condensdroger

Warmtepompdroger of condensdroger: Is het de moeite waard om een wasmachine-droger te kopen?

Als je een nieuwe wasmachine zoekt, valt er vandaag de dag genoeg te kiezen qua merken, soorten en types. Je kunt ervoor kiezen om een losse wasmachine te kopen zonder droogfunctie. En daar eventueel een vrijstaande droogmachine bij te kopen. Al jarenlang zijn er kwalitatief uitstekende wasmachine-drogers te koop, onder meer via de voordelige aanbieder Reoverview. Maar is zo’n wasdroger, bijvoorbeeld een wasdroger met warmtepomp of een condensdroger, echt de moeite waard? Het antwoord op deze vraag lees je in dit artikel. Ik ga in op de belangrijkste voordelen en nadelen van wasdrogers. Specifiek behandel ik de voordelen en nadelen van de twee bekendste hoofdsoorten wasdrogers, namelijk warmtepompdrogers en condensdrogers.

Warmtepompdrogers: wat is het en de voordelen

Warmtepompdrogers zijn speciale drogers, die (anders dan standaard elektrisch aangedreven droogmachines), warmte hergebruiken om hiermee de was te drogen. De warme lucht wordt dus niet verspild, maar hergebruikt. Hierdoor kunnen warmtepompdrogers op en energie-efficiënte manier de was dogen, waardoor er aanzienlijk minder stroom nodig is om de was droog te krijgen. Uiteindelijk ga je met een warmtepompdroger dan ook besparen op je energierekening. Fijn aan een goede warmtepompdroger is verder dat je hier alle soorten wasgoed in schoon krijgt. Of je nu wol, katoen, jurken, handdoeken of overhemden wilt drogen: met een warmtepompdroger kan dit allemaal. De droger is dan ook multifunctioneel en geschikt voor alle soorten wasgoed. Prettig aan wasdrogers die via een warmtepomp werken is het feit dat er tal van modellen en merken zijn, die van goede kwaliteit zijn en jouw was uitstekend drogen. Kenmerkend voor warmtepompdrogers is ten slotte dat ze veel minder warm worden dan standaard elektrische drogers. Een voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld wol in een warmtepompdroger niet krimpt, maar mooi en goed gekleurd blijft.

Nadelen

Warmtepompdrogers hebben helaas, maar dat geldt voor alle apparatuur, ook nadelen. Maar gelukkig zijn deze niet al te ernstig en domineren de voordelen van warmtepompdrogers. Een minpunt van warmtepompdrogers is dat deze drogers duurder zijn dan andere types drogers. Je moet dus meer investeren. Een tweede nadeel is dat het drogen met een warmtepompdroger langer duurt dan met een standaard droogmachine.

warmtepompdroger

Condensdrogers: wat is het en de voordelen

Dit zijn drogers die, anders dan warmtepompdroger, op elektriciteit aangestuurd worden. Een overeenkomst is dat beide machines de was goed drogen en hete vocht afvoeren. Condensdrogers zijn eigenlijk de traditionele drogers en ouder dan warmtepompdrogers. Maar wat zijn dan de voordelen? Ze zijn over het algemeen in de aanschafprijs een stuk voordeliger dan warmtepompdrogers. Naast dit voordeel vinden veel mensen het ook prettig dat condensdrogers het wasgoed een stuk sneller drogen dan warmtepompdrogers. Je was is dus eerder droog als je kiest voor een condensdroger. Heb je een groot gezin en moet je vaak de was draaien, dan kan een condensdroger een slimmere aankoop zijn dan een warmtepompdroger. Maar net als warmtepompdrogers hebben condensdrogers een paar minpunten.

Nadelen

Net als elke droogapparatuur hebben ook condensdrogers enkele nadelen. Een nadeel is bijvoorbeeld het feit dat condensdroger meer energie verbruiken dan warmtepompdrogers. Op langere termijn ben je dus qua elektriciteitsverbruik met een condensdroger meer kosten kwijt.
Als minpunt van condensdrogers noemen gebruikers ook wel de levensduur. Condensdrogers gaan qua levensduur minder lang mee dan warmtepompdrogers en gaan dus eerder stuk. Specialisten hebben de kosten qua levensduur omgerekend in euro’s en komen dan op meerkosten van ongeveer 1000 euro uit als je voor een condensdroger kiest in plaats van een warmtepompdroger. Dit komt omdat een condensdroogmachine gemiddeld genomen eerder afgeschreven is. Verder is een minpunt van condensdrogers het gegeven dat de was sneller slijt in deze apparaten. Je kleding en textiel wordt dus eerder lelijk en vaal, zeker bij veelvuldige wasbeurten. Ten slotte hebben condensdrogers nog het nadeel dat de was die je droogt sneller verkleurt dan bij het gebruik van een warmtepompdroger.

Wat hebben jullie: een condensdroger of een warmtepompdroger en wat zijn jullie bevindingen?
Foto’s van Pexels: Adrienne Andersen en Polina Tankilevitch.
Tags:
6 Reactie's
 • Mieke Weijers
  Geplaatst op 13:01h, 09 juli Beantwoorden

  Ik heb altijd een condensdroger gehad en is mij ook prima bevallen. Heb geen idee hoe zo’n warmtepomp droger werkt maar we gaan toch meer de kant op dat we zuinig moeten zijn met onze energie. Dus dan is dat toch misschien wel een aanrader, zeker voor de toekomst.
  Groetjes Mieke

 • Renata
  Geplaatst op 23:16h, 09 juli Beantwoorden

  Onze droogkast is nog niet aan vernieuwing toe, maar goed dit al eens te lezen

 • Lindaschrijfthetop
  Geplaatst op 16:08h, 13 juli Beantwoorden

  Een goed overzichtelijk artikel over de droger. Bij ons hangt alles aan de waslijn, hier geen droger in huis.

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 13:50h, 14 juli Beantwoorden

  Ik heb volgens mij een ‘gewone’ droger. Hij heeft een slang die naar buiten leidt of zo.

 • Mitchel
  Geplaatst op 16:32h, 14 juli Beantwoorden

  In de villa hier maken we gebruik van een condensdroger. Af en toe gebruik ik deze voor het beddengoed of handdoeken, maar niet heel vaak.

 • Sherry
  Geplaatst op 20:13h, 22 juli Beantwoorden

  Ik wil ook een warmtedroger. Het bespaart echt veel tijd.

Geef een reactie