mijn hond

Wil ik een nieuwe hond?

1,5 jaar geleden is mijn geliefde viervoeter overleden. Wat een hel was dat. Ja, het was mijn kindje, mijn alles. Sommigen vinden dat raar, maar zo voelde ik dat echt. Nu krijg ik vaak de vraag: Wil ik een nieuwe hond en zo ja welke? Ik ga daar even verder op in.

Waarom heb ik toen een hond genomen?

Mijn toenmalige partner en ik hebben 14 jaar geleden een hond genomen met de achterliggende gedachte dat wij zouden gaan verhuizen naar een grotere woning met een tuin. Daarnaast hebben we het ook een klein beetje besloten in een (weloverwogen) opwelling. Dit gezegd hebben ben ik nog nooit zo blij geweest met een viervoeter. Hij heeft mij door zware periodes in mijn leven geholpen en ik heb zo veel liefde en plezier van hem gekregen, waarvoor ik hem eeuwig dankbaar ben. Nadat Murphy (mijn lieve, trouwe, bruine labrador) ongeveer 1,5 jaar in ons leven was, zijn mijn toenmalige partner en ik, uit elkaar gegaan. Dat betekende dus dat de hond voorlopig nog steeds op mijn kleine flatje zou moeten verblijven.

hond

Wil ik een nieuwe hond?

Als je mij dit nu vraagt: Wil ik een nieuwe hond? Zeg ik nee. Maar waarom? als eerste heb ik echt heel veel verdriet gehad van het gemis van mijn liefje. Dat begon al 2 jaar voordat hij stierf. De gedachte dat hij er niet meer zou zijn gaf mij veel stress en verdriet. Daarnaast woon ik momenteel ook nog op een flatje en vind ik het niet fair tegenover de nieuwe viervoeter om hem te laten opgroeien in zo’n kleine woning.

Welk ras?

Maar er zijn plannen om te gaan samen wonen met mijn vriend. Wij zouden graag een huis met een fijne tuin willen kopen. En ja, dan is een optie om weer een hond te nemen, misschien wel aanwezig. Maar welk ras zouden wij dan willen? 1 van de wensen van mij is een hond die niet veel verhaard en waar ik niet allergisch voor ben. Ik heb een lichte allergie voor huisdieren, maar daar is in principe goed mee te leven, maar ik wil er wel graag rekening mee houden. Een langharige hond wordt al snel van ons lijstje afgestreept. Kortharig is zeker een optie en dan denken wij aan (weer) een (bruine) Labrador of een Vizsla of een Weimaraner. Prachtige beesten met elegantie. Maar een Labradoodle is zeer zeker ook een optie. Maar wat zijn de voordelen van een Labradoodle?

hond
Labrador Retriever

Wat is een Labradoodle en wat zijn de plus – en minpunten?

Dit (design)hondenras is zeer populair, vooral omdat mensen met een allergie voor honden, dit ras ook kunnen aanschaffen. Dit hondenras is een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel. Ze zijn er in verschillende kleuren, chocolade, creme, karamel, zwart, rood en zilver (dit zijn de bekendste kleuren). Ook zijn ze er in 3 maten: mini, medium en standaard. Dus eigenlijk voor ieder wat wils.

labradoodle
Labradoodle

Labradoodles zijn enorm vriendelijk voor onder andere kinderen en huisdieren. Verder zijn ze gemakkelijk te trainen, erg aanhankelijk en slim. Het zijn echte waterratten, waardoor ze snel vies zullen worden. Verder hebben ze (net als alle honden) een gedegen training, veel aandacht en beweging nodig.

Mijn tips!

Een Labradoodle lijkt dus veel op mijn oude lieve schat: een Labrador. Dus ik weet wel een klein beetje wat ik in huis haal. Ik geef je nog wat tips voor het aanschaffen van een hond:

Mocht je overwegen om een hond aan te schaffen: denk hier echt goed over na, want:

 • Dat kleine bolletje wol (lees: puppy) kan jou zo overhalen om mee naar huis te gaan, maar dat kleine bolletje wol wordt groot.
 • Puppy’s gaan op ontdekkingsreis en zullen dingen slopen. Houdt hier dus rekening mee.
 • Tevens verharen honden, kort – of langharig. Op den duur zul je de haren overal terug vinden. In jouw eten, kleding, meubels, bed e.d.
 • Je moet ze minimaal 3 x per dag uitlaten, ook als het regent, stormt of sneeuwt.
 • Verder komt een hond, 3 x in de puberteit. En geloof mij, dan kun je ze wel eens achter het behang plakken.
 • Ook heb je veel geduld nodig om de hond goed op te voeden, maar als je dit lukt heb je echt een vriend(in) voor het leven.
 • Vergeet ook niet dat het behoorlijk wat kost. Denk aan dierenartskosten die elk jaar weer voorbij komen. Je kunt je hiervoor verzekeren, maar ook dat kost behoorlijk wat en vaccinaties ed zijn niet mee verzekerd.
 • Ook goede voeding is prijzig. Mijn hond had op den duur speciale voeding nodig voor zijn artrose: €65 voor 12 kilo per maand.
 • Je hebt er echt heel veel plezier van en ze geven enorm veel liefde, maar vergeet ook niet dat ze helaas niet het eeuwige leven hebben en dus een keer komen te overlijden. Dit brengt veel verdriet me zich mee en dan heb ik het nog niet over de kosten van de eventuele crematie ed.

Ik hoop dat als je een hond wilt aanschaffen, hier goed over nadenkt. Een hond neem je niet voor even, maar voor zijn hele leven! Weet dat als je er voor gaat en je alle aandacht en liefde aan de hond geeft, je zo veel ervoor terug krijgt. Een maatje voor het leven.

Hebben jullie een hond of overwegen jullie om er 1 aan te schaffen?
Foto’s van o.a. labradoodleinfo.nl en Burgersdijk Fotografie
Tags:
32 Reactie's
 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 17:24h, 24 maart Beantwoorden

  Wij hebben na lang wikken en weken vier jaar geleden een hondje genomen. Trixie. Ze was toen 7 jaar oud en we vonden haar via marktplaats. Ik vind haar superlief en ben heel blij met haar. Moet er niet aan denken dat er wat gebeurt…

  • Kiki
   Geplaatst op 18:09h, 27 maart Beantwoorden

   nee, daar moet je inderdaad niet aan denken 🙁

 • Lodi
  Geplaatst op 17:47h, 24 maart Beantwoorden

  Geen hond wel een kat, onze oude kat overleed en toen zeiden we, niet meer, maar na een paar jaar hadden we het er steeds vaker over dat het wel leuk zou zijn en nu hebben we weer een kat, Ik vind het wel heel erg leuk en gezellig een huisdier in huis. Een hond is natuurlijk bewerkelijker. Maar lijkt me heel fijn hoor.

  • Kiki
   Geplaatst op 18:08h, 27 maart Beantwoorden

   fijn dat je weer een kat hebt. het geeft inderdaad zo veel gezelligheid, dat mis ik wel enorm

 • rachel
  Geplaatst op 18:25h, 24 maart Beantwoorden

  wij hebben er geen en nemen er voorlopig ook geen ondanks de rest van het gezin het wel wil. ik kan hem niet uit laten en overdag is iedereen weg hier dus dat word al een dingetje 🙁 en ze willen een steffard en ja die zijn krachtig haha dus die laat mij dan uit en dat is niet de bedoeling he 😉
  je moet er ook echt achter staan vind ik en de tijd er voor hebben en niet zomaar een hond nemen om hem vervolgens weer weg te doen wat je tegenwoordig jammer genoeg vaak genoeg ziet

  • Kiki
   Geplaatst op 18:07h, 27 maart Beantwoorden

   ja, inderdaad. ze nemen dan in een opwelling een hond en hebben er daarna spijt van, dat vind ik zo erg

 • Mary frenzen
  Geplaatst op 22:39h, 24 maart Beantwoorden

  Ohhh lieve Murphy zou er toch goed over na denken. 3 vrienden hebben een labradoodle zo liefffff ook als pup gekocht. Nu denk ik tussen de 1 1/2 2 /3 jaar 2 mensen een zwarte 1 een bruine liefs xx mary

  • Kiki
   Geplaatst op 18:07h, 27 maart Beantwoorden

   als we een huisje hebben, ga ik er weer over nadenken. nu is het in mijn kleine woning eigenlijk niet verstandig. xxx

 • Jouvence
  Geplaatst op 01:05h, 25 maart Beantwoorden

  Vizsla is een mooi hondenras! Zelf geen hond(en), maar 5 katten. Moet er niet aan denken dat we op een dag afscheid moeten nemen. Van het idee alleen al word ik verdrietig.

  • Kiki
   Geplaatst op 18:06h, 27 maart Beantwoorden

   ja, dat had ik dus ook. al 1,5 jaar van te voren verdriet dat hij er misschien niet meer zou zijn

 • Sherry
  Geplaatst op 10:27h, 25 maart Beantwoorden

  Gecondoleerd met je hond. Je huisdier is altijd je maatje. Inderdaad is het verlies even erg alsof je je kind verliest.
  Ik wil een panda hond. Hij is duur dus dat kan niet helAas.

  • Kiki
   Geplaatst op 18:05h, 27 maart Beantwoorden

   dank je wel. een pandahond, nooit van gehord 😉

 • Silkeblogs
  Geplaatst op 11:26h, 25 maart Beantwoorden

  Ik heb maar 1 hond gehad, en dat was toen ik nog bij mijn ouders woonde. Bruno woont er nu nog steeds en ik zie hem geweldig graag! Zelf zou ik ook heel graag een hondje hebben, maar mijn vriend is daar resoluut tegen. Ik heb hem na 2 jaar wel kunnen overtuigen van een kat en die maakt mij heel gelukkig.

  • Kiki
   Geplaatst op 18:05h, 27 maart Beantwoorden

   oh, dat is erg fijn!! katten zijn ook leuk

 • Mandy
  Geplaatst op 15:49h, 26 maart Beantwoorden

  Wij hebben nu een chihuahua van bijna 12 jaar. Ik zou hierna wel graag weer een hondje willen want het is echt mn steun en toeverlaat en tuurlijk doet het verlies onwijs veel verdriet maar je hebt er ook zoveel plezier aan <3

  • Kiki
   Geplaatst op 18:04h, 27 maart Beantwoorden

   ja, inderdaad, verdriet en plezier gaan hand in hand

 • ingrid
  Geplaatst op 11:18h, 27 maart Beantwoorden

  nee hier gene hond. wel twee konijnen haha. voor ene hond hebben we niet genoeg tijd

  • Kiki
   Geplaatst op 18:04h, 27 maart Beantwoorden

   konijnen zijn ook erg leuk 🙂

 • Marsha
  Geplaatst op 21:41h, 27 maart Beantwoorden

  Ik heb zelf twee katten. Ik wou vroeger altijd een hond, maar het is gewoon teveel verantwoordelijkheid op dit moment in mijn leven. Een gezin en twee katten vind ik al heftig.

  • Kiki
   Geplaatst op 16:47h, 31 maart Beantwoorden

   een hond is inderdaad een hoop verantwoordelijkheid

 • Jasmina
  Geplaatst op 23:55h, 27 maart Beantwoorden

  Ik ben echt bang voor honden en het lukt me echt niet om.over die angst heen te komen:(

  • Kiki
   Geplaatst op 16:46h, 31 maart Beantwoorden

   oh, wat jammer en naar voor je

 • Renata Feyen
  Geplaatst op 18:47h, 28 maart Beantwoorden

  Mijn dochter is ook allergisch maar heeft ook een hond – een shiba inu – die ruift ook heel hard met momenten hoor 🙂

  • Kiki
   Geplaatst op 16:45h, 31 maart Beantwoorden

   oh, dat “merk” ken ik niet

 • hippiemeisje
  Geplaatst op 13:14h, 29 maart Beantwoorden

  Ik heb altijd een hond gewillen, maar ik moet toegeven dat mijn levensstijl nogal lastig is met een hond. Ik ga graag enkele dagen weg enzo. Ik heb dus wel een kat, die kan je gerust eens alleen laten (met mijn buren toch, die hem dan eten en wat extra aandacht geven) en die geeft ook veel liefde. Niet hetzelfde, maar toch ook wel een beetje. De voorkeur voor een hond zit hier overigens op een labrador of retriever, nog steeds… 😉

  • Kiki
   Geplaatst op 16:44h, 31 maart Beantwoorden

   een kat is ook erg leuk en inderdaad een stuk makkelijker

 • Joyce - SomedayTodayNL
  Geplaatst op 16:42h, 30 maart Beantwoorden

  Wij overwegen later ook een labradoodle te nemen! Of een labrador. Mijn hond is inmiddels ook zo’n 2,5 jaar geleden overleden en ondanks dat het nog steeds een gemis is vind ik het ook wel erg stil zo zonder hond.

 • Simone
  Geplaatst op 18:46h, 08 april Beantwoorden

  Ahhh labra doodles zijn zo cute. Ons boomertje is nu 10 en ik moet er nu nog niet aan denken dat hij er niet meer is. Altijd vreselijk, maar hoort er helaas gewoon bij natuurlijk! 🙁

 • Frederique
  Geplaatst op 13:53h, 24 mei Beantwoorden

  Nee geen hond, wel twee katten. Ik heb eigenlijk sinds mijn geboorte altijd katten gehad tot ik trouwde en mijn (inmiddels ex-) man allergisch was. Na de scheiding was het eerste wat ik deed twee katten in huis nemen, ik had ze echt een kat gemist in huis. We waren 14,5 jaar getrouwd dus de kattenloze periode was best lang.

  • Kiki
   Geplaatst op 15:05h, 24 mei Beantwoorden

   dat is inderdaad erg lang ja 🙁

Geef een reactie