Tips voor het inrichten van een kantoor. Hoe blijf je productief?

Tips voor het inrichten van een kantoor

Nog een paar dagen en dan krijgen we de sleutel van ons huisje. Nu wilde vriendlief een kantoortje aan huis, maar hoe kun je dat het beste inrichten om zo productief mogelijk te blijven en wat heb je ervoor nodig?

Inrichten van een kantoor

Ik geef je als eerste een paar tips waar je zeker even naar moet kijken als je een kantoortje/thuiswerkplek wilt inrichten:

 • Zorg dat er genoeg daglicht naar binnen komt, want door een tekort aan daglicht wordt je sneller moe en neemt je concentratie af. Een ander voordeel is dat daglicht voor meer optische ruimte zorgt in je kantoortje. Heb je kleine ramen, zorg er dan voor dat je geen planten op de vensterbank zet of raamdecoratie neerhangt. Dit neemt namelijk alleen maar meer het daglicht weg. Ook kun je je bureau zo plaatsen dat je naar buiten kunt kijken, dan voelt je kantoor gelijk ruimer aan.
 • Naast daglicht is het ook belangrijk om goede verlichting op te hangen. Kies niet te snel voor een leuke sfeerlamp of warme verlichting, maar ga voor ‘witte verlichting’. Dit voelt voornamelijk aan als daglicht en zal je minder vermoeid maken.
 • Naast het licht is het meubilair natuurlijk ook enorm belangrijk. Hoe drukker je je kantoor inricht, hoe kleiner de ruimte lijkt. Ga voor een ‘groot’ bureau in het wit of hout, dit oogt rustiger en je ruimte lijkt hiermee optisch groter.
 • Ga voor wit. Natuurlijk is het leuk om een kekke kleur te kiezen voor je kantoor, maar voor een kleine ruimte is dit niet handig. De ruimte wordt hierdoor alleen maar optisch kleiner. Ga dus voor lichte kleuren/wit.
 • Zorg ervoor dat je kantoortje altijd opgeruimd is. Berg je spullen op in hoge, smalle kasten. Deze nemen minder ruimte in dan bijvoorbeeld een grote boekenkast. Let er ook op dat je dichte kasten neemt, dit geeft gelijk nog meer het opgeruimde gevoel.
 • Nu lijkt het net of je het beste in een steriel/wit kantoor moet zitten, maar niets is minder waar. Een paar mooie planten en een goed kunstwerk aan de muur zorgen ervoor dat deze ruimte fris en uitnodigend oogt. Je kantoortje moet natuurlijk wel een plek zijn dat inspireert en jouw creativiteit bevordert om mooie en goede dingen te bedenken, maken en verzinnen!

Bureau

Als je naar het belangrijkste meubel in het kantoor kijkt, is dat toch wel het bureau en ik kan je zeggen: de keuze is reuze! Mijn hemel, wat is er veel keus! Zwart, wit, hout, hoekelement, zwevend, met of zonder lades, geïntegreerde compartimenten voor je snoeren, elektrisch in hoogte verstelbaar of ergonomisch, het is er allemaal, in alle kleuren en in alle maten. Mijn vriend wilde graag voor een wit bureau gaan (ja, hij luistert eindelijk eens naar mij en neemt de tips die ik hierboven heb benoemd, ten harte!) en hij heeft een selectie gemaakt van wat hij mooi vond bij OTTO:

bureau

Uiteindelijk zijn we voor de bovenste gegaan. Deze heeft wat stoere elementen erin en is praktisch met de de 6 lades die eronder hangen.

Verlichting

Qua verlichting wilde mijn vriend het liefste een goede plafondlamp en een simpele bureaulamp. Over de bureaulamp waren we eigenlijk snel uit: het is een standaard exemplaar geworden, die niet veel ruimte in beslag neemt maar toch wel stoer is.

bureaulamp

De plafondlamp moest hier natuurlijk wel bij passen en daarom zijn we gegaan voor dit exemplaar. Stoer, apart en het past goed bij de elementen in het bureau. Ook is het fijn dat het ‘wit licht’ heeft, waardoor hij productief blijft.

plafondlamp

Boekenkast

Om het kantoortje opgeruimd te houden gaan we voor een witte, dichte (boeken)kast. Dekasten die mijn vriend heeft uitgezocht, zijn niet echt mijn smaak, maar aangezien hij het meeste op het kantoor zal zitten, laat ik hem maar beslissen. Het wordt waarschijnlijk links onder. Hier kan hij nog wat vintage modelshovels/auto’s in kwijt (ben ik blij, want het komt niet in de woonkamer te staan) en hij heeft nog genoeg ruimte om van alles op te bergen. En ook weer met die zwarte elementen erin.

boekenkast

Vriend blij, ik blij?

Mijn vriend is happy en dan ben ik ook happy. Hij richt lekker z’n kantoortje/werkplek in en ik mag mijn gang gaan in de rest van het huis. Ik zorg wel dat er een paar mooie planten in het kantoor komen en misschien een leuk schilderij, zodat het een beetje sfeervol word.

Wist jij deze tips voor het inrichten van een kantoor?
Foto’s gebruikt met toestemming van OTTO.

8 reacties

 1. Lindaschrijfthetop

  Wij hebben geen eigen kantoor in huis. Maar ik vind het goede tips, vooral de verlichting is erg belangrijk.

 2. Claire

  Wat een fijne tips! Daglicht en planten zijn voor mij super belangrijk in een kantoor.

 3. Ik wist wel dat het licht heel belangrijk is. Mijn computer staat voor een raam en dat is eigenlijk niet zo slim.

 4. Goede tips! Het ziet er allemaal heel functioneel uit en dat is ook wel wat je wilt bij een kantoor. Maar groot gelijk dat je er wat plantjes wilt neerzetten, dat maakt het meteen gezellig 😉

 5. Wat een handige tips geef je voor het inrichten van een kantoor

 6. Mieke Weijers

  Goeie tips heb je wat aan.!!
  Mieke

 7. Linda

  En dan zijn er ook nog elektrische bureaus waarmee je ook staand kunt werken (beter voor je gezondheid) 😉 wordt vast een mooie werkplek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *