Hollandse keuken.
Wat ik echt niet lekker vind is de Hollandse keuken. In 1 woord: Bah! Ik vind aardappelen echt niet lekker, dus stampotten vallen dan ook af en erwtensoep vind ik echt niet te hachelen. Hoe vreemd is het dan ook dat ik ben gaan eten bij Petossi (petossi.nl): een restaurant met een Hollandse keuken.
Wat is Petossi?
Ja, ik hoor je denken: “Petossi, dat zal wel een Italiaans restaurant zijn.”, maar niets is minder waar. Pe.tos.si is afgeleid van boerenkoolstamppot, op z’n Brabants. Ja, ik moest ook even 3 x lezen. Verrassende naam dus. Dit restaurant ligt in het hartje van het mooie Haarlem en heeft dus een Hollandse keuken. Wel met multiculti (of in dit geval, multiculinaire) invloeden die je terug vindt in onder andere de bereidingswijze en de specerijen. Tussen alle Hollandse gerechten vindt je smaken uit onder andere Italië, Tahiti, Tunesië en Vietnam.
Chef Bart van Berkel heeft zijn passie voor koken gevonden op zijn wereldreis. Hij wilde meer met deze passie en heeft zich ingeschreven voor Masterchef Nederland 2014 en… Hij heeft gewonnen. Daarna ging alles in sneltreinvaart en heeft hij in 2017, Petossi geopend. Bart zorgt elke keer weer voor een verrassend en verfijnd Chefs menu (“wat de pot schaft”) met wereldse smaken. Zoals hij zelf zegt: “We love culture”.
Het diner.
Bij binnenkomst werden wij zeer vriendelijk ontvangen met een heerlijk glaasje cava. Eenmaal aan tafel begon de avond met (voor mij) oesters met gembergelei en voor mijn tafelgenoot, rilette van Baambrugse big en venkelworst. De avond begon goed!
Het Voorgerecht.
Ik was gelijk nieuwsgierig naar de maatjes haring met gepofte rode biet, haring schuim en kers. Haring en kers? Hmmm, dat moest ik proberen. En ik kan maar 1 ding zeggen: aanrader!! Een verrassende en heerlijke combinatie. Mijn tafelgenoot had de proeverij van bloemkool, waarbij hij 3 bereidingen van bloemkool kreeg waaronder: zoetzure violet bloemkool met lavendel, romanesco crème en bloemkool van de bbq. Voeg er 24 maanden gerijpte boeren Verweij kaas bij en je hebt een origineel, heerlijk, vegetarisch gerecht.
Het Tussengerecht.
Ik ben verzot op steak tartaar en Bart had een heerlijke variant van kalfstartaar van boerderij de Lindenhoff, op de kaart staan. Dan wel op Piemontese stijl met truffel crème, geroosterde hazelnoot en 60 maanden oude Parmezaanse kaas. Mooie smaken en vooral de hazelnoot bite was er erg lekker in.
Het Hoofdgerecht.
We zijn samen voor de Kamperlam gegaan. Een stukje lamsrack en een stukje lamsnek in combinatie met jus van bonenkruid en baharat, couscous uit Tunesie en tzatziki schuim. Het vlees was uiterst mals en mooi op smaak. Ik ben zelf niet zo van de couscous, dus die heb ik laten staan, maar mijn tafelgenoot vond het wel erg lekker.
Het Nagerecht.
Ik ben voor de kaas gegaan. Ze hadden een heerlijke selectie Hollandse kazen voor mij klaar staan en die bevielen mij uiterst goed. Mijn tafelgenoot had het zoete dessert van bananenijs met verse aardbeien, oma’s koekkruim, kaffir lime meringue en hangop crème. De combinaties waren heerlijk, hij had hem alleen erg snel op, zodat ik niet veel kon proeven. Slimmerd he!
Conclusie Petossi.
Als je een heerlijk avondje wilt gaan eten, moet je zeker hier naar toe. Een juweeltje in Haarlem en echt een aanwinst voor de stad! De combinaties van Hollandse gerechten en wereldse smaken, zorgen voor verrassend combinaties. Ik geef ze daarom ook een 9 op de schaal van Kiki
Petossi klinkt erg vreemd maar wat je beschrijft aan heerlijke gerechte begin ik al te watertanden.
Mijn vriend vond het er ook heerlijk uitzien en die flauwekul. van ik vind couscous niet zo lekker is onzin moet je gewoon leren eten en dan smul je ook daarvan.
Grietjes Mieke
ik zal het onthouden 😉
In één woord: wow. Wat een verrassende gerechten en combinaties! Ziet er ook allemaal verrukkelijk uit.
het was ook echt verrukkelijk!
Mocht ik ooit in Haarlem zijn ga ik er heen! Wat ziet dit eten er goed uit zeg!
zeker doen, je zult niet teleurgesteld worden 🙂
Wauw daar staan wel een aantal prachtige gerechtjes tussen seg! Maar hoeveel kostte dat avondje nu? Want dat is voor mij toch ook wel van belang in het overwegen van een restaurant.
de gerechten zitten tussen de €10 en €18 en een menu begint bij €35 voor 3 gangen.
Héérlijk zo eens culinair genieten! Wij doen dat ook af en toe.
Het ziet er allemaal héél lekker uit!
En wat heb je mooie foto’s!
dank je wel voor je compliment! Doet mij goed om dat te horen.
ik hou wel van de hollandse keuken. de mij maar stamppot in de winter. deze gerechten zien er heerlijk uit overgens
ik vind dat helaas echt niet lekker. aardappelen, bah! maar dit was andere koek! Jammie
Lijkt me gaaf om een keer te eten, maar wel een stukje rijden. Lijkt me wel de moeite waard, ik heb het boek van Bart ook in de kast staan, zijn stijl bevalt me wel 🙂
oh, wat leuk!! Het is zeker de moeite waard om er even voor te rijden! 🙂
Wat is alles mooi opgediend en uitgeserveerd zeg! Ik kan hier echt van genieten.
ik ook, net kleine kunstwerkjes op je bord
Wat een mooie foto’s van prachtige gerechten. Het ziet er naar uit alsof jullie een heerlijke avond hebben gehad
dat hebben we zeker en bedankt voor het compliment!
Bananenijs, ik ben verkocht hoor! Doe mij dat nagerecht maar. De rest klinkt ook goed. Ook een leuke naam voor een restaurant.
ja, lekker he! 😉
Wow die gerechten zijn wel heel mooi gepresenteerd – dacht ook niet direct aan Nederlandse keuken met zo een naam 🙂
nee he, het was een verrassende wending 😉
Dat ziet er echt heerlijk uit! Had niet verwacht dat het de nederlandse leuken zou zijn.
het is zeker een aanrader!!!
Jeetje, hier krijg ik spontaan honger van op de vroege maandagochtend..Klinkt als een echte aanrader
hahaha, ik ook als ik er weer naar kijk 😉
O lekker zeg, wat ziet alles er toch goed uit. Als ik in Haarlem ben zal ik zeker hier een kijkje gaan nemen. Thanks voor de tip!
graag gedaan! en alvast eet smakelijk 😉