik moe ben, hem opbel wel te komen koken bijvoorbeeld, dan doen we dat.

  Geluk dat wij het financieel kunnen doen en een leuke verhouding hebben zo met onze zoon, maar alles is persoonlijk!
  Onze zoon heeft er ook niets aan aan 2 ouders die chagerijnig zijn en de hele tijd ergeren. Voor ons werkt dit TOP!

  • Kiki
   Geplaatst op 11:37h, 23 november Beantwoorden

   Wat een mooie, creatieve en goede oplossing! Everybody happy! Chapeau!

 • Internet daten en Relatieplanet, Wel of niet doen??
  Geplaatst op 13:05h, 08 februari Beantwoorden

  […] relatie was op de klippen gelopen en ik zocht (om eerlijk te zijn) wat vertier. Ik hoorde van mensen dat […]

 • Johan
  Geplaatst op 13:53h, 07 juli Beantwoorden

  Naast alle positieve posts: Ik zie toch nog wel wat meer nadelen van LATten dan genoemd, hmm, laat ik ze maar valkuilen noemen. Mijn situatie: LAT relatie van 16 jaar met kind van 14 op de klippen gelopen; maandje of wat geleden. Dus een flinke bias zit er (nog) wel in :-). We woonden op 10 minuten lopen van elkaar…

  Valkuilen:

  * Spanning op en uitholling van de emotionele band die met een liefdesrelatie komt. Hoe vaak vind je dat je elkaar wilt zien; beminnen; bellen; appen; msnen; whatever? Dit wordt problematisch op het moment dat je daar behoorlijk verschillend over denkt.

  * Complete afspraak-moeheid; gevecht om tijd en aandacht. Het gevoel krijgen een klein tandwieltje te zijn of worden in het complexe klokwerk van je partner’s leven. Gevoel van doelloosheid (“dit gaat nergens heen”). Omdat we zo dicht bij elkaar woonden, konden we ook wat flexibeler omgaan met afspraken. Als een van ons geen zin had, of zich niet prettig voelde, meldde we “gewoon” af. Achteraf natuurlijk een recept voor disaster, want dan weet je helemaal niet meer waar je aan toe bent…

  * Op den duur totale uitholling van spontaniteit. Spontane bezoeken worden gezien als onacceptabele inbreak op de vrijheid en zelfstandigheid van de ander. En soms ook terecht, natuurlijk. Geen punt. Maar de balans was wel zoek.

  * Totale focus op het “leuk zijn” en “leuke dingen”. Alleen de krenten willen uit de relatie-pap. Als je elkaar ziet, moet het vooral leuk zijn, er is eigenlijk nauwelijks ruimte (althans, niet in ons geval) om serieuze conflicten te bespreken, en, mogelijk, ruzie over te maken. In ons geval betrof dit de opvoeding van ons kind. Boosheid, verdriet en andere teleurstellingen moet je kunnen wegslikken tot de volgende (bel)afspraak. (Yep, en hier was ik errug slecht in.)

  * Jullie relatie-problemen dan wel conflicten worden op den duur interessante gepreks-onderwerpen voor socials met anderen, maar niet meer voor elkaar. Op den duur het gevoel krijgen dat 20 van je partner’s vriendinnen meer weten over de relatie, en er ook meer invloed op hebben, dan jij. Bij conflicten vooral bevestiging zoeken bij de vriendin-van-dienst.

  * Terugtrekken uit conlicten (zie boven); onderhuidse spanning wegens niet “opgeloste” conflicten (zie boven). Met name deze spanningen hebben ons de das omgedaan.

  Ik wilde deze punten toch even noemen. Een LAT relatie vergt veel, zeker als conflicten opsteken over kinderen en opvoeding. En ondanks de grenzeloze (nog steeds) wederzijdse liefde, respect, aantrekkingskracht, humor en vertrouwen, kon onze LAT relatie met name door deze valkuilen op de klippen lopen. Da’s een wrange levensles die je liever niet op je 52e pas inziet.

  Snap dat het allemaal nogal zuur klinkt. Natuurlijk waren het 16 vooral mooie jaren. Maar hopelijk heeft iemand er wat aan om op tijd het tij te keren :-).

  Johan

  • Kiki
   Geplaatst op 11:54h, 11 juli Beantwoorden

   je maakt hier inderdaad een punt! Ik denk dat communiceren erg belangrijk is (eigenlijk is dat wel in elke relatie). Praten en kijken wat de behoeften zijn van de ander + compromis sluiten. Moeilijk, dat ondervind ik ook. Wij hebben geen kinderen, dus dat is misschien een “voordeel”.

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 15:48h, 20 september Beantwoorden

  Ik ben morgen 25 jaar getrouwd, en ken latten niet uit ervaring. Ik kan me zeker voorstellen dat het een boel voordelen heeft, maar voor mij zou het niets zijn.

  • Kiki
   Geplaatst op 15:58h, 22 september Beantwoorden

   nog gefeliciteerd!! 25 jaar! dat is al een lange tijd. Wat heerlijk.

 • Lage rente en een huis kopen? Is dit een gunstige tijd?
  Geplaatst op 17:43h, 21 mei Beantwoorden

  […] vriend en ik willen dolgraag een huis kopen. Na 10 jaar latten denk ik wel dat het tijd wordt. We zijn al aan het oriënteren wat we willen qua huis, wat onze […]

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 09:28h, 06 oktober Beantwoorden

  Ik ben 27 jaar getrouwd, maar kan me best wat voorstellen bij latten. Als jullie dat fijn vinden, zou ik dat vooral ook gewoon doen!

  • Kiki
   Geplaatst op 17:09h, 08 oktober Beantwoorden

   🙂 we gaan toevallig een huis kopen, dus dan is het latten over

Geef een reactie