stofzuigers

Stofzuigers: welke moet je nemen en welke moet je laten staan?

Helaas hoort stofzuigen nu eenmaal bij het dagelijks leven. Ik vind het een noodzakelijk kwaad en als het makkelijker kan, dan graag. Maar welke stofzuiger is goed en welke kun je beter laten staan? Of toch kiezen voor een robotstofzuiger? Ik ga op onderzoek voor jou uit. Hoef jij dat niet meer te doen.

Welke stofzuiger is geschikt voor jou?

Je ziet helaas door de bomen het bos niet meer in stofzuigland. robotstofzuigers, stofzakloze stofzuigers, steelstofzuigers en ga zo maar door. Maar welke moet je nu kiezen?

Er zijn als eerste een paar punten/tips waar je echt op moet letten bij het kopen van een stofzuiger:

 • Heb je huisdieren? Want er zitten veel stofzuigers tussen die moeite hebben met het opzuigen van haren van bijvoorbeeld een tapijt. De stofzakloze stofzuigers zijn dan meestal niet geschikt hiervoor, omdat ze minder power hebben.
 • Heeft de stofzuiger goede filters? Het nadeel is namelijk dat sommige stofzuigers, stofdeeltjes weer de ruimte in blazen. Extra vervelend als je allergisch bent voor huisstofmijt. Een stofzuiger met een HEPA filter is filtert meestal goed de stof.
 • Hoe lang is het snoer? Niets vervelender als je telkens weer een nieuw stopcontact moet opzoeken.
 • Werkt de stofzuiger goed mee? Hoe beweegt hij over de vloer en is hij makkelijk te bedienen en op te bergen? Punten wat je in een winkel of online webshop, niet goed kunt beoordelen helaas.
 • Is de steel lang genoeg? Wat vaak vergeten wordt is je houding bij het stofzuigen. Je kunt het beste rechtop staan tijdens het stofzuigen, hiermee ontlast je je rug.

Als je deze punten op een rijtje hebt kun je nu gaan kijken wat voor soort stofzuiger het beste bij jou past. Ik zal ze allemaal even bespreken.

De sledestofzuiger.

Dit is de meest traditionele stofzuiger die wij denk ik wel allemaal kennen. Dit type heeft een snoer en trek je achter je aan mee tijdens het zuigen. Hier heb je ook weer keuze in namelijk: met of zonder stofzak. Let er dus hierbij op wat beter bij jou past, omdat sommige stofzakloze stofzuigers, power verliezen. Daarnaast is een stofzuigerzak, makkelijker te legen/vervangen en kom je minder snel in aanraking met stof, maar aan de andere kant bespaar je kosten met een stofzakloze stofzuiger.

stofzuigers

De steelstofzuiger.

Deze stofzuiger rijst in populariteit. Deze zijn vaak snoerloos, werkt het op een accu en duw je voor je uit. Het voordeel is dat het erg compact is, je geen snoer hebt en dus niet steeds op zoek hoeft te gaan naar een stopcontact. Het nadeel is dat je vrij snel de accu weer moet opladen, ook wanneer je misschien nog niet klaar bent met zuigen.

steelstofzuigers

De robotstofzuiger.

Ook enorm populair is de robotstofzuiger. Hier hoef jij niets te doen want de stofzuiger zuigt alles zelf en gaat weer naar z’n laadstation als de accu opgeladen moet worden. Ideaal zou je zeggen, maar je zult toch zo af en toe zelf moeten zuigen, omdat de robotstofzuiger alleen maar het ‘gros’ van het stofzuigewerk doet.

robotstofzuigers

De bouwstofzuiger of waterstofzuiger.

Deze zijn geschikt voor het zwaardere werk of juist heel secuur werk en kunnen vaak nat en droog zuigen. Meestal niet echt ideaal voor thuisgebruik ivm grootte, zuigkracht en geluidsniveau.

stofzuigers

De kruimeldief.

Het kleine broertje (of zusje) van de gewone stofzuiger is de kruimeldief. Deze is snoerloos en heeft een accu. Zeer geschikt voor kleine oppervlaktes, maar niet om een hele kamer mee te stofzuigen. Deze kruimeldief zit ook vaak ingebouwd in een steelstofzuiger.

kruimeldief

Conclusie.

Zelf heb ik een stofzakloze stofzuiger waar ik enorm blij mee ben. Voor mijn gevoel heeft hij genoeg power. Verder een kruimeldief voor de kruimels die ik weg wil hebben en ik ben aan het bekijken of ik een robotstofzuiger ga aanschaffen. Genoeg zuigkracht hier in huis dus. Voor een ruim assortiment aan stofzuigers kun je terecht bij OTTO. Ze hebben alle soorten en maten ter beschikking met reviews. Kun je gelijk bekijken wat men ervan vindt. Ideaal.

Welk soort stofzuiger hebben jullie en zijn jullie er blij mee?
Foto’s van OTTO.nl
Tags:
32 Reactie's
 • Linda
  Geplaatst op 16:31h, 19 juni Beantwoorden

  Zelf hebben we aardig wat viervoeters rondlopen en moet zeggen dat ik geen problemen heb met stofzak loze stofzuigers, vind ze zelfs fijner! Zeker ook omdat ze geen nare luchtjes verspreiden. Favoriet hier zijn de Dyson stofzuigers, voor de boven verdieping gebruik ik een look-a-like en die werkt ook best.

  • Kiki
   Geplaatst op 20:31h, 22 juni Beantwoorden

   ik vind ze altijd erg prijzig van dyson

 • Lodi
  Geplaatst op 16:33h, 19 juni Beantwoorden

  Hier ook een stofzak loze en daar ben ik erg blij mee, ook heb ik een kruimeldief voor de kleine dingetjes die ik zie liggen. Een goede stofzuiger is belangrijk en bij mij genoeg snoer en dat je makkelijk de onderkant er af kan halen zodat ik met alleen de buis in hoekjes kan komen. O ja en niet te zwaar omdat hij het hele huis door moet, ook de trap op.

  • Kiki
   Geplaatst op 20:30h, 22 juni Beantwoorden

   inderdaad punten die ik ook erg belangrijk vind

 • Marijke
  Geplaatst op 17:12h, 19 juni Beantwoorden

  Ik heb een “gewone”. Zou wel graag een robot willen. Maar denk dat die hier steeds vast zal lopen door de opstelling in huis. Dus of het echt zinvol is….

 • hippeshops
  Geplaatst op 17:54h, 19 juni Beantwoorden

  De Thomas stofzuiger is voor ons huishouden met harige hond echt een uitkomst!

  • Kiki
   Geplaatst op 20:29h, 22 juni Beantwoorden

   daar heb ik ook van gehoord dat ze goed zijn

 • Krystle/Batboy
  Geplaatst op 19:23h, 19 juni Beantwoorden

  Ik heb een Mieke in mint groen. Ging eigenlijk voor de kleur haha. Maar ik heb hem al wel 10 jaar en is super fijn ook het snoer is lekker lang!

 • Krystle/Batboy
  Geplaatst op 19:24h, 19 juni Beantwoorden

  *Miele geen Mieke haha

 • girls-things
  Geplaatst op 11:18h, 20 juni Beantwoorden

  Mijn vriend en ik hebben zo’n steelstofzuiger, Deze werkt op zich prima, maar heb het idee dat een traditionele stofzuiger toch meer zuigkracht heeft.

 • Mandy
  Geplaatst op 09:14h, 21 juni Beantwoorden

  Wij hebben echt al deze stofzuigers wel in huis, 1 voor boven,1 voor beneden, 1 zo’n steelding maar dat is ook een kruimeldief en we hebben een automatische stofzuiger haha. Ik gebruik toch het liefst de slede en de robot

  • Kiki
   Geplaatst op 20:28h, 22 juni Beantwoorden

   stofzuigers zijn goed vertegenwoordigt bij jullie 😉

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 06:52h, 22 juni Beantwoorden

  Ik heb een robot stofzuiger die ik nooit meer wil missen en ben dol op mijn kruimeldief!

  • Kiki
   Geplaatst op 20:17h, 22 juni Beantwoorden

   ik ben aan het twijfelen voor een robotstofzuiger. maar het lijkt mij wel enorm handig voor erbij

 • Merel | De Mamagids
  Geplaatst op 12:34h, 22 juni Beantwoorden

  Wij hebben een zakloze van Dyson, nog steeds erg blij mee. Kost wel iets meer, maar doet het echt goed. Zo’n staande lijkt me ook wel wat, maar dat is eigenlijk meer gemakzucht.

  • Kiki
   Geplaatst op 20:15h, 22 juni Beantwoorden

   gemakzucht is voor mij ook erg belangrijk, maar die van dyson vind ik behoorlijk aan de prijs

 • Simone
  Geplaatst op 12:59h, 22 juni Beantwoorden

  Ik gebruik zelf al 10 jaar een stofzuiger van philips en ben er nog steeds heel blij mee. Was niet eens heel duur. Heb ooit de nieuwere versie van mijne gewonnen en die was juist helemaal niet fijn en snel kapot. Maar zou in toekomst wel willen kijken naar eentje die ook goed is in het opzuigen van katten- en hondenharen.

  • Kiki
   Geplaatst op 20:14h, 22 juni Beantwoorden

   ik heb ooit eens een miskoop gehad van philips, dus ik ben daar een beetje huiverig voor

 • rachel
  Geplaatst op 17:24h, 22 juni Beantwoorden

  zolang die goed zijn werk doet vind ik het prima! we hebben een dyson gehad, top ding maar hebben nu een bosch en een siemens en net zo blij mee

  • Kiki
   Geplaatst op 20:13h, 22 juni Beantwoorden

   en dat is het belangrijkste 😉

 • Jouvence
  Geplaatst op 12:43h, 23 juni Beantwoorden

  Ik heb een zakloze sledestofzuiger en een kruimeldief. Zelf zou ik graag nog een robotstofzuiger erbij willen, maar die krengen zijn zo prijzig.

 • Mieke | Miek's Mind
  Geplaatst op 14:24h, 23 juni Beantwoorden

  Ik heb nu een huurappartement en een fijne stofzuigen zonder zakken, later zou ik wel een robot stofzuiger willen

  • Kiki
   Geplaatst op 16:25h, 23 juni Beantwoorden

   wij willen inderdaad voor in ons nieuwe huisje ook een robotstofzuiger, prijs schrikt mij soms wel af

 • Renata Feyen
  Geplaatst op 14:48h, 06 juli Beantwoorden

  Wij hebben zowel een sledestofzuiger als een robot, maar onze robot is niet wat we ervan verwacht hadden 🙂

 • Caroline
  Geplaatst op 14:59h, 12 juli Beantwoorden

  Wij hebben thuis 2 stofzuigers, eentje voor de bovenverdieping en eentje voor beneden. Dat is fijn want ik vind het niet fijn om met de stofzuiger trap op en trap af te hoeven.

 • Daisy de Vos Burchart
  Geplaatst op 10:55h, 30 juli Beantwoorden

  Wij hebben al jaren een ouderwetse stofzuiger. Werkt voor ons prima 🙂
  Wel grappig om te zien hoe dit apparaat zo doorontwikkeld wordt 🙂

Geef een reactie