ghosttwon

Ghosttown: is de gabbercultuur uitgestorven?

Gabbernation.

Het is midden jaren ’90 wanneer ik echt in aanraking kom met de gabbercultuur en ik was gelijk verkocht. De opzwepende muziek, de saamhorigheid, de beats. Alles klopte. Ook de gabber zelf vond ik maar wat interessant en ik kan dan ook niet anders zeggen dat ik al snel deze cultuur met beide handen had omarmd. Vandaag de dag is de gabbercultuur verdwenen, of duikt hij toch soms nog eens ergens op?!

Wat is Ghosttown?

In de jaren ’90 ging ik vaak naar hardcore feesten. 1 daarvan was Ghosttown, georganiseerd door Dance 2 Eden, dat toen nog werd gegeven in de Vechtse Banen in Utrecht. Anno 2018 bestaan ze inmiddels al 25 jaar, dus dit jaar is hun jubileum. Op 15 december 2018 was het zo ver en toog heel gabber-Nederland af naar de (inmiddels nieuwe locatie) Central Studios in Utrecht voor een avondje beats.

Mijn vraag was: is de gabbercultuur uitgestorven? En ik ben op onderzoek uitgegaan en neem je een avondje mee!

ghosttown

Hardcore never dies?

Rond een uurtje of 11 toog ik samen met een groep vrienden, af naar down-town Utrecht. Aangekomen bij Central Studios hoorde je de opzwepende beats al van ver. Het was koud, dus we gingen snel in de rij staan. Daar kwam ik de eerste “gabber” al tegen en good old memories kwamen naar boven. Eenmaal binnen, kluisje huren, spullen erin proppen (welke festivalganger kent dit niet?!) en gaan!

Stages.

Er waren 3 area’s: Ghosttown (ook wel de mainstage), Oldschool Gangsters en The Freak Room. De Ghosttown area was toch wel mijn favoriet, daar draaide de ‘legendes’ uit mijn goede oude tijd zoals: Buzz Fuzz, Promo, Paul Elstak en Ruffneck. Op onze weg naar de main, kwam ik er achter dat de gabbercultuur nog volop leeft. Overal waar ik keek kwam ik de kale koppen, Aussie’s, Nike Air Maxen, cropped tops en ronde zonnebrilletjes tegen.

ghosttown

Conclusie Ghosttown.

Wat was het een heerlijk feestje! De dj’s draaide als vanouds, de saamhorigheid was groter dan ooit en de beats vloeide rijkelijk. Ik merk wel dat ik niet meer de jongste ben en ik hier een week van moet bijkomen. Vroeger draaide ik er mijn hand niet voor om en was ik maandag weer helemaal fris en fruitig. Maar ja, toen was ik nog jong, hip en strak.

Is de gabbercultuur uitgestorven?

En dan nu de vraag waar ik ook wel erg benieuwd naar was: Is de gabbercultuur uitgestorven? Ik kan hier volmondig een “Nee” op antwoorden. Oké, oké, je ziet de gabber eigenlijk niet meer in het ‘wild’. Vroeger was het niet weg te denken uit het straatbeeld, maar vandaag de dag zie je de gabber niet meer ‘los’ op straat lopen. Jammer, want ik vond het wel wat hebben. Ik begrijp dat sommige mensen het een beetje eng en afschrikwekkend vonden die kale koppen en Aussie’s, maar geloof me, de gabbercultuur is one big happy family. De saamhorigheid is echt merkbaar. Zo ook op Ghosttown. Ik heb totaal geen incidenten meegemaakt en iedereen was in een happy mood. Ik kan dus wel zeggen dat de uitspraak: ‘Hardcore never dies’ zeker nog van toepassing is.

ghosttown

See you next year, want ik ben er weer bij.

Tags:
27 Reactie's
 • Daver
  Geplaatst op 20:11h, 17 december Beantwoorden

  Hardcore ( en daarbij gabber) is voor mij een gevoel van samen delen. Je deelt de muziek, de gezelligheid en de uitputtingsslag die het vele duren dansen met zich meebrengt. Het was een geweldige avond Kiki, mede of vooral door de leuke club mensen die erbij waren. Hardcore will never die in me!!!

 • Dionne van der Kooij
  Geplaatst op 21:36h, 17 december Beantwoorden

  Heerlijk om dit te lezen. Weet ook helrmaal wat je bedoelt. De sfeer, de mensen en de muziek als 1 geheel. Goede herrinneren!

 • Maddy Eugelink
  Geplaatst op 11:08h, 18 december Beantwoorden

  De gabber cultuur heb ik zelf eigenlijk nooit heel bewust meegemaakt. Was er toen het echt ‘in’ was nog wat te jong voor. Ook niet helemaal mijn muziek smaak, mijn man heeft echter heel wat feestjes afgestruind

  • Kiki
   Geplaatst op 11:26h, 19 december Beantwoorden

   ik heb zelf ook behoorlijk wat feestjes gehad. het is een fijne cultuur met heel veel saamhorigheid

 • Eke
  Geplaatst op 11:30h, 18 december Beantwoorden

  Mijn man was destijds een grote hardcoreliefhebber en op elk feestje wel te vinden. Gelukkig liet hij de Aussie’s en bril achterwege, haha. Ik zal hem eens tippen over dit feestje, misschien is het leuk voor hem om herinneringen op te halen!

  • Kiki
   Geplaatst op 11:24h, 19 december Beantwoorden

   zeker leuk om herinneringen op te halen. 18 mei is de volgende editie!

 • Silkeblogs
  Geplaatst op 12:34h, 18 december Beantwoorden

  Zo grappig dat jij ook een “gabber” bent. Ik link dat altijd aan stoere mannen met grote tattoos =D

  • Kiki
   Geplaatst op 11:23h, 19 december Beantwoorden

   hahahaha, de tattoo heb ik wel, maar die zit op mijn rug en is niet echt zichtbaar. Ik ben alleen geen stoere man 😉

 • Irma ten Napel
  Geplaatst op 12:55h, 18 december Beantwoorden

  Hier in de buurt zie ik het vrijwel niet, het is geloof ik ook niet helemaal mijn ding. Maar gelukkig mag iedereen doen wat hij of zij leuk vind 😀

 • MC Kleuver
  Geplaatst op 16:54h, 18 december Beantwoorden

  Leuk dat jij je hier zo goed bij voelt. Ik zou persoonlijk niet gaan, maar dat komt ook omdat die feestjes mij niet trekken. Volgend jaar weer?

 • Nadia
  Geplaatst op 09:25h, 19 december Beantwoorden

  Wat heerlijk dat je een geslaagd feestje had! Normaal was ik na een weekend stappen ook wel weer fit op maandag, maar die tijd is voorbij 😉 Ouderdom 😛 hahaha

  • Kiki
   Geplaatst op 11:21h, 19 december Beantwoorden

   hahahah, inderdaad. De aftakeling is begonnen 😉

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 10:06h, 19 december Beantwoorden

  Ik ken de gabber cultuur alleen van horen zeggen. Interessant om te lezen dat hij nog steeds bestaat!

  • Kiki
   Geplaatst op 11:21h, 19 december Beantwoorden

   ja he, het was ook echt leuk om die cultuur weer terug te zien

 • charlotte swart
  Geplaatst op 11:00h, 19 december Beantwoorden

  Wat leuk om te lezen. In mijn studententijd was een van mijn flatgenoten een echte gabber.

 • Sherry
  Geplaatst op 00:11h, 20 december Beantwoorden

  De gabbercultuur ken ik van tv nooit van reallife. Of meer uit boeken. In begin jaren 90 was ik 1 jaar oud. Interessant om hierover te lezen.

 • Sherry
  Geplaatst op 00:12h, 20 december Beantwoorden

  De gabbercultuur ken ik van tv nooit van reallife. Of meer uit boeken. In begin jaren 90 was ik 1 jaar oud. Interessant om hierover te lezen.

 • tamara
  Geplaatst op 14:17h, 20 december Beantwoorden

  Het zegt mij echt helemaal niks maar misschien ben ik hier wel te jong voor ahha

  • Kiki
   Geplaatst op 14:34h, 20 december Beantwoorden

   het is een jaren ’90 dingetje 😉

 • Danielle
  Geplaatst op 00:46h, 25 december Beantwoorden

  Toevallig zei een vriendin van mij dat ze naar zo’n feest was geweest en ze dat echt gemist had. Zelf heb ik de gabber-tijd wel meegemaakt, maar nooit deel van uitgemaakt.

  • Kiki
   Geplaatst op 11:22h, 27 december Beantwoorden

   het is echt een leuk en mooi feest. ik heb genoten

Geef een reactie