ik van Iker Ortiz: bijzondere architectonische sieraden uit Mexico.

iker ortiz

ik ben ik!

Zoals jullie misschien inmiddels wel weten ben ik goudsmid van beroep. helaas op dit moment niet werkzaam als goudsmid en dat vind ik erg jammer, maar dat neemt mijn interesse in mooie sieraden niet weg. Dus toog ik afgelopen november naar de Westergasfabriek in Amsterdam voor de SIERAAD Art Fair en daar kwam ik hele bijzondere sieraden tegen waaronder ‘ik‘ van Iker Ortiz.

Wat is eigenlijk het ‘SIERAAD’?

Het SIERAAD (ook wel bekend onder de noemer ‘SIERDAAD Art Fair‘) is een internationale beurs voor goudsmeden. Hier zul je dus geen merken als Zinzi en Buddha to Buddha tegen komen, maar alleen ontwerpers met hun liefde voor het vak. Je zult je echt verbazen over de mooie ontwerpen, unieke sieraden en creatieve designs. Zeer zeker een aanrader om een keertje heen te gaan. De volgende editie is op 7 t/m 10 november 2019, weer in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Wat is ‘ik’ van Iker Ortiz?

Oprichter en goudsmid Iker Ortiz is het creatieve brein achter ‘ik’. Zijn atelier is te vinden in Mexico City, waar dit familiebedrijf al generaties lang, te vinden is. Zijn passie voor architectonische vormen, ontwerpen en producten zie je duidelijk terug in zijn sieraden. De combinatie van industriële technologieën en handwerk gaan hand in hand in zijn ontwerpen.

Iker Ortiz stond ook op de 2018 editie van het ‘SIERAAD’ en daar kwam ik hem tegen. Zijn ontwerpen spraken mij gelijk aan. Minimalistisch design, maar toch verfijnd en draagbaar. Hij werkt veel met o.a. roestvrij staal, waardoor de Industriële invloeden goed te zien zijn. Zo kwam ik een armband tegen waar ik gelijk verliefd op was.

De CIB-4.

De armband heet de CIB-4 en heeft een rechthoekige vorm dat uit de kleur wit of zwart bestaat. Eraan vast zit een ronde staaf die met een schroefmechanisme los te maken is. Dit is tevens de ‘sluiting’. Als je de armband wilt omdoen, moet je eerst de twee delen los halen. Je steekt dan je arm door het rechthoekige gedeelte en schroef de staaf weer vast en klaar is je armband.

iker ortiz
iker ortiz

Conclusie armband van ‘ik’.

Ik heb voor de zwarte variant gekozen en wat ben ik blij met dit sieraad. Oké, deze armband is niet echt voor dagelijks gebruik, want hij is niet handig als je bijvoorbeeld achter de computer zit. Maar dat mag de pret niet drukken, want wat is hij mooi! Ik draag hem graag bij een classy outfitje, maar hij past ook goed bij een mooie jurk.

34 reacties

 1. Ik zag eerst helemaal niet dat het een armband is. Echt prachtig en uniek zeg!

  • Kiki

   haha, ja, dat kan ik mij voorstellen. het is ook een apart ontwerp

 2. Wauw ik vind deze armband echt heel leuk, wat je zegt misschien niet handig voor dagelijks gebruik, maar dat is misschien juist wel zo leuk. Dit houdt het ook apart. wat grappig ook dat je zelf goudsmit bent, logisch dat je extra interesse hebt.

  • Kiki

   wat jij zegt, het maakt het juist nog meer bijzonder als het niet voor dagelijks gebruik is

 3. Ik had eerst helemaal niet door wat het was! Maar dat ziet er inderdaad heel tof uit 🙂

 4. Prachtig en uniek, dat zeker. Ik hou daar wel van. Maar inderdaad, deze is niet zo handig om dagelijks te dragen.

  • Kiki

   maar daardoor wel weer uniek, want je draagt het eigenlijk alleen met uitjes. dan blijft het speciaal 🙂

 5. Heel apart. Ik weet niet of ik het zou kopen om te dragen, maar ik zou het wel interessant vinden om te hebben.

  • Kiki

   je kunt het in ieder geval niet altijd dragen, maar daardoor is hij wel uniek en bijzonder

 6. Wat apart en bijzonder sieraden. Leuk dat je zo`n aparte vorm armbandje heb ontdekt

 7. Tania

  Ik had niet meteen door dat het een armband was maar het is echt een prachtig stuk

  • Kiki

   het is echt een mooi ontwerp. Niet altijd heel handig, maar met een feestje des te mooier

 8. Amy

  Ik dacht eerst dat het iets uit je interieur was, haha! Wel echt een heel erg mooie armband, echt zo uniek!

 9. Een apart ontwerp mag je wel zeggen ja! Ik snap dat het met typen niet handig is, maar wellicht wel leuk voor op een feestje!

 10. Hoe tof is het dat je goudsmit van beroep bent! Natuurlijk wel jammer dat je het op dit moment niet uitoefent, maar ik kan me voorstellen dat je dan zeker geïnteresseerd bent in sieraden die juist niet alledaags zijn. Het is echt een ambacht! Stiekem was ik wel heel benieuwd naar de prijs van deze armband, maar dat zag ik niet zo snel staan. Het ontwerp vind ik wel heel tof! Zelf zal ik het niet zo snel dragen, maar als je van deze stijl houdt is ‘ie heel gaaf!

 11. Juliette - Strongbody.nl

  Wat een grappig design! Echt super tof! En wat leuk om te lezen dat je eigenlijk goudsmid van beroep bent.

 12. Ik wist helemaal niet dat je zelf goudsmit bent. Wat super stoer! Ik vind het wel een erg mooi item. Lekker dragen naar het strand met een mooie zomerse outfit waarbij hij lekker opvalt.

  • Kiki

   het is echt een fantastische beroep, alleen momenteel doe ik er even niets mee. Gaat wel weer komen hoor 😉 bloed kruipt waar het niet gaan kan zeg maar

 13. Wat een bijzonder sieraad! Ik vind het erg mooi, maar idd niet voor dagelijks gebruik, meer voor speciale gelegenheden… Maar dat maakt natuurlijk ook dat hij speciaal blijft!

 14. Deze zijn voor mij dan weer iets te apart. Ik bewonder ze wel, maar zou deze zelf niet zo gauw dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *