yoga

5 tips om relaxed en vitaal de koude winterdagen door te komen.

Relax!

Een gastblog van Lisanne.

“De dagen worden korter, de temperaturen zakken en voor je het weet staat de winter voor de deur. Door de kortere dagen en omdat we massaal met zijn allen lekker cozy binnen gaan zitten krijgen we minder zonlicht op onze huid en minder frisse lucht binnen. Daarnaast merk je dat de dagen drukker worden en de griepepidemieën op de loer liggen. Hoe komen we relaxed en vitaal de koudere seizoenen door? Lees de volgende 5 tips en geniet van de herfst!

1. Dagindeling

Hoe je de dag doorkomt heeft alles te maken met je nachtrust en basisstructuur. Zorg dat je op tijd je bed in duikt maar des te belangrijker, kom ook op tijd je bed uit. Het zien van daglicht zorgt ervoor dat je ’s avonds op tijd moe wordt en heerlijk kunt gaan slapen. Een goede structuur levert energie op en zorgt ervoor dat je goed gehumeurd blijft. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je hormonen beter in balans zijn en aangezien deze jongens zo’n beetje alles in je lichaam regelen en beïnvloeden is dat mooi meegenomen!

2. Wandelen in de buitenlucht

Ondanks dat de dagen korter worden en de temperatuur zakt is het belangrijk dat je naar buiten gaat. Frisse lucht doet wonderen en in combinatie met een wandeling maakt je lichaam het stofje serotonine aan waardoor je je goed en gelukkig voelt. Als je druk bent is een (korte) wandeling een aangename onderbreking van je dag, probeer je telefoon binnen te laten liggen zodat je ongestoord van je moment kunt genieten. Kijk naar wat je om je heen ziet en wees in hier en nu, zo maak je van een onderbreking een heel gelukkig moment waarbij je de continue stroom aan gedachten onderbreekt.

3. Ademhalen

Ademen doen we (gelukkig!) de hele dag door en omdat we het zo onbewust doen hebben we vaak niet door dat we met onze ademhaling veel invloed hebben op hoe we ons voelen. Zo merk je dat bij stress je ademhaling omhoog schiet, door regelmatig bewust tijd te nemen voor je ademhaling krijg je meer controle. Je kunt op verschillende manieren je ademhaling ‘trainen’ en het is aan jezelf wat je prettig vindt. Zo kun je direct bij het opstaan of net voor het slapen gaan een paar minuten de tijd nemen. Of juist bij thuiskomst uit je werk een stoel of yoga kussen erbij pakken en jezelf een paar minuten de tijd nemen om te ontladen. Het is maar net wat je goed vindt aanvoelen!

vitaal de koude winterdagen door

Een simpele maar effectieve oefening is dat je rustig begint met in- en uitademen door je neus, liggend op een yoga mat. Houd daarbij 4-6 seconden aan per keer en laat je gedachten op de vrije loop. Houd ze niet tegen en vel geen oordeel over je gedachten. Breng de focus wel iedere keer naar je ademhaling terug en herhaal totdat je jezelf rustig voelt worden. Zorg dat je hart en longen vrij zijn door goed je schouders naar achter te trekken of geef ze de ruimte door bijna tegen je kussen aan te gaan zitten en je rustig achterover te laten zakken totdat je met je rug op het kussen ligt. Je hoofd ondersteun je met een yoga blok, opgerolde deken of een laag kussentje.

4. Yoga

Waarschijnlijk heb je wel eens van yoga gehoord of wellicht heb je een keer een yoga lesje geprobeerd. Bij yoga staat de ademhaling centraal en werk je tegelijkertijd aan je houding en soepele sterke spieren. Je hebt super veel verschillende stijlen waardoor er altijd wel een stijl tussen zit die bij je past. De ene stijl is rustig en heeft de focus op ontspanning, de andere yoga stijl heeft de focus op uithoudingsvermogen en een sterke core. Juist tijdens de koudere maanden is het heerlijk om regelmatig een yoga les te doen, zo houd je je spieren soepel en je hoofd koel tijdens de drukke periode.

5. Me-time

Ruim voldoende me-time in! We zetten alle afspraken in onze agenda, maar we vergeten om echt tijd te maken voor onszelf. Plan de momenten voor jezelf ook in, zodat je dit niet kunt vergeten of smoesjes kunt verzinnen zodat je er nooit aan toe komt. Plan een dagje sauna, een float sessie of een ontspanningssessie thuis in. Na zo’n ontspanningsmoment of -dagje voel je je herboren en kun je er weer met frisse zin tegenaan!”

Dank je wel Lisanne voor je gastblog. 

Tags:
20 Reactie's
 • lodi
  Geplaatst op 19:36h, 14 december Beantwoorden

  lekkere lange wandelingen maken is een heel goed idee, het begin is altijd even wennen, maar het wandelen dan is heerlijk!

  • Kiki
   Geplaatst op 12:53h, 15 december Beantwoorden

   ja, inderdaad. heerlijk als het koud is en het zonnetje schijnt

 • Marsha
  Geplaatst op 21:04h, 14 december Beantwoorden

  Goeie tips heb je gegeven. Ik ben zeker in voor die me-time haha. Maar ook wandelingen vind ik erg fijn.

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 08:35h, 15 december Beantwoorden

  Bij mij helpt het om dagelijks te blijven hardlopen. Zelfs als het buiten koud en donker is. Gewoon dat ritme vasthouden.

  • Kiki
   Geplaatst op 12:13h, 15 december Beantwoorden

   ik wil ook gaan hardlopen. Gebruik jij een app?

 • Silkeblogs
  Geplaatst op 14:34h, 15 december Beantwoorden

  Ik zou ook wel eens yoga willen proberen, gewoon even tot rust komen =)

 • Kreanimo
  Geplaatst op 13:09h, 16 december Beantwoorden

  Dat wandelen lukt me nog niet zo goed momenteel.
  Net randje burn-out geweest en nog wat op zoek naar energie.

  • Kiki
   Geplaatst op 17:56h, 17 december Beantwoorden

   oe, dat is naar zeg! geef het de tijd en heel veel sterkte

 • Linda
  Geplaatst op 22:36h, 16 december Beantwoorden

  Ik ben zelf al jong chronisch ziek geworden en het is ieder jaar weer een sport om de groepjes en verkoudheid rondom de feestdagen te ontwijken. Ben dagelijks bewust bezig met goede voeding en een goed ritme met voldoende rust. Hopelijk blijft een griepepedemie als vorig jaar ons bespaard!

  • Kiki
   Geplaatst op 17:54h, 17 december Beantwoorden

   oh, dat hoop ik inderdaad ook

 • Laura
  Geplaatst op 12:40h, 17 december Beantwoorden

  Ik hou enorm van lezen lekker op de bank. helemaal verdrinken in een boek. Dat is mijn ultieme me-time!

  • Kiki
   Geplaatst op 17:54h, 17 december Beantwoorden

   dat kan ik inderdaad ook hebben ja

 • Dhini
  Geplaatst op 10:02h, 18 december Beantwoorden

  Goede tips! Wandelen in de natuur vind ik heerlijk. Nummer 1 en 4 zou ik willen doen.

  • Kiki
   Geplaatst op 11:27h, 19 december Beantwoorden

   lekker is dat wandelen he, even je hoofd leeg maken

 • Maddy
  Geplaatst op 11:36h, 18 december Beantwoorden

  Fijne tips geef je! Yoga is alleen niet helemaal mijn ding. Me time en wandelen daar en tegen vind ik echt heerlijk!

  • Kiki
   Geplaatst op 11:24h, 19 december Beantwoorden

   ik ook, lekker de kou in (als het niet regent) en wandelen maar

 • Eke
  Geplaatst op 15:11h, 18 december Beantwoorden

  Me time is voor mij de ultieme ontspanning en wat mij betreft broodnodig! Zodra ik me iets gestresst voel, zorg ik dat ik even een moment voor mezelf neem. Even bloggen, een serietje kijken en sinds kort weer lezen. Heerlijk!

  • Kiki
   Geplaatst op 11:22h, 19 december Beantwoorden

   wat goed! Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik mezelf altijd voorbij loop. Ik moet echt er even bij stil staan om me-time te nemen

Geef een reactie