coronavirus en psychische klachten

Coronavirus en psychische klachten. Hoe hou je het vol?

Zoals jullie misschien al wel weten heb ik een Obsessieve Compulsieve Persoonlijkheid Stoornis en borderline. Ik heb 5 jaar lang ik dagbehandeling gezeten en loop nog steeds af en toe bij een psychiater als ik het nodig heb. Nu we allemaal verplicht thuis zitten is het voor mensen met psychische problemen een enorme uitdaging om niet terug te vallen. Hoe ga je er mee om?

Coronavirus.

Het coronavirus: ik hoef je denk ik niet uit te leggen wat dit is, als dit wel het geval is, leef je echt onder een steen. Maar we zitten allemaal verplicht thuis (indien mogelijk) en zijn continue bezig met handen wassen en afstand houden (ik in ieder geval wel). Ik wil mezelf en andere beschermen, dus ik volg deze regels braaf op. Het is een enorme surrealistische situatie (zacht uitgedrukt), waarvan ik hoop dat we er allemaal goed uit gaan komen, ook mensen met een psychische achtergrond.

corona crisis

Hoe voel ik mij?

Ik merk dat ik niet veel puf heb om iets te doen. Ik kan mij moeilijk toe zetten om actie te ondernemen. 2 weken geleden had ik allemaal goede plannen bedacht zoals; mijn kasten opruimen, grote schoonmaak, blogartikelen schrijven, pr-bureau’s aanschrijven en nagellak ideetjes voor mijn opleiding opdoen en uitvoeren. Helaas heb ik maar 2 kasten uitgeruimd, ben ik nu eindelijk een tweede artikel aan het schrijven, liggen met attributen voor mijn nagels nog steevast in de kast en hebben de pr-bureau’s nog niets ontvangen van mij. Om moe van te worden, letterlijk.

Ik heb natuurlijk wel allemaal handvaten gekregen tijdens mij dagbehandeling, dus ik weet wat ik moet doen, maar dat is zo verrekte lastig.

Coronavirus en psychische klachten. Wat moet je doen?

In ieder geval: sluit je niet op en onderneem actie! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Uit bed komen vind ik niet moeilijk, maar om dan actie te ondernemen, pffff, een uitdaging. Gelukkig heb ik een lieve vriendin die naast mij woont die mij helpt in deze rare tijd (en ik haar). We houden elkaar een beetje op de been, eten samen en gaan samen wandelen. Natuurlijk met gepaste afstand.

coronavirus en psychische klachten

Doelen bereiken.

Maar nu: hoe pak ik mijn doelen aan die ik 2 weken geleden had bedacht? Zodra ik wakker ben probeer ik gelijk aan de slag met 1 van mijn doelen, Ik ga dus niet eerst even op de bank zitten, want ik weet dat ik er dan niet meer af kom. Zodra ik mijn doel af heb, mag ik gaan zitten en ‘relaxen’. Ik heb mij voorgenomen om 2 tot 3 doelen per week af te maken. Dit houdt bijvoorbeeld in: 1 kast helemaal opruimen, 2 blog artikelen schrijven en alle pr-bureau’s aanschrijven.

Door de overvloed aan nieuws, ook op social media, merk ik dat ik mezelf aardig gek kan maken. Ik ben snel angstig in dit soort situaties (alhoewel nog nooit zo’n situatie is voorgekomen natuurlijk, maar je begrijpt wat ik bedoel). Dus ik beperk mij in het lezen en kijken van corona nieuws.

Nog meer tips.

Nog even wat meer tips, die misschien vanzelfsprekend zijn, maar ik wil ze toch nog even benoemen zodat je ze niet vergeet.

 • Zorg dus dat je regelmaat creëert.
 • Denk om je voeding, eet gezond.
 • Communiceer met elkaar.
 • Ga even in de zon zitten in je tuin of op je balkon
 • Uit wat je voelt

Voor meer advies en raad ga naar: mindkorrelatie.nl

Eenzaamheid tegen gaan.

Voor mensen die alleen wonen (zoals ik), ligt er nu vooral de eenzaamheid op de loer. Probeer dit tegen te gaan, ga bijvoorbeeld videobellen of je kunt afspreken, maar op gepaste afstand en als niemand klachten heeft (raadpleeg altijd anders even de site van het RIVM). Stuur een kaartje naar ouderen en bel ze wat vaker. Zo kunnen we elkaar deze tijd steunen.

Ik hoop van ganse harte dat we dit snel achter ons kunnen laten en dat we er gezond en goed uitkomen.

Keep strong and stay safe eveybody!

Kamp jij met psychische klachten in deze tijd en wat doe jij eraan?

Foto: Pexels.com (cottonbro).
Tags:
31 Reactie's
 • rachel
  Geplaatst op 17:10h, 05 april Beantwoorden

  ik ben eerlijk gezegd even gerend door je blogpost want ik kan er niks meer over horen of lezen 🙁 en vooral het panische histerische gedrag van mensen. ik doe smorgens om 8 uur vliegens vlug mijn boodschappen en de rest van de dag sluit in me echt af van mensen hahah

  • Kiki
   Geplaatst op 16:40h, 06 april Beantwoorden

   kan ik mij heel goed voorstellen. je wordt ook gek van al die berichten ed.

 • Marsha
  Geplaatst op 19:19h, 05 april Beantwoorden

  Lijkt me heel erg lastig voor je deze periode 🙁 Het is voor iedereen vervelend, en ik hoop echt dat deze ellende snel voorbij is! Ik vind het echt niks.

  • Kiki
   Geplaatst op 16:40h, 06 april Beantwoorden

   ik hoop ook dat we snel weer normaal kunnen doen

 • Lodi
  Geplaatst op 09:15h, 06 april Beantwoorden

  Ik heb in de psychiatrie gewerkt en weet hoe belangrijk de dagindeling was, tornde je hier aan, dan was dit heel erg zwaar. Ik kan me voorstellend at het ook oor jou misschien wel lastige ris, ook omdat je alleen woont natuurlijk. Dat maakt het ook niet makkelijker. Ik merk wel dat ik Social Media vermijd, ik word anders erg angstig. Sterkte.

  • Kiki
   Geplaatst op 16:39h, 06 april Beantwoorden

   dank je. ja, dagindeling is enorm belangrijk. alleen soms zo lastig om daar aan te houden helaas

 • Rachel Kromdijk
  Geplaatst op 16:54h, 06 april Beantwoorden

  Probeer inderdaad vaak naar buiten te gaan, even wat vitamine op doen! ik ben een moestuin begonnen en die komt echt op het juiste moment. Hier kan ik heel veel energie en liefde in kwijt.

  • Kiki
   Geplaatst op 17:43h, 06 april Beantwoorden

   oh, wat goed!! Ik heb een ieniemienie balkon, dus ik heb daar geen polek voor helaas en ik heb echt geen groene vingers 🙁

 • Deborah
  Geplaatst op 17:38h, 06 april Beantwoorden

  Dat lijkt mij voor jou inderdaad een uitdaging. Maar aan je blog artikel te lezen ben jij ook wel iemand die uiteindelijk wel iets aanpakt. En dat is denk ik ook de beste manier. Zelf ben ik steeds aan het zoeken naar rust, regelmaat en ritme. Ook merk ik dat ik bv helemaal niet productief ben als ik samen met vriendlief aan 1 tafel aan het werk ben. Daarom heb ik mijn werkruimte boven eens goed opgeruimd en op doordeweekse (werk)dagen zit ik daar een paar uur. Dan krijg ik veel meer voor elkaar. Ik wens je succes tijdens deze periode.

  • Kiki
   Geplaatst op 17:43h, 06 april Beantwoorden

   dat is een goede oplossing, om ergens anders te gaan werken. Ik merk dat ik mij er echt toe moet zetten om iets te doen, vaak lukt mij dit niet, maar misschien moet ik dit gewoon ook even accepteren. Jij ook heel veel succes en sterkte!

 • Nicole Orriëns
  Geplaatst op 11:07h, 07 april Beantwoorden

  Ik houd hardnekkig vast aan mijn vaste routines en ritme, en blijf dus dagelijks hardlopen etc. Bewegen helpt altijd goed tegen mentale spanning vind ik.

  • Kiki
   Geplaatst op 16:20h, 08 april Beantwoorden

   ja, meestal wel, maar ik kan mij er niet goed toe zetten

 • Simone
  Geplaatst op 13:05h, 07 april Beantwoorden

  Ik kan me voorstellen dat het dan even extra lastig is, maar in deze tijd niet te streng zijn voor jezelf. Baaldagen zijn prima en ook als je niks productiefs doet is dat maar even zo. Gewoon dag voor dag en kijken waar je energie van krijgt op dat moment. Dat werkt het beste. Dat je wandelt en eet met die vriendin is al super fijn!

  • Kiki
   Geplaatst op 16:20h, 08 april Beantwoorden

   dank je voor jouw reactie!! Fijn om te lezen

 • Kimberley
  Geplaatst op 13:14h, 07 april Beantwoorden

  Regelmaat is zo belangrijk he! Ik merk ook, als ik dat niet aanhou, dat ik nergens meer zin in heb. Goeie tips!

 • Joyce - SomedayTodayNL
  Geplaatst op 19:43h, 07 april Beantwoorden

  Ik heb zelf geen psychische klachten, maar toch herken ik me erg in je gevoel. Voor mij helpt het heel erg om op tijd een wekker te zetten, op te staan zoals ik normaal gesproken ook doe en dan inderdaad aan de slag te gaan; boodschappen doen, schoonmaken, aan mn blog werken enz. In de middag mag ik dan lekker naar buiten van het zonnetje genieten!

  • Kiki
   Geplaatst op 16:19h, 08 april Beantwoorden

   dat aan de slag gaan is nog een dingetje voor mij. geen puf helaas

 • Saskia
  Geplaatst op 09:21h, 08 april Beantwoorden

  Ik heb geen psychische klachten, maar werk wel dat ik heel onrustig word van alle nieuwsberichten. Ik probeer dan ook maar een keer per dag het nieuws te kijken/luisteren. En voor de rest netjes aan de regels (en afstanden) houden. Ik heb het geluk dat ik nog gewoon werk, al is het thuis, dus ik krijgen mijn dagen wel om 🙂

  succes met de hele situatie! #StaySafe

  • Kiki
   Geplaatst op 16:18h, 08 april Beantwoorden

   dank je wel jij ook!!~fijn dat je nog je werk hebt

 • Sherry
  Geplaatst op 21:21h, 08 april Beantwoorden

  Goed geschreven meid. Ik heb mijn leven een beetje omgegooid. Ik wandel iedere dag, nu de sportschool gesloten is. Ik hield eigenlijk niet van sporten maar dwong me er eigenlijk toe. Wat ik ook jammer vind is zwembaden die gesloten zijn. Ik lees nog veel meer dan eerst. Ik probeer te genieten van de natuur.

  • Kiki
   Geplaatst op 15:48h, 10 april Beantwoorden

   Dank je wel. Ik probeer inderdaad ook te genieten van de natuur, maar merk dat mij dit steeds meer moeite kost helaas.

 • Jasmina
  Geplaatst op 22:18h, 08 april Beantwoorden

  Ik merk ook dat ik niet helemaal lekker in mn vel zit…zit al weken thuis..durf niet eens naar de supermarkt

  • Kiki
   Geplaatst op 15:45h, 10 april Beantwoorden

   oh, wat naar. Hoe zou jij dit aan willen pakken?

 • Lieke van Veen
  Geplaatst op 21:30h, 12 april Beantwoorden

  Ik heb zelf geen psychische klachten, maar ik merk wel dat ik ook niet veel doe op een dag.
  Afgelopen week heb ik gelukkig wel weer mogen werken, dus dat scheelt ook weer. Alleen maar thuis hangen word je soms ook een beetje ellendig van.

  • Kiki
   Geplaatst op 18:13h, 15 april Beantwoorden

   ja, inderdaad. ik probeer nu wat meer te wandelen, zodat ik er in ieder geval even uit ben

 • Suzanne
  Geplaatst op 21:07h, 15 april Beantwoorden

  Lijkt me heel lastig voor je in deze vreemde periode!

  • Kiki
   Geplaatst op 16:30h, 16 april Beantwoorden

   is het zeker, maar ik ben niet de enige helaas

 • Juliette - Strongbody.nl
  Geplaatst op 14:43h, 16 april Beantwoorden

  Jeetje wat een heftige tijd voor je….ook mooi om te lezen dat je er veel aan doet om ermee te dealen. Ik denk dat velen jouw tips zullen waarderen. Veel sterkte nog tijdens deze periode.

  • Kiki
   Geplaatst op 16:29h, 16 april Beantwoorden

   dank je wel en ik hoop dat het andere helpt

 • Pink Gellac, yes or no? Of toch maar gewone nagellak?
  Geplaatst op 16:57h, 16 april Beantwoorden

  […] sinds een aantal weken begonnen met een nagelstyliste opleiding, super leuk om te doen, alleen door de corona crisis ligt dat nu even stil. Voor mijn eigen nagels ga ik altijd naar een nagelsalon, want zelf klooien […]

Geef een reactie