moleculair koken

Moleculair koken: chemische zooi of fantastische creaties?

Moleculair koken

Laatst mocht ik bij het GrachtenAtelier in Utrecht, een workshop moleculair koken volgen. Ik was enorm benieuwd wat dat inhield en ik neem jullie mee op deze dag!

GrachtenAtelier Utrecht:

De tweeling Jacqueline en Caroline Mulders hebben een passie voor koken en kunst en zijn daarom in 2006 het GrachtenAtelier gestart. In de kelders aan de gracht bevindt zich het pand waar culinaire workshops worden gegeven. Maar ze hebben tevens ook een GrachtenGalerie en een locatie waar creatieve workshops worden gegeven. Ideaal voor bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, verjaardag of voor een gezellig dagje uit!

Wat is Moleculair koken?

Ik dacht dat er met stikstof gewerkt zou worden, maar dit was niet het geval. Om hiermee te kunnen werken zijn er verschillende veiligheidsmaatregelen nodig en dit is bijna niet te doen met (onervaren) cursisten. Maar wat houdt het dan precies in? Het is eigenlijk koken op wetenschappelijk niveau, waar bij creativiteit bovenaan de lijst staat! Bij de workshop wordt vooral gebruik gemaakt van producten als: Agar Agar, Calcic en Algi.

moleculair koken

De Workshop:

Daar gaan we dan! Ik ben geen goede kok, laat ik dat voorop even gezegd hebben (niet om mezelf in te dekken hoor!). Bij binnenkomst in de kelder aan de Oude Gracht werden we ontvangen met een drankje en een hapje. Fijn ontvangt met vriendelijke meiden. Wij namen (samen met nog ongeveer 14 mensen) plaats aan de gedekte tafel. Eerst kregen we uitleg over de producten waarmee gewerkt wordt: Agar Agar, Calcic en Algi. Kort gezegd: deze producten hebben een soort van bindende factor in de gerechten. Er zit eigenlijk geen smaak aan, het is dus een toevoeging aan producten, waardoor er een reactie ontstaat waarmee je bijzondere en rare creaties kunt maken.

De creaties:

We begonnen allemaal met het maken van onze eigen amuse: de Tzatzikibolder. “Een manier om een zuivelbol te maken met vloeibare kern”. In dit recept wordt gebruik gemaakt van Algin, waarbij je “vloeibare” producten een soort van vliesje geeft, zodat ze een vaste vorm krijgen, maar van binnen nog wel vloeibaar blijven. In dit geval hebben we yoghurt met knoflook, bieslook, peper en zout gemengd. Het algin hebben we opgelost in water en daar het yoghurtmengsel in laten zakken. Na 1 minuut haal je het eruit en heb je dus een tzatzikibol. Erg leuk om te zien dat de yoghurt een vaste vorm krijgt! Het smaakte ook nog heerlijk! Ik merkte wel dat bij sommige bolletjes (die er wat langer in hadden gelegen) een dikker vliesje omheen zat en dat smaakte wat minder.

moleculair koken moleculair koken

De voor- hoofd- en nagerechten werden door alle koppels gemaakt. We hadden dus verschillende bewerkingen en gerechtjes. Ik zal er een paar uitkiezen die ik erg bijzonder vond.

Mozzarella Ballon:

Deze vond ik echt heel erg leuk, alleen was de smaak minder dan verwacht helaas (erg rubberig). Neem mozzarella bolletjes en laat ze in kokend water, 5 minuten weken. Daarna zijn ze dus zacht en kneedbaar. Pak een bolletje (of twee, als het kleine bolletjes zijn) en vorm een platte plak. Trek deze over een navulbare slagroomfles en spuit voorzichtig de lucht in de mozzarella en tada, je hebt een Mozzarelle Ballon!

moleculair koken moleculair koken moleculair koken

Malto Chocolade:

Deze hebben wij gemaakt. Snel, simpel en verrassend!! Verwarm witte chocolade in de oven totdat het een beetje vloeibaar is, schep dan de malto (dit is een koolhydraat en kan bv vetten omzetten in poeder vorm) erdoor en je krijgt een verrassende verrassing!!

moleculair koken

Appel Caramel Bol:

Ook deze hebben wij gemaakt. Meng appelsap, karamelsiroop en het alginaat (een hydrofiel polymeer dat gemaakt wordt van zeewier en verhardt een substantie in een rubberachtige consistentie). Pak een klein maatlepeltje, waarmee je kleine bolletjes kunt maken (of gebruik een pipet) en laat de bolletjes langzaam zakken in een calcium badje. Je krijgt dus ook nu weer leuke bolletjes van appel/karamel siroop die uit elkaar spatten als je erop bijt. Leuk om bv in een likeurtje te doen!

moleculair koken

Conclusie Moleculair koken workshop:

Al met al een enorm leuke workshop. Sommige dingen smaakte erg lekker, maar sommige helaas ook niet. Bijvoorbeeld de mozzarella ballon smaakte echt naar rubber en was vrij hard. Maar dat mocht de pret niet drukken. Ga ik het thuis toepassen? Hmmmm, ik denk het niet, maar dat komt ook omdat ik alles behalve een keukenprinses ben!

Zoek je dus een leuke workshop voor bijvoorbeeld een (vrijgezellen) feestje, dan zit je hier aan het goede adres. Er zijn nog meer workshops te volgen, neem maar een kijkje op de site en laat je verrassen.

 

 

 

Tags:
,
13 Reactie's
 • Maaike
  Geplaatst op 08:32h, 04 oktober Beantwoorden

  Wat leuk zijn workshop! Jammer dat niet alles lekker was, maar het lijkt me geweldig in uit te proberen.

  • Kiki
   Geplaatst op 10:59h, 04 oktober Beantwoorden

   Het was een leuke en interessante ervaring!!

 • Essma
  Geplaatst op 09:02h, 04 oktober Beantwoorden

  Apart! Nooit van gehoord! Ziet er best chemisch uit 😄…maar daarom hoeft het nog niet lekker te zijn! 😉 Mijn nieuwsgierigheid is gewekt!

  • Kiki
   Geplaatst op 10:58h, 04 oktober Beantwoorden

   Hahaha, sommige dingen waren wat minder, maar het was een zeer leuke ervaring!!

 • Stephanie
  Geplaatst op 09:02h, 04 oktober Beantwoorden

  Wat leuk! Klinkt als een bijzondere ervaring! Jammer dat de mozarella niet zo smaakte, die leek mij leuk en redelijk makkelijk zelf te doen.

  • Kiki
   Geplaatst op 10:58h, 04 oktober Beantwoorden

   Was het zeker!
   Ja, dat vond ik ook jammer. Ik heb het helaas niet zelf gemaakt, maar het leek mij wel erg leuk om te doen!

 • Xenia
  Geplaatst op 17:21h, 04 oktober Beantwoorden

  Ik heb er nog nooit van gehoord, maar wat lijkt me leuk om zoiets een keer te doen! Gewoon het idee, niet eens om te eten haha

  • Kiki
   Geplaatst op 11:18h, 05 oktober Beantwoorden

   Zeer zeker een aanrader!!! 🙂

 • Jacqueline Backers
  Geplaatst op 19:54h, 04 oktober Beantwoorden

  Wat leuk dat je hier een verhaal over hebt geschreven. Wij vinden het belangrijk om te laten zien wat de mogelijkheden zijn in deze keuken! We zeggen er ook vaak bij dat deze keuken ook echt wat over je persoonlijkheid zegt want 1 gram teveel van een poeder en het kan al mislukken. Maar als je decrecepturen goed volgt krijg je echt prachtige smaken en creaties! Echt leuk om een keer iets nieuws te keren in de keuken!

  • Kiki
   Geplaatst op 11:18h, 05 oktober Beantwoorden

   En heel erg bedankt! Het was een fantastische ervaring!

 • nicole
  Geplaatst op 11:12h, 19 mei Beantwoorden

  Dit lijkt me een heel bijzondere workshop. Het woord moleculair schrikt me alleen wel een beetje af. Het klinkt zo scheikundig.

  • Kiki
   Geplaatst op 17:13h, 19 mei Beantwoorden

   was het ook een beetje hoor, maar wel super interessant!!

 • Keramische pannen, werkt dat nu echt zoals ze beloven?
  Geplaatst op 11:46h, 12 oktober Beantwoorden

  […] ben absoluut geen keukenprinses. Maar nu heb ik keramische pannen, waarbij je geen boter nodig hebt en dus is het gezonder. […]

Geef een reactie