Kunstplanten: tussen kunst en kitsch?

Maxifleur

Nep is the key for me.

Zoals jullie misschien al eerder op mijn blog hebben kunnen lezen, ben ik absoluut geen “groene vinger meisje”. Alles, maar dan ook echt alles gaat dood bij mij (qua planten dan hé! Niet dat er misverstanden ontstaan). Maar ik wil wel wat groen in huis. Hoe dan?

Mijn niet zo groene vingers.

Ik houd echt wel van een mooi boeket of van die grote planten, maar ik hoef ze niet. Geef ze ook niet als verjaardagscadeau, ‘dankjewelplantje’ of valentijnsboeket! Echt zonde van je geld, want bloemen zijn binnen 2 dagen al dood en planten hebben ook geen lang leven beschoren.

Ik weet echt niet hoe het komt hoor. Ik geef ze water, praat tegen ze en zorg dat ze op de goede plek in huis staan (denk ik). Ze krijgen alle liefde van de wereld, maar ik ben bang dat ze die liefde gewoonweg niet accepteren van mij.

Dit alles met dank aan mijn lieve moedertje. Mijn “groene vingers” heb ik van haar geërfd. Zij kon heerlijk “tuinieren” in onze tuin (lees: ‘postzegel’) en was uren bezig met dat ene struikje (lees: onkruid). Geen idee wat ze deed, maar trots dat ze was als het weer klaar was. Om binnen mum van tijd weer dode bloemen, struiken en planten aan te treffen, tot groot ongenoegen van mijn moeder.

Maar ik dwaal af, want wat is dan een goede oplossing als je toch wat groens in huis wilt? Tja, dan kom je dus snel uit bij een kunstplant – of boom. Maar ik wil dan natuurlijk niet zo’n goedkoop, lelijk kitsch ding, waarbij het plastic je tegemoet schijnt. Dus een echte neppert dan maar!

Wat is Maxifleur?

Ja, je kunt natuurlijk een goedkoop kunstplantje halen bij de Action, maar je ziet gelijk dat dat niet echt is. Maxifleur heeft zich gespecialiseerd in kunstplanten – en bomen die niet van echt te onderscheiden zijn. Alles wat ze in de natuur zien, kunnen ze met hun ambachtelijke handen, nabouwen. Het creëren van kunstplanten – en bomen die tot in detail op de echte variant lijken en de beleving geven van een echte plant of boom, daar gaan en staan ze voor.

Maxifleur

Wat is makkelijk aan kunstplanten?

A: je hoeft ze geen water te geven en B: je hebt er geen omkijken naar. Punt. Ideaal voor mij (en velen zoals ik). Natuurlijk heeft een kunstplant wel onderhoud nodig. Neem de bladeren eens in de zoveel tijd af met een statische doek. Of gebruik een speciaal reinigingsmiddel dat het stof omzet in kleine balletjes, welke weer makkelijk te verwijderen zijn.

Tip: bij Maxifleur worden vele kunstplanten en kunstbomen onder andere van hout gemaakt, zet ze daarom dus NIET onder de douche. Het hout kan op den duur gaan rotten namelijk.

Foto’s van Maxifleur.

33 reacties

 1. Dit merk kende ik nog niet. Het zou echt handig zijn. Ik vergeet echt planten altijd water te geven. Het is echt een ramp. Misschien toch eens kunstplanten nemen.

 2. Ik ben zelf ook fan van kunstplanten, vooral omdat ik zelf altijd vergeet om mijn planten water te geven haha!

 3. ik ben ook team fake hahah ik laat zelfs een cactus dood gaan dus ja, wij hebben 1 echte hangplant die al 45 jaar oud is en is van mijn moeder geweest en die word verzorgd door mijn man

 4. Kunstplanten zijn ook echt iets voor mij. Tegenwoordig lijken ze allemaal zo echt dat het én mooi is en het scheelt ontzettend veel werk!
  Liefs,
  Elles

 5. Kunstplanten zijn echt een uitkomst. Ik heb ook totaal geen groene vingers en vermoord vroeg of laat elke plant. Geef ik ze niet te veel of te weinig water, dan zuig ik ze per ongeluk op met de stofzuiger (ja echt gebeurd, oops) dus kunstplanten zijn voor mij ook echt een redding. Alleen af en toe even afstoffen inderdaad, haha.

 6. Caroline

  De foto’s zien er veelbelovend uit. Praktisch voor mensen zonder ”groene vingers”.

 7. Bij mijn vriend in huis ben ik ook bezig met kunstplanten…. Ze staan ook erg mooi inderdaad. En je hebt er geen omkijken na, heerlijk.

 8. Wat een goed idee. Het lijkt me iets voor mij zo een plant. Ik vergeet ook vaak water te geven. Zo een plant is de juiste oplossing.

  • Kiki

   tja, heb ik dus ook. of ik geef ze in 1 keer te veel. kunnen ze ook niet tegen

 9. De kunst van kunstplanten is om ze niet van echte te laten onderscheiden. Dan is de missie geslaagd. Wij hebben er ook wel eens naar staan kijken. Maar vonden het dan toch weer te nep. Inmiddels lukt het mij aardig om wat groens in leven te houden hier haha.

 10. Dat is heel interessant – ik heb ook totaal geen groene vingers – ga zeker eens een kijkje nemen 🙂

  • Kiki

   zeker doen, ze zijn niet van echt te onderscheiden

 11. Ik vind ze ook echt ideaal! Ik hou van planten, maar helaas gaan ze altijd dood bij mij 🙁

 12. Ja, ik snap jou helemaal! Hoewel ik in theorie levende planten veel leuker vind, heb ik toch ook veel kunstbloemen in huis. Het is gewoon zo enorm makkelijk… En ik ben gewoon niet zo goed met planten verzorgen.

 13. Ik heb ook echt geen groene vingers, dus dit zou een mooie oplossing voor mij zijn!

 14. Frederique

  Wij hadden vroeger hele mooie kunstplanten in mijn ouderlijk huis. Heel handig ook inderdaad.

 15. Net als nepgras zien ook nep planten er ook steeds echter uit. Ik ben ook van plan om er toch een paar in huis te nemen

 16. Mieke | Miek's Mind

  Ik heb helemaal niets tegen kunstplanten, maar de planten hierboven op de foto zou ik meer in een kantoor plaatsen en niet zo snel thuis

 17. ^ Duurste vondst ooit bij Kunst en Kitsch: kwart miljoen Gearchiveerd op 2011-03-15. Geraadpleegd op 2011-02-08.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *