stoppen met roken

Stoppen met roken: Maar ja, makkelijker gezegd dan gedaan!

Stoppen met roken!

Ik drink (bijna) nooit alcohol, ik gebruik geen drugs en ben niet gokverslaafd, maar dat roken, tja, dat is een issue bij mij. Ik was er zoooo klaar mee en besloot er mee te stoppen. Dat heeft wat voeten in de aarde gehad dat stoppen met roken en ik zal je vertellen waarom.

Waarom is roken ongezond?

Allereerst: iedereen weet waarom roken ongezond is. Maar waarom is het ongezond? Simpel: er zitten 133 giftige stoffen in die je longen aantasten, je bloedstroming minder goed laat werken, je een grote kans hebt op longemfyseem, chronische bronchitis, longkanker, maar ook slokdarm – en maag/blaas kanker. Daarnaast heb je twee keer meer kans om te sterven aan een hartaanval.

Daarnaast zit in tabak het stofje Nicotine, wat een verslavend middel is. Binnen 10 seconden komt het bij je hersenen. Nicotine geeft een vrolijk en blij gevoel en door dat stofje wil je meer roken en meer en meer. Daarna raakt je lichaam gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine.

20 minuten nadat je stopt met roken daalt je bloeddruk. Acht uur nadat je bent gestopt gaat je bloeddruk weer naar normaal. Twee dagen nadat je voor het laatst hebt gerookt is de kans op een hartaanval afgenomen. Vijf jaar nadat je bent gestopt met roken is de kans op een beroerte net zo laag als bij iemand die helemaal nooit gerookt heeft.

Oke, allemaal leuk en aardig, maar we weten natuurlijk best wel hoe een verslaving werkt. We geven eigenlijk geen mallemoer om deze informatie. We weten dat het slecht voor ons is, maar ja, dat sigaretje in de morgen, lonkt weer zodra we opstaan.

Mijn rook verleden:

Ik schat dat ik een jaar of 18 was toen ik begon met roken. Ik wilde natuurlijk mee doen en een stoere chick zijn. Ach, wat was dat een domper. Je werd echt niet stoerder door te roken, maar ja. Inmiddels was het kwaad al geschiet en kon ik niet meer zonder. Ik weet wel dat een pakje sigaretten toen ter tijd 3 gulden kostte. Nu wil ik er eigenlijk niet eens meer over nadenken hoeveel een pakje kost en wat ik in een maand kwijt was aan die stomme stinkstokken.

In de jaren die volgde ben ik af en aan gestopt, dan weer begonnen. 5 jaar geleden was ik helemaal gestopt. Maar dat ging mis op een bbq feestje2 jaar geleden en ik lekker aan de drank zat (ja, soms drink ik heus wel wat hoor!). 1 sigaretje kan geen kwaad dacht ik. Oke, oke, 2 dan. Nee, ik neem er niet nog 1. Ach, vooruit dan maar. En zo ging het door. Totdat mijn eerste pakje sigaretten weer op de keukentafel lag te wachten.

Weer roken….

Hier was ik natuurlijk niet blij mee en mijn vriend al helemaal niet. Het kostte mij klauwen vol met geld en je stinkt natuurlijk naar eau de rook. De keren dat ik heb geprobeerd te stoppen daarna, zijn niet meer op 10 handen te tellen. Volgens mij ging ik elke week wel een keer stoppen. Maar dan was er weer een aanleiding om toch een pafje te nemen: stress, feestje, gezelligheid etc.

2 weken geleden was ik er zooooo klaar mee dat ik besloot om er per direct mee te stoppen. Afbouwen heeft voor mij echt geen zin en ik wilde per se niet aan de pleisters, pillen, homeopaten en andere middeltjes. Gewoon niet piepen en een bikkel zijn. Het moest maar eens klaar zijn en daarbij ik kon het ook echt niet meer betalen (hele goede motivatie).

Nu ben ik dus 2 weken gestopt en het gaat mij redelijk af. Ik heb soms echt enorme behoefte aan een sigaretje, maar ik kan de drang weerstaan door iets te gaan doen en mijn zinnen te verzetten. Moeilijk, maar het gaat. nu maar volhouden! Dat is het belangrijkste.

10 tips om te stoppen met roken vind je op gezondheidsnet.nl.

Rook jij of heb je gerookt? En hoe was het voor jou om te stoppen?

9 Reactie's
 • Eilish (artisticstateofmind)
  Geplaatst op 17:48h, 14 oktober Beantwoorden

  Nooit echt gerookt, wel eens met mn toenmalige vriendje mee, zo nu en dan 1. Maar daar stopte ik ook zo weer mee. Niet verslavingsgevoelig voor sigaretten ofzo? Maar ik kan er ook niet tegen als mensen in mn omgeving roken. Dikke ogen, hoofdpijn… blegh. Gelukkig is mn vriend gestopt!

  • Kiki
   Geplaatst op 10:35h, 15 oktober Beantwoorden

   Gelukkig is hij gestopt! ik rookte sowieso al niet binnen. Dat vind ik inderdaad erg vies. Maar ik merk nu al dat mijn huid er beter uit ziet! dus volhouden maar!

 • Daenelia
  Geplaatst op 01:13h, 01 november Beantwoorden

  Soms is van de een op andere dag stoppen inderdaad de beste manier. En dan niet, zoals mijn vader, wachten tot je op de IC ligt ivm een hartinfarct. Op de IC mag je ook niet roken, en als je aan de monitoren ligt, kun je niet naar de rookhoek 😀
  Hij is subiet gestopt, en heeft nooit meer gerookt. Helaas is het niet voor iedereen zo ‘simpel’. Ik wens je sterkte, natuurlijk 🙂 Succes! Het kan, dus hou vol.

  • Kiki
   Geplaatst op 18:34h, 01 november Beantwoorden

   Oei, heftig zeg! Tot nu toe nog niet gerookt! 😉 ik ga volhouden! dank je!

 • Dennis
  Geplaatst op 19:43h, 02 november Beantwoorden

  Ik “haat” roken/rokers. Houden vaak niet echt rekening met mensen die niet van roken houden. Dat terzijde, mijn pa rookte ook enorm veel. Ik rook niet maar kreeg er last van. Ik begon gewoon te kuchen en dat kwam door het roken van mijn vader. Hij heeft op een gegeven moment (mede dankzij) het roken een CVA gekregen. Daarna was de knop om en kon hij in 1 keer stoppen.

  • Kiki
   Geplaatst op 12:33h, 04 november Beantwoorden

   Ja, ik ruik die rook nu ook bij andere. BAH! maar ja, ik heb eigenlijk niet veel te zeggen, want ik heb zelf ook jaren gerookt. 😉

 • Stoppen met roken, maar dan nu ECHT?! Of toch niet?
  Geplaatst op 17:12h, 02 juli Beantwoorden

  […] oktober 2015 had ik al een poging gewaagd: Stoppen met roken. Je kunt daarvan meer lezen in dit artikel. Maar dat ging faliekant mis. Gaat het mij nu wel […]

 • Stoppen met roken met behulp van een e-sigaret. Kan dat?
  Geplaatst op 14:37h, 12 april Beantwoorden

  […] is 2 januari 2018 wanneer ik het zat ben: roken!! Bah, wat is het eigenlijk vies en het kost mij klauwen vol met geld. Klaar mee. Maar ik weet van […]

 • E-liquid en de e-smoker: Gestopt met roken, of toch niet?
  Geplaatst op 14:49h, 17 juli Beantwoorden

  […] was een jaar gestopt met roken. Nou ja, gestopt, ik lurkte nog wel aan een e-smoker. Helaas had ik een paar maanden geleden veel […]

Geef een reactie