glasruiten

Glas ramen: enkel, dubbel of triple? Wat zijn de voor – en nadelen?

In oktober krijgen wij de sleutel van ons nieuwe stulpje en we kunnen niet wachten om het huis te betreden. 1 van de eisen die wij hadden is dat ons huis goed geïsoleerd was of dat we een budget er nog voor zouden hebben dat we het zelf konden (laten) doen. Maar waar moet je op letten en wat kun je allemaal isoleren? Ik ben begonnen bij het glas, wat eigenlijk het eerste is waar je aan denkt bij het isoleren van je huis.

Wat voor glas is er?

In nieuwbouw huizen is de isolatie al goed, maar wat nou als je een oud huis hebt? Dan is het eerste waar je aan denkt bij het isoleren van je huis: het glaswerk, want daar heb je het meeste profijt van en kun je vrij simpel vervangen. Maar wat voor glas is er allemaal? Tegenwoordig heb je namelijk zelfs triple (driedubbel) glas ramen. Ik zet het even voor je op een rijtje:

Enkel glas

Enkel glas wordt ook wel float glas genoemd en is in 1952 bedacht door Pilkington. Hierbij wordt glas verhit en vervolgens over een bad van tin gegoten. Daarna wordt het langzaam afgekoeld waardoor je een vlakke glasplaat krijgt, dit bestaat dus uit één glaslaag. Er kunnen wel isolerende eigenschappen worden toegevoegd aan enkel glas door het aanbrengen van coatings. De kleur van enkel glas is ietwat groenig. Dit komt door het loodgehalte in het glas. Omdat enkel glas de warmte naar buiten geleidt en je daardoor warmteverlies hebt, mag het niet meer gebruikt worden in de nieuwbouw. Het is nog wel terug te vinden in oudere woningen en panden. Een ander nadeel van enkel glas is dat doordat de (vochtige) warme lucht binnenshuis aan het glas afkoelt, je snel condensatie op de ruit krijgt.

enkel glas

Dubbel glas

Dubbelglas (ook wel ’thermopane’ genoemd) bestaat uit twee glasplaten met een tussenruimte (spouw) dat gevuld is met droge lucht of (edel)gas en luchtdicht met elkaar zijn verbonden. Hierdoor ontstaat er een isolerende ruimte tussen de glasplaten omdat lucht een hoge warmteweerstand heeft en dus minder warmte naar buiten wordt geleidt. Het kan nog voorkomen dat er condensatie optreedt, te zien aan de wazige schijn op de ruit of vocht in de ruit. Dit komt doordat de lucht in de spouw niet droog genoeg is, je ruit is dan dus ‘lek’. Ook houdt dubbel glas veel geluid tegen en bespaar je natuurlijk op je energierekening.

Weetje: Kijk bij dubbel glas ramen eens in de rand tussen de glasplaten. Staat er niets, dan gaat het vaak om glas van voor 1996.

HR+ of HR++

Is dubbel glas voorzien van een metaallaagje (coating), dan is het HR glas oftewel hoogrendementsglas. Hoe beter het metaallaagje, hoe beter de isolatiewaarde. In HR glas heb je ook nog verschillen die worden aangeduid met HR, HR+ of HR++. Hierbij is de spouwbreedte in combinatie met de spouwvulling het verschil, wat dus uiteindelijk resulteert in de warmte isolatie. Helaas is het HR++ glas vaak te dik om in oude houten deuren en kozijnen te plaatsen. Ook kan er bij HR++ kleurverschil in de ruiten zitten als je het bij verschillende fabrikanten besteld. Dit komt door de verschillende coatings die zijn toegepast. Let hier dus op als je de ruit moet vervangen bij breuk.

Ook kan dubbel glas, HR, HR+ en HR++ glas zonwerend gemaakt worden door dikkere coatings (metaallaagje) te gebruiken. Maar of dat nog niet genoeg is kun je ook kiezen voor brandwerend isolatieglas of inbraakwerende beglazing.

dubbel glas

Let op: Isolerend glas kan voor condensvorming zorgen. Dit komt voornamelijk voor op koude plekken in het huis. Dit voorkom je door een ventilatierooster te plaatsen boven het glas.

Driedubbel

Sinds 2012 bestaat er ook driedubbel glas wat ook wel triple glas of HR+++ glas wordt genoemd. Dit is ontwikkeld in de Scandinavische landen en is nog beter isolerend. Het bestaat uit drie glasplaten met droge lucht of (edel)gas, net als bij dubbel glas.

De prijzen

De glas prijzen kunnen flink uiteen lopen. De Dubbel glas prijs varieert tussen de €30 en €160 en de triple glas prijs tussen de €60 en €230. Wil je nu ook nog bijvoorbeeld brandwerende ramen, dan kom je natuurlijk in een hogere prijsklasse. Glasgigant heeft echt alle soorten en maten glas in huis voor een scherpe prijs. Ze kunnen leveren binnen 3 werkdagen, leveren gratis op locatie en als je ruit niet goed is, krijg je gewoon een nieuwe.

Waar zou ik voor kiezen?

Ik hoef gelukkig niet te kiezen want ons nieuwe huisje is al helemaal voorzien met HR++ glas ramen. Zo fijn. Maar als dit er niet in had gezeten, was ik denk ik ook voor HR++ gegaan en misschien aan de zonkant, zonwerend glas. Dit lijkt mij echt ideaal.

Welk glas hebben jullie?
Foto’s Pexels van Andrew Neel, Roberto Nickson en Joao Jesus.
10 Reactie's
 • Mieke Weijers
  Geplaatst op 18:55h, 28 juni Beantwoorden

  Hr+++ is ideaal!! Sinds vorig jaar heb ik het ook in mijn huis en het scheelt zeker in de winter enorm. Blijft een aangename temperatuur in huis. Weet nog niet hoeveel het scheelt op mijn energie rekening maar ben ervan overtuigd dat het aanzienlijk zal schelen.
  Dus zeker een aanrader
  Groetjes Mieke

 • Renata
  Geplaatst op 23:02h, 29 juni Beantwoorden

  Driedubbel daar had ik tot nu toe nog niet van gehoord – wij hebben dubbel glas 🙂

 • Krystle/Batboy
  Geplaatst op 07:50h, 30 juni Beantwoorden

  Wij hebben overal dubbelglas in laten zetten. Toen wij ons huis kochten zat er overal enkelglas in en dit hebben wij 23 jaar geleden meteen laten vervangen.

 • Krystle/Batboy
  Geplaatst op 07:50h, 30 juni Beantwoorden

  Ik bedoel 13 jaar, geen 23 jaar haha

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 09:02h, 30 juni Beantwoorden

  Wij hebben nu eindelijk dubbel glas. Die is in onze bestaande kozijnen gezet. Dat kon gelukkig.

 • Lindaschrijfthetop
  Geplaatst op 09:16h, 30 juni Beantwoorden

  HR+ ik had er nog nooit van gehoord. Wij zijn toen der tijd in een nieuwbouw huis gekomen waar alles nieuw inzat. Ik heb me er nog nooit in verdiept.

 • Marion
  Geplaatst op 10:41h, 30 juni Beantwoorden

  In ieder geval hebben wij hier dubbelglas. Maar of het Hr+++ glas is weet ik eigenlijk niet. Waarschijnlijk wel want ons huis is uit 2016.

 • Frederique
  Geplaatst op 14:59h, 03 juli Beantwoorden

  Ik wist niet eens dat er zoveel mogelijkheden waren. Ik heb best een tijd in een woning met enkel glas gewoond, doe ik niet meer. Dat weet ik wel. In onze nieuwe huurwoning hebben we dubbelglas maar geen idee wat voor soort precies. Geen klachten in ieder geval 🙂

 • Corrina
  Geplaatst op 20:06h, 06 juli Beantwoorden

  Wij hebben overal dubbel glas en dat bevalt ons wel
  Isolatie beschermend ze gooien ze niet makkelijk in

 • rachel
  Geplaatst op 11:04h, 07 juli Beantwoorden

  ik weet alleen dat wij dubbel glas hebben maar meer weet ik niet haha. heb mij er ook nooit in verdiept eerlijk gezegd

Geef een reactie