lage rente en een huis kopen

Lage rente en een huis kopen? Is dit een gunstige tijd?

Mijn vriend en ik willen dolgraag een huis kopen. Na 10 jaar latten denk ik wel dat het tijd wordt. We zijn al aan het oriënteren wat we willen qua huis, wat onze eisen zijn en wat onze smaak is. Dat hebben we allemaal wel op een rijtje, maar nu komt de ham-vraag: waar kunnen we het beste een hypotheek afsluiten, hoe hoog is de rente en is dit een gunstige tijd om te kopen?

Hypotheek vormen.

Laat ik dit als eerste even zeggen: ik ben allesbehalve een financieel adviseur. Dit onderwerp is ook voor mij abracadabra, maar ik ga toch kijken of ik het hapklaar kan maken voor mezelf en jullie.

Je hebt verschillende soorten vormen qua hypotheek keuze:

 • Annuïteitenhypotheek
 • Hybride hypotheek
 • Aflossingsvrije hypotheek
 • Bankspaarhypotheek
 • Lineaire hypotheek
 • Spaarhypotheek
 • Beleggingshypotheek
 • Levenhypotheek

De meest voorkomende hypotheek vormen in Nederland zijn:

 • de annuïtaire hypotheek: je betaalt hierbij maandelijks een vast bedrag dat bestaat uit rente en aflossing. Brutobedrag blijft hetzelfde, maar nettobedrag wordt steeds hoger, zodat je aan het eind van de looptijd jouw hypotheek helemaal hebt afgelost.
 • de lineaire hypotheek: je lost elke maand een vast bedrag af + je betaalt rente. Brutobedrag daalt, je betaalt steeds minder rente en aan het eind van je looptijd is je hypotheek afgelost.

Ik ga jullie verder niet vermoeien met het uitleggen van de andere hypotheek vormen, dan wordt het een erg saai en langdradig artikel. Dat bespaar ik jullie maar even.

lage rente en een huis kopen

Lage rente en een huis kopen.

Laat ik beginnen met zeggen dat de hypotheekrente nu echt enorm laag is, namelijk rond de 1,45%, maar is dat nu wel zo gunstig? Ja, maar ga niet te veel betalen voor je nieuwe huis! De valkuil is dat het erg verleidelijk is om meer te betalen voor je nieuwe huis, nu de rente zo laag is. Uiteindelijk moet je het natuurlijk allemaal wel terugbetalen.

Daarnaast ben ik er ook achter gekomen dat je soms bij een hogere rente, meer kunt lenen dan bij een lagere rente. Dit hangt af van de woonquote: het percentage van het inkomen dat je kan besteden aan de lasten van je hypotheek en hangt samen met het rentepercentage van de hypotheek en het inkomen. Weer iets geleerd.

Waar moet ik een hypotheek afsluiten?

Maar waar moet je nu een hypotheek afsluiten en waar kun je nu het beste de rente vergelijken? Ik zou graag willen dat alle hypotheekverstrekkers onder 1 dak zitten en dat je kunt vergelijken wat het beste bij jou past. Een allround onafhankelijk adviseur met alle actuele informatie.

Found it! Rente.nl heeft alle hypotheekverstrekkers en andere bankzaken voor ons op een rijtje gezet. Zij maken het gemakkelijk voor ons om het maximale uit ons geld te halen. Welke hypotheek past het beste bij mij? Hoeveel kan ik lenen? Of gewoon de rente vergelijken van verschillende instanties, voor alle vragen kun je bij ze terecht. Heb je gevonden wat je zocht? Dan kun je het direct online afsluiten.

Conclusie: lage rente en een huis kopen?

Ik weet dus wel dat we ons niet laten verleiden door de lage rente. Eerst maar eens goed uitzoeken welke hypotheekvorm het beste bij ons past en daarna kijken welke hypotheekverstrekker het beste pakket aanbiedt. Ik ben wel blij dat ik een site heb gevonden die alles onder 1 dak heeft. Zo krijg ik een realistisch en betrouwbaar beeld van wat er allemaal is in hypotheekland.

Zou jij juist nu met de lage rente, een huis kopen? Of liever niet en wachten totdat de Corona crisis achter de rug is?
Foto’s: Pexels.com (Jessica Bryant en The Lazy Artist Gallery)
Tags:
39 Reactie's
 • Mieke Weijers
  Geplaatst op 19:28h, 21 mei Beantwoorden

  De rente was, toen jij, denk ik, een klein meisje was rond de 12%!!!! Ja idd dat was heel wat.
  De huidige rentepercentage zijn natuurlijk geweldig. Maar je hebt gelijk eerst alles goed op een rijtje zetten voordat je zulke stappen zet. Dat moet wel overwogen zijn want je zit er een hele tijd aan vast.
  Heel veel succes
  Groetjes Mieke Weijers

  • Kiki
   Geplaatst op 15:13h, 24 mei Beantwoorden

   wow, 12%, ja dat is wel wat anders dan de 1,45% van nu

 • Lodi
  Geplaatst op 19:31h, 21 mei Beantwoorden

  Het valt me op dat huizen hier in het dorp die te koop staan ontzettend snel verkocht zijn. Ik zou zelf wachten tot na de crisis omdat je moet weet wat het gaat brengen. Aan de andere kant, als je de zekerheid hebt, kan het wel.

  • Kiki
   Geplaatst op 15:12h, 24 mei Beantwoorden

   zitten wij ook aan te denken, maar hoe lang gaat de crisis nog duren? wat is wijsheid? allemaal best eng, want je koopt geen pak melk

 • rachel
  Geplaatst op 19:47h, 21 mei Beantwoorden

  ik zou zelf wachten tot alles een beetje gezakt is, alhoewel je weet het toch nooit zeker 😉 heb zelf geen koophuis en ben ook niet van plan te kopen !

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 09:30h, 22 mei Beantwoorden

  Het lijkt mij wel een goed moment vanwege de lage rente, maar wij wonen al goed. Dus ik ga even niets veranderen.

 • rachel
  Geplaatst op 10:14h, 22 mei Beantwoorden

  ik zou wachten tot na de corona 😉 heb zelf geen koophuis, dus veel verstand heb ik er niet van

  • Kiki
   Geplaatst op 15:10h, 24 mei Beantwoorden

   zitten we ook aan te denken, maar ja, hoe lang gaat dat nog duren?

 • Sherry
  Geplaatst op 14:06h, 22 mei Beantwoorden

  Ik koop gewoon een huis wanneer ik het nodig heb. Inderdaad moet je je goed laten informeren.
  Goede en informatieve blog.

 • Beautyn0te
  Geplaatst op 16:22h, 22 mei Beantwoorden

  Moeilijke keuze, ik zou vooral kijken of het jullie wel goed uitkomt. ik zie wel gewoon dat veel mensen ondanks de corona crisis gewoon een huis hebben gekocht.

  • Kiki
   Geplaatst op 15:08h, 24 mei Beantwoorden

   in principe willen we al een tijd een huis kopen, 10 jaar latten komt je op een gegeven moment je strot uit ;-). Maar het is wel allemaal eng

 • Merel
  Geplaatst op 06:53h, 23 mei Beantwoorden

  Los van de rente denk ik dat het een wat lastigere periode is voor huiseigenaren om hun woning te verkopen. Dat zal vast wel goed zijn voor de totaalprijs. Dus in die zin zou ik me zeker blijven oriënteren nu.

  • Kiki
   Geplaatst op 15:08h, 24 mei Beantwoorden

   gaan we ook doen nu. we hopen dat we ons droomhuisje kunnen vinden

 • Frederique
  Geplaatst op 15:19h, 23 mei Beantwoorden

  Ik zou denk ik juist nu kopen ook al is het voor mij nu niet relevant.

  • Kiki
   Geplaatst op 15:07h, 24 mei Beantwoorden

   wij vinden het allemaal best eng, maar willen wel zsm gaan kopen

 • Manon
  Geplaatst op 15:38h, 23 mei Beantwoorden

  Ik vind dit altijd lastige en moeilijke materie en hele enge beslissingen haha. Wij hebben 4 jaar geleden ons huis gekocht en ik was blij dat mijn vriend hier veel verstand van heeft haha. Gelijk heb je: goed inlezen en kijken wat de beste keus is en je niet laten verleiden door die lage rente.

  • Kiki
   Geplaatst op 15:07h, 24 mei Beantwoorden

   ik vind het ook heel eng allemaal, doen we het wel goed en wat voor in de toekomst ed

 • Danielle
  Geplaatst op 13:24h, 24 mei Beantwoorden

  Wij hebben een huis gekocht in de tijd dat de hypotheekrentes juist erg hoog waren en hebben een bankspaarhypotheek. Die mogen inmiddels niet meer, maar is op zich een gunstige hypotheek, oversluiten is voor ons met deze lage rentes dan ook niet voordelig. Wij laten daar regelmatig naar kijken, want zelf vind ik dat ook zo ingewikkeld allemaal. Wel een leuk vooruitzicht, een huis kopen! Succes met de zoektocht!

  • Kiki
   Geplaatst op 15:06h, 24 mei Beantwoorden

   dank je wel en goed dat jullie hier regelmatig naar laten kijken

 • Renata Feyen
  Geplaatst op 16:13h, 24 mei Beantwoorden

  Ik denk dat ik toch wel zou wachten tot de Corona crisis een beetje geluwd is 😮

  • Kiki
   Geplaatst op 17:12h, 24 mei Beantwoorden

   ja, dat zouden wij ook wel willen, alleen hoe lang gaat het nog duren is de vraag 🙁

 • Henna
  Geplaatst op 17:43h, 24 mei Beantwoorden

  Mooi artikel! Zelf koop ik liever op het moment geen huis, ik wacht liever nog even tot het coronagebeuren voorbij is. Ik vind het allemaal een beetje beangstigend hoe de toekomst eruit zal zien. Verstandig als je geld even spaart lijkt mij…je weet niet hoe je morgen eruit zal zien.. vele zieken.. vele sterven.. belangrijk dat je nu zorgt dat je gezondheid goed is en blijft. Dat is denk ik p het moment het belangrijkste. ❤️

  • Kiki
   Geplaatst op 16:09h, 26 mei Beantwoorden

   dat is zeker waar. we laten ons ook goed informeren ed.

 • Deborah
  Geplaatst op 20:21h, 24 mei Beantwoorden

  Als het jullie allemaal goed uitkomt en je hebt je zaken voor elkaar. Waarom zou je dan wachten tot Corona voorbij is? Wanneer je nu een huis kunt kopen met een lage rente stand op je hypotheek zou ik het doen… 🙂

  • Kiki
   Geplaatst op 16:08h, 26 mei Beantwoorden

   we willen graag na 10 jaar samenwonen, dus we gaan goed kijken wat het beste voor ons is op korte termijn 🙂

 • Kimberley
  Geplaatst op 21:13h, 24 mei Beantwoorden

  Ook al is de rente laag, de huizen zijn heel erg duur. Ook een valkuil. Je verkoopt je huis enigszins met winst, maar moet ook duurder terug kopen

  • Kiki
   Geplaatst op 16:07h, 26 mei Beantwoorden

   dat is zeker zo, daarom gaan wij eerst even goed rondkijken wat het beste is

 • Chantal
  Geplaatst op 07:41h, 26 mei Beantwoorden

  Tja ik heb al een eigen huis gehad, toen was de rente 2,75%.

  Nu woon ik bij mijn vriend in en hij heeft het huis veel langer geleden gekocht. Dus je raad het al een hogere rente. Oops. Maar goed wij zitten hier helemaal prima. Wij gaan voorlopig niet weg.

 • hippiemeisje
  Geplaatst op 10:15h, 28 mei Beantwoorden

  Ik heb een huis alleen gekocht…
  Ik heb er soms (niet altijd) spijt van, dus inderdaad goed rondkijken.

  • Kiki
   Geplaatst op 15:00h, 31 mei Beantwoorden

   hoe komt het dat je er soms spijt van hebt?

 • Marsha
  Geplaatst op 21:23h, 28 mei Beantwoorden

  Ik vond dat echt een gedoe toen wij dat allemaal moesten regelen voor ons huis. Gelukkig had mijn man zich er goed in verdiept, en is het allemaal goed gekomen haha.

  • Kiki
   Geplaatst op 14:59h, 31 mei Beantwoorden

   ja, ik vind het ook allemaal zo lastig

 • Caroline
  Geplaatst op 17:59h, 30 mei Beantwoorden

  Ik zou zelf, als er geen noodzaak is in tijden van corona niet willen kopen of verkopen, afgezien van de rente. Een verhuizing is zo’n grote life event waar zoveel bij komt kijken, dat me fijn zou lijken niet met alle maatregelen rekening te hoeven houden. Wij wonen hier al bijna 25 jaar met veel plezier en er is geen reden om weg te gaan om te verhuizen.

  • Kiki
   Geplaatst op 14:58h, 31 mei Beantwoorden

   ik vind het ook wel een dingetje om in deze tijd te moeten verhuizen, maar ja, wat moet dat moet 😉

 • Verasol: Uitbreiding van je huis op een eenvoudige manier.
  Geplaatst op 20:39h, 22 juni Beantwoorden

  […] wij op zoek zijn naar een huisje, hebben wij wel wat eisen. We willen (als het even kan) een ietwat instapklaar huis, waar we niet […]

 • Glas ramen: enkel, dubbel of triple? Wat zijn de voor - en nadelen?
  Geplaatst op 09:19h, 28 juni Beantwoorden

  […] oktober krijgen wij de sleutel van ons nieuwe stulpje en we kunnen niet wachten om het huis te betreden. 1 van de eisen die wij hadden is dat ons huis goed geïsoleerd was of dat we een […]

Geef een reactie