Matrasbeschermer: Wat is het en heb je het echt nodig?

matrasbeschermer

Bijna is het zo ver: 4 oktober krijgen wij de sleutel van onze nieuwe woning en we kijken er zo naar uit! In de zomervakantie zijn wij druk bezig geweest om alles wat we nodig hebben te bestellen of te kopen. Zo ook onze nieuwe matrassen. We wilden daar niet op bezuinigen, want een goed matras is enorm belangrijk. Daarom willen wij er ook zo lang mogelijk mee doen en ben ik op zoek gegaan naar goede matrasbeschermers. Maar heb je dat eigenlijk wel nodig? En zo ja, waar kies je dan voor?

Wat is een matrasbeschermer?

Het woord zegt het natuurlijk al: het beschermt je matras. Maar waartegen eigenlijk?

1: Zweet: Wist je dat je elke nacht meer dan een halve liter vocht/zweet verliest en waar denk je dat dat blijft? Helaas verdampt het niet, maar trekt het in je matras. Als je geen matrasbeschermer hebt, trekt dit vocht in je matras en dat krijg je er onmogelijk meer uit.

2: Behoud van het schuim: Wat veel mensen vergeten is dat door het vocht dat je elke nacht verliest, het schuim in je matras wordt aangetast. De kwaliteit wordt helaas steeds minder, waardoor het schuim zijn functie verliest. Zonde, want je wilt natuurlijk lang genieten van je dure matrassen.

3: Voorkomt verspreiding van huisstofmijt: Dode huidcellen zijn een delicatesse voor de huisstofmijt. Als je geen matrasbeschermer hebt, zit je matras binnen de kortste keren onder de dode huidcellen. Broeiplaats voor de huisstofmijt. Ik zal je de ranzige details besparen, maar geloof mij, dit wil je voorkomen!

Let op: Wist je dat een matrasbeschermer ervoor kan zorgen dat je je kan beroepen op de garantie van je matras? Nog een reden dus om er één aan te schaffen.

beddengoed

Typen matrasbeschermers

Je hebt verschillende typen matrasbeschermers:

 • Molton: Dit is denk ik wel de bekendste, maar is wel anders dan een matrasbeschermer. Waar een matrasbeschermer om het gehele matras zit, ligt een molton eigenlijk bovenop het matras. Daarnaast is de term molton niet een stof, maar een techniek/productieproces. Dit proces zorgt ervoor dat de stof zachter wordt en een vocht absorberend vermogen krijgt.
 • Katoen met holle polyestervezel: Het verschil met de klassieke molton is dat hier een hoger katoenpercentage is gebruikt. Het voordeel is dat het zachter is dan een molton en beter vochtabsorberend.
 • Waterdichte beschermer: Deze hebben een coating van kunststof waardoor ze waterdicht zijn. Eigenlijk de voordelen van een Molton, maar dan ook nog waterdicht. Ze zijn zo gemaakt dat het nog steeds zacht aanvoelt en je slaapcomfort niet minder wordt.
 • Medisch: Deze beschermer is eigenlijk helemaal waterdicht en worden veel gebruikt in ziekenhuizen of verzorgingshuizen voor bijvoorbeeld mensen met incontinentieproblemen.

Onze keuze

Wij hebben gekozen om twee eenpersoonsmatrassen te kopen. Ik wil mijn matras wat harder hebben dan mijn vriend en ik wil nog wel eens behoorlijk zweten in de nacht. Daarom denk ik dat de katoenen beschermer met holle polyestervezel of zelfs een waterdichte ideaal zijn voor mij. Ik ben bang dat een molton net te weinig bescherming biedt voor mijn matras. Mijn vriend kiest hoogstwaarschijnlijk voor een goede molton. Ben je dan toch bezig: kies dan gelijk voor een goede kussenbeschermer! Als je er leuk beddengoed overheen gooit, maak je het helemaal af en kun je genieten van je matras. Ik zou zeggen: slaap lekker!

Wist jij dat een matrasbeschermer zo belangrijk was?
Foto’s geplaatst met toestemming van Smulderstextiel.nl

9 reacties

 1. Voor de kids gebruik ik het wel, voor onszelf niet. Al zou dat zeker geen overbodige luxe zijn. Je zweet snachts ook heel wat af!

 2. Lindaschrijftop

  Wij hebben ook ieder een eigen matras, met een losse molton matrasbeschermer.

 3. Ik heb op al onze bedden een molton liggen. Wel zo handig en je kan hem ook wassen. Gefeliciteerd met je huisje

 4. Ja, het is toch een manier om je matras langer fris te houden en dat hij langer meegaat. Ik zie hier zeker het nut van.

 5. Nee, daar had ik geen idee van, maar ik gebruik wel een molton! Een waterdichte matrasbeschermer heb ik ook een keer geprobeerd, maar dat slaapt nogal ‘zweterig’, vind ik persoonlijk.

 6. Frederique

  Ik heb een paar jaar geleden een matrasbeschermer gekocht en kan sindsdien niet meer zonder. Ik vind het veel fijner en hygiënischer. Alle bedden in huis zijn er inmiddels van voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *