e-sigaret

Stoppen met roken met behulp van een e-sigaret. Kan dat?

Het is 2 januari 2018 wanneer ik het zat ben: roken!! Bah, wat is het eigenlijk vies en het kost mij klauwen vol met geld. Klaar mee. Maar ik weet van mezelf dat ik het echt moeilijk vind om te stoppen, dus ben ik begonnen met de e-sigaret. Maar werkt dat wel?

Wat is een e-sigaret?

Een e-sigaret (ook wel e-smoker genoemd) is de elektronische variant van een gewone ’tabak sigaret’. Het grote verschil tussen deze twee is eigenlijk dat de elektronische sigaret niets verbrandt, maar verdampt (door de coil)! Hierdoor komen er minder tot geen schadelijke stoffen vrij zoals teer, koolmonoxide en lood. Daarnaast stinkt het niet en is het een stuk goedkoper dan een normale sigaret.

Hoe werkt een e-sigaret?

Je vult het tankje met de desbetreffende vloeistof (e-liquid). De vloeistof is in alle smaken te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan cookies, aardbeien, lavendel, tabak, menthol en ga zo maar door. Daarnaast kun je ook nog zelf bepalen hoeveel nicotine je wenst te inhaleren. Je kunt kiezen tussen 0, 3, 6 en 12 mg. Het tankje wordt op de batterij gedraaid, waarna je bij het inhaleren van de vloeistof een damp inademt. Deze damp wordt veroorzaakt doordat de coil (een stukje gloeidraad met daar omheen katoen) wordt verwarmd door de batterij. De sterkte/dikte van de damp is vaak ook nog aan te passen naar wens. Dit ligt eraan welke e-sigaret je hebt.

e-sigaret

Waar heb ik voor gekozen?

Weet je niet of het ‘dampen’ wel wat voor jou is? Dan kun je ook kiezen voor een wegwerp e sigaret. Deze zijn niet navulbaar, hebben een levensduur van ongeveer 2 tot 3 pakjes sigaretten en is direct klaar voor gebruik. Zo kun je eerst testen of dit daadwerkelijk iets voor jou is.

Zelf heb ik gekozen voor de ‘Justfog Q16’. Een handige en lichtgewicht e-sigaret die ook nog verschillende standen heeft voor de dikte van de damp. Ik wilde niet een e-sigaret die lijkt op een of ander dikke telefoon, want die zie je soms ook. Dat vind ik dus echt geen gezicht. Daarnaast heb ik gekozen voor de smaak menthol, omdat ik zelf al menthol rookte en ik ben begonnen met 6 mg nicotine.

Heeft het gewerkt en ben ik gestopt met roken?

Dan nu het antwoord op de hamvraag waar jullie allemaal op hebben gewacht: heeft het gewerkt? En mijn antwoord is: JA! Na 1 maand ben ik al van de 6 mg nicotine naar de 3 mg nicotine gegaan. Dit heb ik nog wel een half jaar gerookt, maar daarna kwam de 0 mg nicotine toch echt in het tankje. Nu (anno april 2019) lurk ik nog maar eens in de zoveel dagen aan mijn e-sigaret. Ik heb dus absoluut geen behoefte meer aan sigaretten, dus ik kan met trots zeggen dat ik gestopt ben met roken.

Wil je nu ook een e-sigaret aanschaffen, maar weet je echt niet wat het beste bij jou past? Damp-E kan jou daar uitstekend bij helpen met persoonlijk advies.

Foto’s zijn van Pixabay (van lindsayfox en rolandmey)

Tags:
,
34 Reactie's
 • Linda Meester
  Geplaatst op 21:01h, 12 april Beantwoorden

  Ik ben 15 jaar geleden cold Turkey gestopt na een amandeloperatie. Ik rookte toen al twintig jaar. Ik heb er nooit meer naar omgekeken

 • Sabine
  Geplaatst op 09:57h, 13 april Beantwoorden

  Heel knap dat het gelukt is. Mijn broer heeft een stoppen met roken app gebruikt. Dat ging ook goed.

  • Kiki
   Geplaatst op 10:58h, 13 april Beantwoorden

   oh, dat is ook een goede tip! Dank je wel!

 • sofie katelijne
  Geplaatst op 14:03h, 13 april Beantwoorden

  Enkele mensen in mijn omgeving hebben zo’n sigaret maar jammer genoeg is volledig stoppen met effectief roken nog niet gelukt.

  • Kiki
   Geplaatst op 14:27h, 13 april Beantwoorden

   oh, dat is jammer om te horen. Gelukkig bij mij wel

 • Girls-Things
  Geplaatst op 17:25h, 13 april Beantwoorden

  Wat fijn dat dit gewerkt heeft. Echt knap van je!

 • Fleue
  Geplaatst op 08:28h, 14 april Beantwoorden

  Wat goed dat het je geholpen heeft mer stoppen met roken. Gefeliciteerd

 • ingrid
  Geplaatst op 08:46h, 14 april Beantwoorden

  zo blij dat ik nooit gerookt heb. vind het maar vies. maar super dat je zo hebt kunnen stoppen

  • Kiki
   Geplaatst op 10:46h, 17 april Beantwoorden

   ja, was ik ook maar nooit begonnen!

 • Aya
  Geplaatst op 14:06h, 14 april Beantwoorden

  Zo een e sigaret is zeker wel handig om te stoppen met roken. Ik weet dat een vriendin van me ermee bezig is. Ik zal haar vragen hoe het afgelopen is.

 • MC Kleuver
  Geplaatst op 20:29h, 14 april Beantwoorden

  Ik ben gewoon nooit begonnen dat scheelt ook weer afkikken 😉
  In de stad zie ik wel een winkel die e-sigaretten verkoopt en het is daar best wel druk 🙂

  • Kiki
   Geplaatst op 10:44h, 17 april Beantwoorden

   hahaha, dat scheelt inderdaad! 😉

 • Linda
  Geplaatst op 23:54h, 14 april Beantwoorden

  Ik hoop echt dat het mensen helpt bij het minderen en stoppen van roken!

  • Kiki
   Geplaatst op 10:44h, 17 april Beantwoorden

   bij mij in ieder geval wel 😉

 • lodi
  Geplaatst op 08:08h, 15 april Beantwoorden

  Wat goed zeg dat het gelukt is, ik heb nooit gerookt en ben daar zo blij om. Ik had wel altijd vriendinnen ie rookte, maar zelf nooit de behoefte er aan.

 • Frederique
  Geplaatst op 10:57h, 15 april Beantwoorden

  Ja dat lijkt echt te werken he, ik zie in mijn omgeving steeds meer mensen overgaan op e-sigaretten. Ik ben zelf in januari 2011 gestopt (gewoon zomaar van de ene op de andere dag, na ontelbare andere pogingen in de jaren ervoor) en ik had vorige week nog zin in een sigaretje opeens. Belachelijk dat het na 8 jaar nog steeds zo nu en dan opkomt he!!

  • Kiki
   Geplaatst op 10:42h, 17 april Beantwoorden

   ik heb het ook soms nog. Dan probeer ik even wat te gaan doen om mijn gedachten te verzetten en dat helpt meestal wel

 • Eliane
  Geplaatst op 14:17h, 15 april Beantwoorden

  Nooit gerookt, hopelijk lukt het je om te stoppen!

  • Kiki
   Geplaatst op 10:41h, 17 april Beantwoorden

   ik ben gestopt. er zit geen nicotine meer in mijn e-sigaret en er zijn dagen dat ik er helemaal niet naar omkijk.

 • Elja
  Geplaatst op 17:53h, 15 april Beantwoorden

  Ik ben vier en half jaar geleden overgestapt naar de e-sigaret. Ik heb 40 jaar een pakje sigaretten per dag gerookt. Maar het lukte vrij makkelijk om te stoppen met roken door over te stappen naar de E-sigaret.
  Tip: Gebruik ook voldoende nicotine zodat je minder zin hebt om terug te vallen op tabak roken. En blijf voldoende lang doorgaan met nicotine Nicotine is niet kankerverwekkend of ziekmakend. Dat zijn andere stoffen in de rook van een tabaksigaret. Overhaast afbouwen met nicotine vanwege gezondheidsargumenten heeft dus niet echt zin. Want de grote gezondheid stap heb je al gemaakt wanneer je het roken laat staan, en bent gaan dampen. Sommige mensen hebben zelfs helemaal niet als doel om te stoppen met de E-sigaret. Daar is ook heel veel minder reden toe, dan om te stoppen met tabak roken.

  • Kiki
   Geplaatst op 10:40h, 17 april Beantwoorden

   volhouden nu dus. en dat is soms best lastig

 • Verena
  Geplaatst op 23:18h, 15 april Beantwoorden

  Mijn zwager heeft er een, maar ik weet niet goed wat ik er van moet vinden. Nicotine blijft ook schadelijk… Hij heeft nu wel een heel lage dosis nicotine, maar daardoor zit hij weer meerdere keren per dag een aardig tijdje te lurken aan zijn e-sigaret… Maar het is in ieder geval beter dan roken! Ik ben benieuwd of het ook de stap tot compleet stoppen mogelijk kan maken.

  • Kiki
   Geplaatst op 10:38h, 17 april Beantwoorden

   bij mij wel. ik heb nu geen nicotine er meer in en ik lurk maar een paar keer per dag aan dat ding. Soms zijn er ook dagen dat ik er helemaal niet naar omkijk

 • Renata
  Geplaatst op 00:53h, 16 april Beantwoorden

  Wat goed dat je der zo vanaf geraakt bent – goed gedaan 🙂

 • Nadia
  Geplaatst op 18:21h, 16 april Beantwoorden

  Ik ben zo ook een keer gestopt met roken (maar later wel weet begonnen)… De laatste keer cold turkey en nog steeds niet weer gerookt!

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 12:31h, 27 april Beantwoorden

  Ik heb zelf nooit gerookt maar ik stel me zo voor dat een esigaret zeker behulpzaam kan zijn voor mensen die ermee willen stoppen.

Geef een reactie