kunstgras

Kunstgras: een dikke yes of niet aan beginnen?

Begin oktober krijgen wij de sleutel van onze nieuwe woning, zo veel zin in, we kunnen bijna niet wachten. Ons tuintje moet dan ook een metamorfose krijgen en we zitten te denken om gebruik te maken van kunstgras. Maar is dit wel wat of gewoon niet aan beginnen? Ik zet alle voor – en nadelen op een rijtje voor jou!

Wat is kunstgras?

Het woord zegt het natuurlijk al: Kunst gras. Het is een kunstmatig alternatief voor gras dat er eigenlijk altijd strak, verzorgd en groen uit zal zien, wat voor weer het ook is. Bovendien heeft het weinig onderhoud nodig. Het materiaal dat vaak gebruikt wordt is polyethyleen. Dit voelt zacht en soepel aan en is goed bestand tegen de weersinvloeden van ons kikkerlandje. Ook wordt er gebruik gemaakt van polypropyleen, dat wat stugger is, maar waardoor het kunstgras rechtop kan blijven staan en veerkrachtig is en hoe veerkrachtiger het kunstgras, des te langer zal het mee gaan. Al met al is kunstgras dus een duurzaam product vanwege de lange levensduur.

kunstgras

Voor – en nadelen

Ik zou zeggen dat er eigenlijk alleen voordelen zijn aan kunstgras, maar natuurlijk zijn er ook nadelen. Ik zet alles even op een rijtje voor je.

Voordelen:

 • Je tuin/balkon blijft altijd mooi groen en verzorgd, wat voor weer het ook is.
 • Het kost tijdens een droge periode geen (drink)water.
 • Je hoeft het niet te maaien of te bemesten. Alleen zo af en toe de bezem er over heen om de sprietjes weer netjes te borstelen.
 • Heb je last van hooikoorts of andere allergieën? Dan is kunstgras ideaal, want het bevat geen pollen.

Nadelen:

 • Het is een stuk duurder in aanschaf dan gewoon gras.
 • Helaas wordt het milieu meer belast met kunstgras dan met echt gras.
 • Er kan onkruid door het ‘gras’ heen groeien, hetzelfde geldt voor algen en mos.
 • Het kan behoorlijk warm worden, waardoor het niet prettig aanvoelt als je erop loopt.
 • Die specifieke grasgeur is er natuurlijk niet.
 • Heb je huisdieren? Besef dan dat als ze hun behoeften doen op gras, dit niet wordt afgebroken en je het op den duur zult gaan ruiken.
 • Goedkoop kunstgras zal ‘hard’ aanvoelen als je erop loopt.

Een veel voorkomende fout die gemaakt wordt is dat men denkt dat kunstgras voor wateroverlast kan zorgen. Dit is niet het geval, want de matten laten voldoende water door. Uiteraard is het afhankelijk van de kwaliteit van het kunstgras, laat je daar goed over informeren. Let er wel op dat de ondergrond goed is. Is dit niet het geval, kunnen er plassen op de matten ontstaan. Zorg er dan voor dat er eerst goede drainage is.

Zelf leggen of laten leggen?

Voordat je begint met kunstgras leggen, besef dan dat je 3 stappen moet volgen:

 1. De oude grond moet je afgraven en afvoeren
 2. Daarna moet de ondergrond worden opgehoogd
 3. Als laatste ga je het kunstgras leggen waarbij je moet letten op de drukverdeeldoek en het bezanden en opborstelen.

Deze 3 stappen kun je natuurlijk zelf uitvoeren, want kunstgras leggen is natuurlijk geen rocket science. Maar wil je nu zekerheid en garantie is mijn advies om kunstgras te laten leggen.

gras en groen

Laten leggen

Gras en Groen kunstgras is gespecialiseerd in het leggen van kunstgras en daarnaast kun je bij hun kiezen uit 3 mogelijkheden voor de aanleg:

 • Compleet: Gras en Groen neemt u alle werkzaamheden uit handen
 • Basis: Ze zorgen voor het ophogen en leggen het kunstgras
 • Start: Gras en Groen egaliseert de ondergrond en legt kunstgras

Hoe handig is dat?! Zo kun je dus bepalen wat het gaat kosten en wat je zelf wel en niet wilt gaan doen. Daarnaast kunnen ze binnen 14 dagen je gazonnetje komen leggen (dus geen enorme wachttijden), is het binnen 1 dag gelegd, krijg je garantie op de uitgevoerde werkzaamheden en je hebt gegarandeerd een perfect eindresultaat!

Tip: Weet je niet welk kunstgras het beste aanvoelt, welke het mooiste is of ben je benieuwd naar de prijs-kwaliteit verhouding? Bezoek dan de showtuin van Gras en Groen en laat je deskundig adviseren. Is ‘s-Hertogenbosch te ver rijden? Vraag dan gratis stalen aan, zodat je kunt beleven wat kunstgras is.

Wil ik kunstgras?

Ja, dat lijkt mij echt ideaal. In oktober krijgen we de sleutel van ons nieuwe stulpje met tuin. We zitten er aan te denken om een deel van de tuin groener te maken met gras. Kunstgras is zeker iets wat wij in overweging willen nemen. Vooral dat je er weinig tot geen onderhoud aan hebt en het altijd mooi blijft spreekt ons aan!

Wat vinden jullie van kunstgras?
Foto’s zijn gebruikt met toestemming van Gras en Groen Kunstgras.
Tags:
10 Reactie's
 • Laur
  Geplaatst op 17:06h, 18 juni Beantwoorden

  Beste Kiki,

  Neem een goede kwaliteit kunstgras en je hebt nergens geen omkijken meer naar.
  Soms een beetje de neergedwarrelmde troep er van afhalen.
  Maar door de ondergrond van zand kan het hemelwater goed weg vloeien.

  Groetjes
  Je stiefvader ?

 • Mieke Weijers
  Geplaatst op 18:39h, 18 juni Beantwoorden

  Er is zeker iets voor kunstgras te zeggen. Het is als je goede kwaliteit neemt, heel mooi en het blijft ook lang zo.. ben ik persoonlijk wel meer voor gewoon gras maar het onderhoud is lastig!
  Je kunt het een natuurlijk uitstraling geven door iets van bloembakken aan de rand van het grasveld te zetten. Dan behoud je de natuurlijke uitstraling en is tevens goed voor de drainage van de aarde. Ook heel belangrijk nu er vaak water overlast is.
  Mieke weijers

 • Lindaschrijfthetop
  Geplaatst op 10:50h, 21 juni Beantwoorden

  Van mij weet je waarschijnlijk het antwoord al, ik ga voor echt gras. Er is niks mooiers dan de wormen uit het gras zien halen.

 • BlogEnBeauty
  Geplaatst op 10:12h, 22 juni Beantwoorden

  Sinds zou ik willen dat ik kunstgras had.

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 13:59h, 22 juni Beantwoorden

  Het lijkt me wel heel relaxed om te hebben, omdat je nooit meer hoeft te maaien. Maar ik aarzel door het hoge nepgehalte.

 • Renata
  Geplaatst op 23:01h, 22 juni Beantwoorden

  Er zijn wel wat nadelen, maar blijkbaar ook wel veel voordelen – wij hebben een planken balkon 🙂

 • Deborah
  Geplaatst op 09:52h, 23 juni Beantwoorden

  Vroeger voelde het kunstgras altijd kneiter hard aan onder mijn voeten. Maar een tijdje terug liep ik op het zachtste kunstgras dat ik ooit onder mijn voeten heb gevoeld. Het leek bijna op vloerbedekking. Ik denk dan ook dat dit inderdaad een van de duurdere varianten is. En ook bij voetbal wordt kunstgras veel gebruikt. Hoewel dit niet te vergelijken is met wat je in je tuin legt uiteraard.
  Zelf hebben we geen gras in de tuin. En als ik een groter huis met een ruimere tuin zou hebben zou ik eerder gaan voor “echt” gras. Gewoon omdat de geur daarvan vele malen natuurlijk is dan dat van kunstgras.

 • Mitchel
  Geplaatst op 16:03h, 24 juni Beantwoorden

  Op het terras waar ik woon ligt ook kunstgras. Het is meer een matje eigenlijk waar de winter niet goed voor is geweest.

 • Mieke | Miek's Mind
  Geplaatst op 07:52h, 25 juni Beantwoorden

  Als je een goede kwaliteit hebt zou ik zeggen; prima toch? Scheelt heel wat in onderhoud en staat mooi

 • Jouvence
  Geplaatst op 10:53h, 30 juni Beantwoorden

  Kunstgras lijkt me echt ideaal! Lekker onderhoudsvrij (redelijk) en altijd mooi groen. Je hebt tegenwoordig ook heel realistische.

Geef een reactie