gevelbekleding

Gevelbekleding: het wat, waarom en hoe, uitgelegd.

Zoals jullie misschien al wel hebben kunnen lezen, mijn vriend en ik hebben een huis gekocht! Zo blij! We krijgen de sleutel pas op 4 oktober, maar dat mag de pret niet drukken. Voorpret is ook pret. Nu zijn wij natuurlijk aan het oriënteren naar wat voor een badkamer wij willen, welke bank het beste bij ons past en hoe wij de tuin gaan aanpakken. Maar wist je dat je ook naar je gevel moet kijken?! Is de gevel nog in orde, moet er wat aan gebeuren en wil je misschien gevelbekleding? Maar wat is eigenlijk gevelbekleding?

Wat is gevelbekleding?

Gevelbekleding wordt ook wel gevelpanelen of architectuurpanelen genoemd en het is niets meer en niets minder dan een extra laag ‘bekleding’ (meestal in plaatvorm) over de bestaande/originele buitengevel. Voordelen hiervan zijn dat het beschermend en isolerend werkt en je hebt minder onderhoud aan de bestaande gevel wat enorm kostenbesparend is. Daarnaast creëer je een totaal nieuw uiterlijk van de woning en maak je het tot iets unieks.

 • houten gevelbekleding
 • gevelbekleding
 • gevelbekleding

Vaak wordt er gebruik gemaakt van hout of kunststof, maar je kunt ook kiezen voor glas, aluminium of golfplaten. De laatste drie opties worden meestal gebruikt bij bedrijfspanden en niet bij woningen. Natuurlijk kun je nog verder gaan en gebruik maken van gras, mos, leer of blik. De mogelijkheden zijn eindeloos. Plastica helpt jou om de juiste keuze hierin te maken.

Feit: wist je dat in de wintermaanden 20% warmteverlies door de gevel verloren gaat?! Met gevelbekleding is dit dus verleden tijd en bespaar je op de duur weer geld uit op de energiekosten.

Wat is Plastica?

Plastica is de totaalleverancier van plaatmateriaal voor in – en exterieur en bestaat al sinds 1978. Ze besteden enorm veel zorg aan kwaliteit en kennis en denken graag mee hoe ze jouw droom kunnen verwezenlijken. Ze zijn gespecialiseerd in onder andere houten en kunststof gevelbekleding en deze twee varianten zal ik nader toelichten.

Houten gevelbekleding.

Dit zie ik steeds meer bij nieuwbouw huizen en vind het er erg elegant en chique uitzien. Vooral het donkerbruine en grijze hout geeft een unieke vibe aan een woning en kan zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden. Het nadeel van houten gevelbekleding is dat het meer onderhoud nodig heeft dan kunststof bekleding. Schilderen en beitsen horen er nu eenmaal bij als je voor hout kiest en vergeet niet dat het om de paar jaar aan vervanging toe is. Dit ligt aan de levensduur van het hout dat varieert van < 5 jaar tot 25 + jaar.

houten gevelbekleding

Kunststof bekleding.

Heb je geen zin in dat (jaarlijkse) onderhoud? Kies dan voor de kunststof variant. Dit wordt dan ook het meest gekozen. Daarnaast is gevelbekleding van kunststof ook nog eens makkelijk schoon te maken en gaat het een stuk langer mee, tot wel 30 jaar. Ook kun je uit verschillende kleuren kiezen, waardoor je jouw woning geheel naar eigen wens een uitstraling kunt geven die bij jou past! En wil je toch een houtlook, zonder de nadelen van het schilderen? Dan heeft Plastica daar de ideale oplossing voor: kunststof gevelbekleding met houtstructuur! Niet de lasten maar wel de lusten dus!

Conclusie.

Dit is eigenlijk wel iets waar ik niet zo snel aan heb gedacht. Ons huisje komt uit de jaren ’70, toen ze deze materialen nog niet gebruikte voor gevelbekleding. Ik zie het steeds vaker in het straatbeeld voorbij komen en ik vind het erg chique ogen. Ik weet alleen niet of onze rijtjeswoning (wel op de hoek) er mooier op zal worden als de rest van de straat nog steeds een bakstenen gevel heeft. Daarnaast zijn de besparing op energiekosten en dat het minder onderhoud nodig heeft, (ik zou dan wel gaan voor de kunststof variant met houtstructuur) wel punten die ik zeker in overweging zal nemen. Om eerlijk te zijn, durf ik alleen niet te zeggen wat de prijs van dit alles zou zijn, dus budget technisch zal het op de lange baan geschoven worden.

Wisten jullie wat gevelbekleding was?
Foto’s gebruikt met toestemming van Plastica.
Tags:
7 Reactie's
 • Lindaschrijfthetop
  Geplaatst op 18:58h, 25 mei Beantwoorden

  Ik vind hout heel erg mooi staan. Maar qua onderhoud vind ik het minder aantrekkelijk.

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 11:40h, 27 mei Beantwoorden

  Nee, niet echt, dus deze uitleg is erg handig. Bovendien lijkt het me een geweldige manier om je huis een andere look te geven.

 • Deborah
  Geplaatst op 20:14h, 30 mei Beantwoorden

  Er is tegenwoordig echt zo vreselijk veel keus en ook nog eens mooi en onderhoudsvrij.
  Toen de zijgevel bij ons vervangen moest worden hebben we ook gekozen voor kunstof “hout” delen. Het ziet er super mooi uit en is bijna niet te onderscheiden van echt hout. Voordeel, we hoeven niks meer te schilderen en het gaat jaren mee.

 • Marsha Alvarez
  Geplaatst op 21:19h, 30 mei Beantwoorden

  Interessant! Ik had nog nooit van gevelbekleding gehoord. Leuke voorbeelden heb je.

 • Renata
  Geplaatst op 23:24h, 30 mei Beantwoorden

  Ik hou wel van hout, maar je wil uiteraard wel dat je huisje bij de rest past 🙂

 • ingrid
  Geplaatst op 13:09h, 03 juni Beantwoorden

  ik vind het er mooi uit zien. ik zou ook voor de kunststof variant gaan

 • hippiemeisje
  Geplaatst op 15:13h, 06 juni Beantwoorden

  Ik vind zo een houten uitzicht ook heel erg mooi. Maar het vraag inderdaad veel onderhoud om het er mooi uit te laten zien, dat heb ik er dan weer niet voor over moet ik eerlijk bekennen.

Geef een reactie