Rhenen aan de Rijn
Rhenen, een fantastisch stadje gelegen aan de Rijn en ik weet er alles van! 25 jaar gewoond en nog steeds kom ik er met plezier. Als je via de Betuwe, over de brug, Rhenen in komt rijden, waan je je even in Duitsland. Met zijn heuvels, bossen en de Rijn is Rhenen bij uitstek een heerlijke stad om te vertoeven. Maar er is meer! Natuurlijk kennen we allemaal Ouwehands Dierenpark en de Grebbeberg met zijn WO2 monument, maar net buiten het stadje ligt een klein boerderijtje waar je smaakpapillen worden geprikkeld en je de oogstrelende natuur van de oevers van de Rijn in je op kan nemen. Dit kleine oude boerderijtje heet: ’t Kalkoentje en ik neem je mee in de oase van rust en culinaire verwennerij!
’t Kalkoentje.
’t Kalkoentje is gevestigd in een zeer oud boerderijtje waar de fundering terug gaat tot in de 16de eeuw. De locatie is wel te zeggen: uniek. Je eet als het ware aan de oevers van de Rijn. In de winter kun je lekker binnen zitten voor een knisperend openhaard en in de zomer kun je heerlijk genieten van al het moois op het terras. De witte brigade staat onder leiding van Nico Klaver en ik kan maar 1 ding over deze man zeggen: wat een passie heeft hij voor zijn vak! Het water loopt je al in de mond door alleen maar naar hem te luisteren! Heel fijn!
Het Diner:
Op een koude februari avond, reed ik naar Rhenen. Bij binnenkomst nestelde in mij voor de openhaard samen met mijn tafelgenote en onder het genot van een aperitiefje, werd ons verteld wat wij die avond voorgeschoteld zouden krijgen door Nico Klaver. Nadat we weer heerlijk waren opgewarmd, werden we naar onze mooie gedekte tafel begeleid, waar al een heerlijk vers broodje voor ons klaar stond met huisgemaakte gezouten boter. Onder het genot van een heerlijke amuse, begon onze culinaire avontuur bij ’t Kalkoentje.
1ste gang:
De eerste gang was een frikandel speciaal, maar dan toch “net” even anders. Langoustine met komkommer zuur. Wat een heerlijk begin van de avond!
2de gang:
De tweede gang was een mooi stukje dorade met een zwammetje. De dorade was fantastisch bereidt, heerlijk mals en goed gegaard. Ik wil er ook even bij zeggen dat alle gerechten op fantastisch mooi servies werden geserveerd. De gerechten waren stuk voor stuk, ware kunstwerkjes!
3de gang:
Een heerlijk stukje zwart varkentje met ganzenlever gebrand, mousseline en zwarte truffel. Ik ben een groot fan van ganzen/eendenlever en deze combinatie met varken en truffel was verrukkelijk! Alleen vond ik de verhouding van de mousseline ten opzichte van de kwartel en ganzenlever wat veel, waardoor de smaak van het varkentje en ganzenlever wat in het niet viel.
4de gang:
het hoofdgerecht was een mals stukje hert met pastinaak en rode wijn. Ernaast kregen we een kebabje van hert geserveerd op een kleine barbecue. Zo jammer dat ik de geur niet kan overbrengen van deze kebabjes, want het rook goddelijk en zo smaakte het ook! Het stukje hert was heerlijk mals en goed gegaard!
5de (en helaas laatste) gang:
Het dessert bestond uit een soufflé. Hier kan echt zoveel bij fout gaan! Het bereiden van een goede soufflé is een kunst en Nico Klaver is het zeer zeker gelukt! Mooi luchtig, heerlijk op smaak en niet ingezakt!!!
Bij alle gerechten kregen we bijpassende wijnen geserveerd. Ik had het BOB arrangement en dat betekent dat je maar een paar slokjes krijgt van elke wijn. Fijn dat dit kan, zodat je toch de wijn-spijscombinatie kan proeven. Als afsluiter nog een heerlijke kopje thee met huisgemaakte friandises.
Conclusie ’t Kalkoentje:
We hebben echt een heerlijke avond gehad vol verwennerij. Jammer dat ze geen Michelinster hebben, want wat mij betreft hebben ze die zeker wel verdient. De locatie is echt onvergetelijk, de passie van Nico is aanstekelijk, de gerechten zijn kleine kunstwerkjes en de ambiance is erg fijn. Kortom: als je door het Ruige Rhenen rijdt, stop dan eens op de Utrechtsestraatweg nummer 143 en laat je verrassen! Even een puntje van vermelden waard: bij het wegrijden staat er een member van de brigade bij de uitgang, om je veilig de weg op te laten gaan. Een klein detail dat dit restaurant weer zo bijzonder maakt. Ik geef ze daarom ook graag een 8,7.
Wat ziet dat er lekker uit! Inderdaad die ster verdienen ze! Ik heb ooit in een 2 sterren zaak gewerkt en dit komt echt wel in de buurt!
Oh, welke?
Waaauw, zeg, nu heb ik echt wel heel veel honger gekregen! Wat doe je me aan, haha!
sorry 🙂
Prachtige foto’s en krijg spontaan zin om ook zo culinair te gaan eten, Het staat hoog op mijn ijst om in een sterrenrestaurant te dineren. Echt en belevenis
dank je wel! het is inderdaad een belevenis!
Dat ziet er heerlijk uit. Prachtig geschreven. Door jou review wil ik daar ook eens dineren.
dank je wel! zeker een keer gaan eten! Is echt de moeite waard
Wow het ziet er heerlijk uit! Rhenen is voor ons heel ver weg, maar mochten we daar ooit in de buurt zijn dan weet ik al waar we gaan eten.
zeker doen!! 🙂
Hmmm nomnom dat ziet er zo lekker uit. Het zal vast erg hebben gesmaakt.
zeer zeker
Dat BOB arrangement klinkt ideaal, goede wijn maakt het gerecht soms nog beter. Klinkt heerlijk en die soufflé liet me watertanden!
ja, vind ik ook. En als je dan moet rijden is dit een uitkomst
Dat zit er heerlijk uit! Echt een goed verzorgd avondje genieten
dat was het inderdaad
Wauw dat ziet er allemaal echt geweldig uit!
het is zeer zeker een aanrader!
Ik vind de naam erg leuk. En wat grappig dat de eerste gang een frikandel speciaal was : )
Ja, vond ik ook! Maar smaakte echt anders hoor 😉
Dat ziet er heel goed uit! We zijn echt fan van uit eten gaan (maar doen het sinds de geboorte van ons kleine meisje veel te weinig). Eens in de zoveel jaar gaan we heerlijk naar Sazanka (teppan raki-restaurant van het Okura Hotel in Amsterdam) en dan genieten we van een heerlijk 5-gangen menu (met bijpassende wijnen en vooruit, een karafje sake misschien). Laatste culinaire wat we hebben gedaan was een Late Tea in het Amstel Hotel. Ook een aanrader!
dit is zeer zeker ook een aanrader. Ik zou ook graag nog een keertje naar het okura hotel willen. Lijkt mij ook echt een ervaring!
Oh wauw dat ziet er allemaal héél erg lekker uit seg!
genieten met een hoofdletter G
o wauw wat ziet dat er heerlijk uit zeg! Wat een mooie recensie heb je geschreven.
dank je wel!
Oh heerlijk zeg! Echt een verwen-etentje met mooie gerechten. Ik wil ook!
🙂
Oeh dat ziet er allemaal uit als een culinair orgasme (excuse my language!). Ook een heel mooie presentatie van de gerechten.
Hahaha, ach, ik zeg ook altijd foodporn hoor! 🙂
Hmmm het water loopt me in de mond! Wat ziet dit er allemaal lekker uit! Zelf ben ik niet zo van de *gangendiners maar jeetje, dit mag er toch wel zijn!
Het is echt een avondvullende beleving! Smullen geblazen.
De visgerechten zijn niet zo mijn ding, maar het hert met pastinaak en rode wijn lijkt me echt heerlijk!!
het was zoooo lekker
Ik vind dat de naam ‘ t kalkoentje’ niet echt gastronomie uitstraalt… maar wat zien die gerechtjes er heerlijk uit zeg! Topadresje zo te zien!
zeer zeker een aanrader!!!
Pingback: Restaurant Dijkers: huiskamer gevoel met finesse.