antiek

Is Antiek: Kunst of Kitsch?

That’s the question!

In mijn kleine poppenhuisje, mix ik alles wat ik mooi vind. Antiek, modern, klassiek, kitsch, kunst en design worden gecombineerd met humor en een eigen twist.

Antiek, Kunst of Kitsch?

Tja, dat is de grote vraag. Is antiek, kunst of juist kitsch. Ik denk dat daar de meningen verdeeld over zijn. Als eerste: wanneer is iets antiek? Het voorwerp moet door mensenhanden gemaakt zijn en een ouderdom bezitten. Doorgaans is dit 100 jaar, maar soms is iets al antiek als het 75 jaar oud is. Dat is dus duidelijk. Maar wat is het verschil dan tussen antiek en kunst? Er is 1 belangrijk verschil: Bij kunst is het voorwerp van uitzonderlijke en unieke kwaliteit. Dat is bij antiek niet het geval. Bij antiek is dus de ouderdom belangrijker dan de kunstzinnige waarde. Voorbeeld: Van Gogh is een kunstwerk, geen antiek stuk. Maar een schilderij uit dezelfde tijd, dat geen artistieke kwaliteiten heeft, is dus wel antiek. Lekker verwarrend.

Wat is kitsch?

En dan hebben we nog: kitsch. Wat is dat eigenlijk? Men spreekt van kitsch als een kunstenaar de bedoeling heeft om een kunstwerk te maken, maar dit niet is gelukt. Ook het kopiëren van bestaande kunstwerken is “kitsch”. Evenals het overdadig gebruik van versieringen op een voorwerp. “Kitsch is alles wat pretendeert te zijn wat het niet is”. Vaak wordt er ook het woord nep of namaak aan gehangen.

Persoonlijk vind ik dat kopieën van schilderijen ook meesterwerken zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de vervalsers van de oude meesters. Ik vind het bijzonder knap dat ze soms niet van echt te onderscheiden zijn. Alleen om dit te verhandelen als echt, is een heel ander verhaal!

Bij kitsch denkt men snel aan dat huilende zigeunermeisje of de tuinkabouters. Of de souvenirtjes die je koopt op vakantie. En wat dacht je dan van die porseleinen beeldjes met overdadig veel versieringen?! Maar hebben we het hier eigenlijk over kitsch of smaak?

Over smaak kun je wel degelijk twisten:

Daar ligt de vraag, want over smaak kun je wel degelijk twisten. Want de een vindt dat huilende zigeunermeisje fantastisch en vindt het woord kitsch erg denigrerend, maar de ander vindt het spuuglelijk en hangt er snel dus het woord kitsch aan. Kitsch wordt dus ook snel geassocieerd met lelijk. Maar antiek en kunst kunnen ook door mensen lelijk bevonden worden. Is dat dan ook kitsch? Ik vind dit dus niet, omdat er bij antiek en kunst toch echt wel een “waarde” (ik heb het dan niet over persoonlijke – en emotionele waarde, wat misschien wel bij kitsch het geval is) aanzit. En een stuk historie niet te vergete

De hamvraag:

Maar de vraag blijft bestaan: Is antiek, kunst of kitsch? Of is kunst, kitsch? Of is juist kitsch, kunst? Maar het kan ook nog dat antiek, kunst EN kitsch is. Ach, over smaak valt dus wel degelijk te twisten!

Foto: pexels.com; Wendel Moretti.
Tags:
,
29 Reactie's
 • Cowparade, een koe als kunst. Zoals een koe een haas vangt.......
  Geplaatst op 17:01h, 18 juli Beantwoorden

  […] in het centrum van de stad. 3 levensgrote (beschilderde) canvas koeien, stonden er als kunst. Een Amerikaans bedrijf heeft dit idee verder ontwikkeld. Hun doel is om kunst toegankelijk te […]

 • Marsha
  Geplaatst op 16:09h, 13 november Beantwoorden

  Hahaha inderdaad wel een lastige vraag ja 😛 Ik vind Kitsch meestal een beetje overdreven. Het ziet er dan wel leuk uit met al zijn toeters en bellen maar niet iets wat ik in huis zou hangen.

  • Kiki
   Geplaatst op 13:43h, 14 november Beantwoorden

   als je het bescheiden houdt is het super leuk, maar overdaad schaadt inderdaad

 • Frederique
  Geplaatst op 23:22h, 13 november Beantwoorden

  Haha wat een leuk artikel. Ik houd van kitsch! Maar ja de grens is dun bij bepaalde objecten inderdaad.

 • lodi
  Geplaatst op 09:08h, 14 november Beantwoorden

  Over smaak valt zeker te twisten, hoe vaak zeggen ze over kunst en antiek niet, dit is Kitsch. Wij dachten altijd dat oma zoveel antiek had, maar dat bleek allemaal kitsch haha. Toch staan er hier een paar beeldjes van haar.

  • Kiki
   Geplaatst op 13:41h, 14 november Beantwoorden

   hahaha, als je ze maar mooi vindt, toch?!

 • Silkeblogs
  Geplaatst op 11:27h, 14 november Beantwoorden

  Ik hou wel van een vleugje antiek, maar voor mij moet het ook zeker niet te veel zijn. Want ik vind vooral als er superveel antiek is, het soms wel kitscherig overkomt.

  • Kiki
   Geplaatst op 13:41h, 14 november Beantwoorden

   ja, daar heb je gelijk in. overdaad schaadt

 • rachel
  Geplaatst op 11:32h, 14 november Beantwoorden

  nooit bij stil gestaan eigenlijk maar ik ben meer voor de kunst dingen, kitch houd ik dan weer niet zo van. maar ik heb weer wat geleerd vandaag 😀

  • Kiki
   Geplaatst op 13:40h, 14 november Beantwoorden

   hahaha, zo is het maar weer 😉

 • Jouvence
  Geplaatst op 11:49h, 14 november Beantwoorden

  Hier in huis worden ook verschillende stijlen met elkaar gemixt. Van modern tot klassiek en van landelijk tot industrieel.

  • Kiki
   Geplaatst op 13:40h, 14 november Beantwoorden

   leuk is dat he, houd ik wel van

 • Blog & Beauty
  Geplaatst op 12:19h, 14 november Beantwoorden

  Ik vind dat je in antiek veel kunt zien. Als je het zelf mooi vind valt het gauw onder de noemer kunst, en iemand die het vreselijk vind ziet het dan waarschijnlijk als kitsch. Maar ja wie bepaalt dan eigenlijk wat het is?

  • Kiki
   Geplaatst op 13:39h, 14 november Beantwoorden

   zo is het, ieder zo zijn ding 😉

 • Merel
  Geplaatst op 13:28h, 14 november Beantwoorden

  Grappig, ik dacht echt dat kitsch een ander woord was voor dingen die (in mijn ogen) erg potsierlijk zijn. Tegelijkertijd houd ik er dus wel van om kerstballen te kopen die ik stiekem zo lelijk vind dat ze bijna weer leuk worden. Niet echt kitsch dus, maar over zoveel jaar wel 😉

  • Kiki
   Geplaatst op 13:44h, 14 november Beantwoorden

   van lelijkheid zo mooi 😉

 • Eemy
  Geplaatst op 22:57h, 14 november Beantwoorden

  Ik dacht dat het een echt woord was! Nog eens iets bijgeleerd! Tegenwoordig is alles eigenlijk wel “kunst” te noemen vind ik! Ik heb geen antieke stijl maar hoe het wel weet weet ik eigenlijk ook niet haha

  • Kiki
   Geplaatst op 17:30h, 15 november Beantwoorden

   hahaha, ach, als je het maar mooi vindt toch?!

 • ingrid
  Geplaatst op 14:23h, 15 november Beantwoorden

  sommige dingen zijn zo lelijk dat ze juist weer mooi zijn toch

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 09:56h, 17 november Beantwoorden

  Een fijne uitleg! Ik weet nooit goed wat het verschil is, en maak me daardoor volgens mij nogal eens schuldig aan de verkeerde versie van antiek. Kitsch dus.

  • Kiki
   Geplaatst op 19:18h, 19 november Beantwoorden

   hahahahha, ach, als je het maar mooi vindt toch ?!

 • Saskia
  Geplaatst op 12:47h, 17 november Beantwoorden

  high, allemaal labeltjes. Zolang het mooi is voor diegene die het in zijn/haar huis heeft.

 • Mandy
  Geplaatst op 22:04h, 17 november Beantwoorden

  Weer een hoop geleerd haha! Ik kende het woord kitsch nog niet maar ik weet zo ook geen antwoord te geven op je vraag haha!

  • Kiki
   Geplaatst op 19:11h, 19 november Beantwoorden

   hahaha, geeft niet hoor, het is ook een lastige vraag

 • MC Kleuver
  Geplaatst op 10:58h, 22 november Beantwoorden

  Ik dacht dat 50 jaar al antiek was, maar nu begrijp ik dat het doorgaans een een eeuw is en bij een paar uitzonderingen 75 jaar. Historie zou voor mij de grote waarde zijn, denk ik. Deze wordt ook bepaald door in welke tijd het object is vervaardigd. Niet dan?

Geef een reactie