Koffiebonen bewaren: do’s en don’ts op een rijtje!

Koffiebonen bewaren: do’s en don’ts op een rijtje!

Niets is zo lekker als een vers kopje koffie. Helaas smaakt niet iedere kop altijd even goed. Dit kan komen doordat je andere koffiebonen gebruikt of je nieuwe bonenmachine nog niet goed is afgesteld. Ook de manier waarop je de koffiebonen bewaart, kan de smaak van koffie negatief beïnvloeden. Je verwacht het misschien niet, maar dit laatste is vaak de oorzaak. Daarom hebben wij hier do’s en don’ts voor het bewaren van koffiebonen op een rijtje gezet.

Do: bewaren in de originele verpakking

Gooi je de laatste Douwe Egberts Aroma Rood bonen in het reservoir? Grote kans dat je alvast nieuwe koopt. Logisch, want je komt zo niet zonder koffie te zitten. Zodra je de zak in huis hebt, leeg je de inhoud misschien in een koffieblik of -pot. Verstandig is dit niet, want de bonen worden dan blootgesteld aan zuurstof als je het blik of de pot opent. Dit kan de smaak van koffie negatief beïnvloeden.

Voor een geopende zak koffiebonen geldt eigenlijk hetzelfde als voor een gesloten zak. Je kunt de bonen het beste in de originele verpakking bewaren. Helaas hebben veel mensen er een handje van om de rest van de zak te legen in een pot of blik. Als deze niet helemaal gevuld wordt met bonen, blijft hier zuurstof in achter. Sluit de originele verpakking liever luchtdicht af, bijvoorbeeld met een elastiekje of vershoudclip.

Do: houd ze uit de buurt van warmtebronnen

Als koffiebonen geregeld blootgesteld worden aan hitte, proef je dit terug in de koffie. Een bakkie smaakt dan vaak minder lekker. Daarom is het verstandig om ze uit de buurt van warmtebronnen te houden. Het is bijvoorbeeld niet handig om je koffiebonen in de buurt van de oven of het fornuis te bewaren. Kies liever voor een lade of keukenkastje. Hier is het ook nog eens donker en dat is ook goed voor de bonen.

Don’t: glazen pot gebruiken

Bewaar jij je Lavazza Qualita Rossa koffiebonen in een glazen pot op het aanrecht? Dan ziet dit er ongetwijfeld mooi uit. Het komt de kwaliteit van de bonen alleen niet ten goede. In een pot van glas worden de bonen veelvuldig blootgesteld aan licht. De smaak gaat hierdoor achteruit, zeker als ze veelvuldig blootgesteld worden aan zonlicht. Bewaar koffiebonen daarom liever in een gesloten blik of keramische pot. Er komt dan vrijwel geen licht bij de bonen en dat komt de smaak van een kop koffie uiteindelijk ten goede.

Don’t: in de koelkast bewaren

Er zijn mensen die koffiebonen in de koelkast bewaren. De lage temperatuur kan ervoor zorgen dat de bonen hun smaak langer behouden, maar hier is geen enkel bewijs voor. Sterker nog, de smaak van koffiebonen kan juist negatief beïnvloed worden als je ze in de koelkast bewaart. In de koelkast hangen namelijk allerlei luchtjes. Hoe langer je de bonen hierin bewaart, hoe groter de kans dat de luchtjes erin trekken. De koffie kan hierdoor anders gaan smaken. Wij raden je dan ook niet aan om je koffiebonen in de koelkast te bewaren.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *