En pareltje! Nee, een (Michelin)ster!
Soms kom je op de meest bijzondere plekken een pareltje tegen en in dit geval is dat in Stolwijk (of all places). De Polderkeuken is een restaurant dat zeer zeker de moeite waard is om een bezoek aan te brengen. Waarom? Dat lees je hier:
De Polderkeuken, het pareltje in het Groene Hart.
In het Groene Hart ligt het kleine gereformeerde plaatsje: Stolwijk. Een dorpje waar je in een rap tempo doorheen rijdt, maar minder eens vaart op het Dorpsplein! Want daar ligt een restaurant dat je verwachtingen zal overtreffen! De Polderkeuken wordt gerund door Frank Streefland met in de keuken zijn professionele witte brigade. Aan de andere kant van de pas zorgt de zwarte brigade dat de avond soepeltjes verloopt. Frank werkt veel met streekproducten zoals o.a. de Stolwijkse kaas. Ik ga op onderzoek uit, want ik wil dit pareltje beter leren kennen.
Het restaurant.
Het restaurant is gevestigd op het Dorpsplein en bevind zich op de eerste verdieping van het pand. Op de begaande grond is er gelegenheid voor feesten en vergaderingen. Het restaurant is knus ingericht en heeft een origineel tegelplateau met daarop de polder, ontworpen door Bea Peters. Het restaurant heeft een huiselijke sfeer en je wordt gelijk hartelijk ontvangen. Wij kregen een mooie gedekte tafel aan de bar, waar wij de avond door gingen brengen.
Het diner:
Om te beginnen maar een lekker glaasje Champagne. Even alles vergeten en lekker genieten dacht ik zo. Vergezeld met amuses van onder andere Stolwijkse oude kaas met Japanse mayonaise, een bladerdeeg stengel met geiten kwark, een soesje met bieslook en paarse mosterd en een alcoholvrije Gluhwein met kaneel, begon onze avond goed.
Eerste gang:
Als eerste kregen wij een sashimi van Tonijn met verschillende structuren van tomaat en schuim van Oosterschelde water. Een verrukkelijk begin. Het schuim verdween gelijk bij het aanraken van je tong en dat gaf een bijzonder effect aan het gerecht.
Bij dit gerecht kregen vers brood geserveerd met 3 verschillende botersoorten. 1 x gerookteboter, 1 x geitenboter en 1 x gezouten boter. De eerste twee zijn echt to die for! Geef mij maar een palletje voor thuis! De gerookte boter is verrassend romig en je proeft de rook en doorheen. De geitenboter is een zachte, doch sterksmakende boter. Echt een verademing na al de kruidenboters die je voornamelijk geserveerd krijgt in een restaurant. Origineel en leuk bedacht. Moeite voor gedaan en dat proef je!
Tweede gang:
We konden geen genoeg krijgen van het brood met boter, dus hebben wij stiekem voor nog een broodje gevraagd. Toen we aan het smullen waren van ons tweede broodje kregen wij ook ons tweede gerecht. Een vegetarisch gerecht. Mijn gezicht betrok al. Ik ben helemaal niet van de vegetarische gerechten. Ik vind ze meestal saai en smaakloos. Als ik uiteten ga wil ik graag wel een stukje vis of vlees in mijn gerecht vinden, maar ik liet mij niet kennen en nam een hap. Oh, wauw, wat kan een mens zich vergissen zeg!! Wat een goddelijke combinatie! Het was een aardpeer lota met pompoen, rettich en eekhoorntjesbrood ijs. Ik houd wijselijk mijn mond en smul verder. Zucht, wat een smaaksensatie!
Derde gang:
Ons derde gang was een bereiding van anjou duif. Wat was het een mals stukje vlees. Je mes gleed er doorheen als boter. Samen met de bijbehorende ingrediënten was ook dit weer een gerecht waar ik enorm blij van werd!
Vierde gang:
Oepsie, sorry!! Ik kon echt niet meer wachten en had het gerecht al op voordat ik een foto kon maken. Maar ik kan je wel vertellen dat het heerlijk was. Een stukje hert filet met een gel en crème van vijg, jus van hert en een pastinaak crème. Maar daar heb je natuurlijk nu niets aan, je wilt graag een foto zien met een mooi opgemaakt bord, spectaculaire ingrediënten en smaakvolle kleuren. Sorry! Des te meer reden om een keer te gaan eten bij de Polderkeuken.
Vijfde gang:
We kregen een crème brûlée van eendenlever met mango, vadouvan en choco nips. Ik heb mij laten vertellen dat dit een klassiek gerecht is, maar ik kende het nog niet. Erg verrassend en een heerlijke smaaksensatie, maar wel machtig.
Zesde gang en helaas laatste gang:
Als dessert (en noem het GEEN toetje! Je zit godsamme niet in een friettent!) nam ik een kaasplankje met kazen uit o.a. Stolwijk, Gouda en IJsselstein. Mijn tafelgenote had het zoete dessert van cranberry parfait, hangop, een macarone van cranberry en yoghurt. Een heerlijke afsluiting voor ons alle twee.
Bij alle gerechten werden wijnen geserveerd door Sommelier Sebastian, die op een smaakvolle manier een stukje geschiedenis meegaf over de desbetreffende wijn. De wijnen sloten uitstekend aan bij de gerechten.
Tot slot namen wij nog een lekker kopje koffie met zelfgemaakte friandises. Een heerlijke afluiter voor een gweldige avond.
Wat vond ik van de Polderkeuken?
Ik houd van lekker eten en had dit serieus niet verwacht. Wat een fantastisch restaurant! De gerechten waren mooi op smaak en de wijnen pasten er perfect bij. Ik wil alleen 1 ding zeggen: Waarom heeft dit restaurant nog geen Michelinster? For what it’s worth: van mij krijgen jullie er 1! Ik geef jullie dan ook graag een dikke 9,5. Alles klopte. Punt.
Zo’n mooie en inspirerende bordjes! Moest ik er in de buurt wonen zou ik het zeker eens gaan bezoeken!
zeker doen, want het is echt de moeite waard!
Water loopt me in de mond! En je koos – in mijn ogen – voor de juiste afsluiter.
haha, vond ik ook
Ik ben geen visliefhebber, dus ik zou helaas toch wat gerechten moeten overslaan. Maar die verschillende botersoorten en die aardpeer lota met pompoen, heerlijk zeg!
Oh, die waren echt to die for!!!!
Oh wauw, wat een mooie review heb je geschreven!
Het is nu ondertussen bijna etenstijd, het zal niet van dat niveau zijn maar die mooie foto’s en heerlijke beschrijvingen die je gaf doen me wel echt watertanden!!
Haha, dank je wel! Tja, helaas is het bij mij thuis alles behalve zo chique, als ik kook 🙂
Ooh dat ziet er heerlijk uit en ook erg chique! Alle 6 gangen zien er stuk voor stuk super uit. Krijg er trek van haha
Ja, alleen het hert zat al in mijn buikje voordat ik er een foto van kon maken! Oepsie 😉
Echt prachtige foto’s! Het ziet er allemaal zo lekker uit. Weet alleen niet of mijn smaakpapillen gemaakt zijn voor zoveel exclusieve gerechten; ik ben toch een beetje de cultuurbarbaar die graag een toetje neemt 😉
Dank je wel!
OMG zei je nu echt toetje?! 😉
Jeeeetje! Wat klinkt dit fantastisch zeg!
Ik heb echt onwijs genoten!
Qua presentatie ziet het er in ieder geval al heel goed uit zeg! En leuke naam ook Polderkeuken.
Een keuken in de polder 🙂
Wat een super positieve recensie! Ik vind het er ook super leuk uit zien op de foto’s. Sowieso een heel leuk concept.
Dank je wel!!! Zeer zeker de moeite waard om een keertje langs te gaan!
Oh dit ziet er echt geweldig uit! Ik houd wel van dit soort restaurants waar je eens wat anders eet dan een biefstuk of zalm (ook lekker overigens).
echt de moeite waard! De smaken waren fantastisch, de wijnen super. alles klopte gewoon
Hun presentatie is in ieder geval geweldig zo te zien. Net kleine kunstwerkjes op de borden.
datvind ik dus ook: kunst op je bord!
Stolwijk zeg je? Volgens mij moet ik mij schamen maar ik heb er nooit van gehoord. Moest er net even naar googlen. Ik begrijp je enthousiasme maar ik denk niet dat dit iets voor mij is.
hahaha, het is ook een klein plaatsje, dus het is je vergeven 😉
Pingback: 25 food vragen tag. Waar ben ik gek op en wat lust ik echt niet!!!
Pingback: L'Entrée: de huiskamer van Savarin, waar je ongedwongen kunt genieten.